FORMATION OF DRY MATTER IN THE NIGHTSHADE FRUITS UNDER THE INFLUENCE OF CLIMATIC FACTORS

  • O. Priss
  • V. Zhukova
Keywords: dry matter, tomatoes, peppers, temperature, rainfall

Abstract

The dependence of formation of dry matter in fruits of tomato and pepper under the influence of climatic factors was investigated. We found that the amount of dry matter is strongly and directly correlated with the sum of active temperatures in the period of formation and ripening. It was determined that there is inverse dependency between level of rainfall and dry matter content in the nightshade fruits .Similar patterns were found between climatic factors and the level of sugars.

References

1. Гикало Г. С. Перец / Г. С. Гикало. – М.: Колос, 1982. – 119 с.
2. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
3. Кравченко В. А. Помідор: селекція, насінництво, технології / В. А. Кравченко, О. В. Приліпка. – Київ: Аграрна наука, 2007. – 404 с.
4. Кузнецов В. В. Физиология растений / В. В. Кузнецов, Г.А. Дмитриева – М.: Высш. шк., 2006. − 742 с.
5. Кучеренко Т. Производство и перспективы овощеводства на Юге Украины / Т. Кучеренко // Овощеводство. – 2010. – №12 (72). С. 10-15.
6. Продукти перероблення фруктів та овочів. Методи визначання цукрів : ДСТУ 4954:2008. – [Діючий з 2008-03-26]. − К.: Держспоживстандарт України, 2009. – 17 с.
7. Сыч З. Сортовое разнообразие томата для открытого грунта в Степи Украины / З. Сыч, И. Бобось // Овощеводство. – 2009. – № 6. – С. 18-24.
8. Heuvelink Ep. Tomatoes / Ep. Heuvelink – CABI, 2005. –339 p. – (Crop production science in horticulture series; vol. 13).
9. Guil-Guerrero J. Nutrient composition and antioxidant activity of 10 pepper (Capsicum annuun) varieties / J. L. Guil-Guerrero, C. Martínez-Guirado, Ma del Mar Rebolloso-Fuentes, A. Carrique-Pérez // European Food Research and Technology. –2006. – Vol. 224, № 1. – Р. 1-9.
10. Radzevičius А. Nutrition quality of different tomato cultivars / A. Radzevičius, R.Karklelienė, Č. Bobinas, P. Viškelis // Zemdirbyste-Agriculture. – 2009. – № 3. – Р. 67-75.
11. Weston L.A. Preharvest factors affecting postharvest quality of vegetables / L. A. Weston, M. M. Barth // Hortscience. – 1997. vol. 32(5). Р. 812-817
Published
2014-12-24
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS