ФОРМУВАННЯ ФОНДУ СУХИХ РЕЧОВИН У ПЛОДАХ ПАСЛЬОНОВИХ КУЛЬТУР ЗА ДІЇ КЛІМАТИЧНИХ ФАКТОРІВ

  • О. П. Прісс
  • В. Ф. Жукова
Ключові слова: сухі речовини, томати, перець, температура, опади

Анотація

Досліджено залежність формування фонду сухих речовин у плодах томата і перцю під впливом кліматичних факторів. Виявлено, що кількість сухих речовин тісно прямо корелює з сумою активних температур періоду формування і дозрівання плодів. Між кількістю опадів і вмістом сухих речовин у плодах пасльонових культур встановлено зворотній зв'язок. Такі ж закономірності виявлено між кліматичними факторами і рівнем цукрів.

Посилання

1. Гикало Г. С. Перец / Г. С. Гикало. – М.: Колос, 1982. – 119 с.
2. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
3. Кравченко В. А. Помідор: селекція, насінництво, технології / В. А. Кравченко, О. В. Приліпка. – Київ: Аграрна наука, 2007. – 404 с.
4. Кузнецов В. В. Физиология растений / В. В. Кузнецов, Г.А. Дмитриева – М.: Высш. шк., 2006. − 742 с.
5. Кучеренко Т. Производство и перспективы овощеводства на Юге Украины / Т. Кучеренко // Овощеводство. – 2010. – №12 (72). С. 10-15.
6. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів : ДСТУ 4954:2008. – [Діючий з 2008-03-26]. − К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 17 с.
7. Сыч З. Сортовое разнообразие томата для открытого грунта в Степи Украины / З. Сыч, И. Бобось // Овощеводство. – 2009. – № 6. – С. 18-24.
8. Heuvelink Ep. Tomatoes / Ep. Heuvelink – CABI, 2005. –339 p. – (Crop production science in horticulture series; vol. 13).
9. Guil-Guerrero J. Nutrient composition and antioxidant activity of 10 pepper (Capsicum annuun) varieties / J. L. Guil-Guerrero, C. Martínez-Guirado, Ma del Mar Rebolloso-Fuentes, A. Carrique-Pérez // European Food Research and Technology. –2006. – Vol. 224, № 1. – Р. 1-9.
10. Radzevičius А. Nutrition quality of different tomato cultivars / A. Radzevičius, R.Karklelienė, Č. Bobinas, P. Viškelis // Zemdirbyste-Agriculture. – 2009. – № 3. – Р. 67-75.
11. Weston L.A. Preharvest factors affecting postharvest quality of vegetables / L. A. Weston, M. M. Barth // Hortscience. – 1997. vol. 32(5). Р. 812-817
Опубліковано
2014-12-24
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ