PREDICTION OF THE PEAR FRUITS QUALITY TECHNICAL INDICATORS DEPENDING ON STRESS ABIOTIC FACTORS

  • М. Serdyuk
Keywords: marketability, mass, diameter, shape, pear, temperature, precipitation, humidity

Abstract

The estimation of the influence of weather factors on the pear fruits quality technical indicators in the South of Ukraine steppe zone is presented. It has been found that the main factorial technical indicator of а pear quality should be considered on the basis of an average weight of the fruit. As the result a multi-factor model was developed that allowed to predict the mass of pear fruit, depending on the influence of abiotic stress factors.

References

1. Матвієнко М. В. Груша в Україні / М. В. Матвієнко, Р. Д. Бабіна, П. В. Кондратенко. – К., 2006. – 320 с. – С.5-6.
2. Ильинский А. С. Состояние и пути совершенствования хранения фруктов в России / А. С. Ильинский, В. А. Гудковский // Садоводство и виноградарство 21 века. Зб. науч. трудов конференции СКЗНИИСиВ, Краснодар, 7 – 10 сент., 1999. – Краснодар, 1999. – Ч.5 – С.21.
3. Blažek, J. Changes in quality characteristics of Golden Delicious apples under different storage conditions and correlations between them / J. Blažek, I. Hlušičková, A. Varga // Horticultural Science (Prague). – 2003. – vol.30, No. 3. – P. 81-89.
4. Хаустович И. П. Адаптивность плодовых культур / И. П. Хаустович. – Мичуринск: Издательство ОАО «Издательский дом Мичуринск», 2008. – 183 с.
5. Widmer A., Krebs C. Influence of planting density and tree form on yield and fruit guality of Golden Deliciyus and Royal Gala apples // Acta Hort. – 2001. – 557. – H. 235 – 241.
6. Драгавцева И. А. Анализ тенденций наступления природных стресс-факторов среды и преодоление их негативного воздействия на плодовые культуры юга России / И. А. Драгавцева, А. А. Кузьмина, С. Н. Артюх . – Краснодар: СКЗНИИСиВ. – 2011. – 48 с.
7. Седова З. А. Влияние метеорологических условий года на сохраняемость яблок / З. А. Седова, М. А. Макаркина // Селекция, сортоизучение, репродукция, агротехника плодовых и ягодных культур. – Тула, 1992. – С. 113-120.
8. Причко Т. Г. Влияние стресс-факторов в период вегетации на химический состав плодов яблони / Т. Г. Причко, Л. Д. Чалая// Сб.: Фундаментальные и прикладные разработки, формирующие современный облик садоводства и виноградарства.– Краснодар: СКЗНИИСиВ, 2011.– С. 308-315.
9. Бублик М. О. Методологічні та технологічні основи підвищення продуктивності сучасного садівництва / М. О. Бублик. – К.: Нора-прінт, 2005. – 286 с.
10. Доспехов Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов. – М.: Агропромиздат, 1985. – 351 с.
Published
2014-12-24
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS