ПРОГНОЗУВАННЯ ЯКІСНИХ ТЕХНІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПЛОДІВ ГРУШІ ЗАЛЕЖНО ВІД СТРЕСОВИХ АБІОТИЧНИХ ФАКТОРІВ

  • М. Є. Сердюк
Ключові слова: товарність, маса, діаметр, форма, плоди, груша, температура, опади, вологість

Анотація

Представлена оцінка впливу погодних факторів на якісні технічні показники плодів груші в умовах Південної Степової зони України. Встановлено, що основним факторним показником технічних характеристик якості плодів груші слід вважати середню масу. У результаті була розроблена бага- тофакторна модель, яка дає можливість прогнозувати масу плодів груші залежно від впливу стресових факторів навколишнього середовища.

Посилання

1. Матвієнко М. В. Груша в Україні / М. В. Матвієнко, Р. Д. Бабіна, П. В. Кондратенко. – К., 2006. – 320 с. – С.5-6.
2. Ильинский А. С. Состояние и пути совершенствования хранения фруктов в России / А. С. Ильинский, В. А. Гудковский // Садоводство и виноградарство 21 века. Зб. науч. трудов конференции СКЗНИИСиВ, Краснодар, 7 – 10 сент., 1999. – Краснодар, 1999. – Ч.5 – С.21.
3. Blažek, J. Changes in quality characteristics of Golden Delicious apples under different storage conditions and correlations between them / J. Blažek, I. Hlušičková, A. Varga // Horticultural Science (Prague). – 2003. – vol.30, No. 3. – P. 81-89.
4. Хаустович И. П. Адаптивность плодовых культур / И. П. Хаустович. – Мичуринск: Издательство ОАО «Издательский дом Мичуринск», 2008. – 183 с.
5. Widmer A., Krebs C. Influence of planting density and tree form on yield and fruit guality of Golden Deliciyus and Royal Gala apples // Acta Hort. – 2001. – 557. – H. 235 – 241.
6. Драгавцева И. А. Анализ тенденций наступления природных стресс-факторов среды и преодоление их негативного воздействия на плодовые культуры юга России / И. А. Драгавцева, А. А. Кузьмина, С. Н. Артюх . – Краснодар: СКЗНИИСиВ. – 2011. – 48 с.
7. Седова З. А. Влияние метеорологических условий года на сохраняемость яблок / З. А. Седова, М. А. Макаркина // Селекция, сортоизучение, репродукция, агротехника плодовых и ягодных культур. – Тула, 1992. – С. 113-120.
8. Причко Т. Г. Влияние стресс-факторов в период вегетации на химический состав плодов яблони / Т. Г. Причко, Л. Д. Чалая// Сб.: Фундаментальные и прикладные разработки, формирующие современный облик садоводства и виноградарства.– Краснодар: СКЗНИИСиВ, 2011.– С. 308-315.
9. Бублик М. О. Методологічні та технологічні основи підвищення продуктивності сучасного садівництва / М. О. Бублик. – К.: Нора-прінт, 2005. – 286 с.
10. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
Опубліковано
2014-12-24
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ