ВИВЧЕННЯ АНТИОКСИДАНТНОЇ ДІЇ КОРІННЯ КУЛЬБАБИ ЛІКАРСЬКОЇ
Ключові слова:
коріння кульбаби лікарської, жирова суміш, продукти окислення, антиоксиданти
Анотація
Розглянуто результати визначень перекисного, бензидинового, тіобарбітурового та кислотного чисел жирової суміші з додаванням порошку коріння кульбаби лікарської. За даними визначень встановлено доцільність і перспективність використання цієї добавки для сповільнення процесів окис- лення.
Посилання
1. Гродзинський А. М. Лікарські рослини: енциклопедичний довідник / А. М. Гродзинський – К.: Голов. Ред УРЕ, 1991. – 544 с.
2. Лозова Т. М. Наукові основи формування споживних властивостей і зберігання якості борошняних кондитерських виробів: монографія / Т. М. Лозова, І. В. Сирохман. – Львів: Видавництво Львівської комерційної академії, 2009. – 456 с.
3. Ordoudi S. A. Further examination of antiradical properties of Crocus sativus stigmas extract rich in crocins / S. A. Ordoudi, C. D. Befani, N. Е. Nenadis, G. G. Koliakos, M. Z. Tsimidou // J. Agr. And Food Chem. – 2009. – 57. – № 8. – Р. 3080-3086.
4. Колар Мажда Хардолин. Натуральный антиоксидант – экстракт розмарина / Колар Мажда Хардолин, Урбанчич Симона // Масла и жиры. – 2008. – № 3. – С. 26-28.
5. Fang Zhongxiang. Phenolic compounds and antioxidant capacities of bayberry juices / Fang Zhongxiang, Zhang Yuhuan, Lü Yuan, Ma Guangpeng, Chen Jianchu, Liu Donghong, Ye Xingqian // Food Chem. – 2009. – 113. – № 4. – Р. 884-888.
6. Цехина Н. Н. Изучение биологической ценности и антиокислительных свойств калины и продуктов ее переработки / Н. Н. Цехина, Н. Г. Хасьянова, С. В. Орехова // Вестн. Кузбас. гос. техн. унта. – 2009. – № 2. – С. 90-92.
7. Антиоксидантная активность экстрактов донника лекарственного, обогащенного селеном / Н. А. Пирогова, Н. Н. Цехина, Е. В. Шигина [и др.] // Известия вузов. Пищевая технология. – 2009. – № 1. – С. 38-40.
8. Пат 2391872 Российская Федерация, МПК А 23 D 1/30. Биологически активная добавка к пище, обладающая антиоксидантными свойствами / Мартовщук В. И., Красина И. Б. , Харламов В. И ., Першакова Т. В., Пахомова Е. Н., Корнева Е. П., Филиппова М. С.; заявитель и патентообладатель КубГТУ. – № 2008118735/13; заявл. 10.12.2008; опубл. 20.06.2010.
9. Starzynska-Janiszewska Anna. Antioxidant properties of extracts from fermented and cooked seeds of Polish cultivars of Lathyrus sativus / Starzynska-Janiszewska Anna, Stodolak Bozena, Jamroz Malgorzata // Food Chem. – 2008. – 109. – № 2. – Р. 285-292.
10. Sousa Carla. Inflorescences of Brassicacea species as source of bioactive compounds. A comparative study / Sousa Carla, Taveira Marcos, Valentão Patricia, Fernandes Fátima, Pereira José A., Estevinho Leticia, Bento Albino , Ferreres Federico, Seabra Rosa M., Andrade Paula B. // Food Chem. – 2008. – 110. – № 4. – Р. 953-961.
11. Poianf Mariana-Atena. Evaluation of antioxidant properties and color structure for some natural concentrates from berries and garden fruits / Poianf Mariana-Atena, Bragea Mihaela, Moigradean Diana, Stoin Daniela, Gergen I. // Bul. Univ. Agr. Sci. and Vet. Med., Cluj-Napoca. Agr. – 2008. – 65. – № 2. – Р. 351-356.
12. Luo Wei. Identification of bioactive compounds in Phyllenthus emblica L. fruit and their free radical scavenging activities / Luo Wei, Zhao Mouming, Yang Bao, Shen Guanglin, Rao Guohua // Food Chem. – 2009. – 114. – № 2. – Р. 499-504.
13. Huber G. M . Phenolic profiles and antioxidant properties of apple skin extracts / G. M. Huber, H. P. Rupasinghe // J. Food Sci. – 2009. – 74. – № 9. – Р. 1-3.
14. Spagna Giovanni. Effetti dell'essiccamento sullattivita polifenolossidasica e patternantiossidante di pomodoro ciliegino / Spagna Giovanni, Todaro Aldo, Peluso Orazio, Catalano Anna Eghle, Barbagallo Riccardo // N. Ind. alim. – 2010. – 49. – № 502. – Р. 25-29.
15. Ismail Maznah. Fatty acid composition and antioxidant activity ofoils from two cultivars of Cantaloupe extracted by supercritical fluidextraction / Ismail Maznah, Mariod Abdalbasit, Bagalkotkar Gururaj, Sy Ling Hoe // Grasas у aceites. – 2010. – 61.– № 1. – Р. 37-44.
16. Цехина Н. Н. Изучение окислительной стабильности облепихового масла / Н. Н. Цехина, Н. Г. Хасьянова, Н. А. Пирогова, С. В. Пучков // Техника и технологии пищевых производств. – 2010. – № 1. – С. 55-57.
17. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. – К.: Здоров’я, 1990, – 304 с.
18. Козин Н. И. Химия и товароведение пищевых жиров / Н. И. Козин – М.: Гос. изд-во торг. лит-ры, 1958. – 671 с.
2. Лозова Т. М. Наукові основи формування споживних властивостей і зберігання якості борошняних кондитерських виробів: монографія / Т. М. Лозова, І. В. Сирохман. – Львів: Видавництво Львівської комерційної академії, 2009. – 456 с.
3. Ordoudi S. A. Further examination of antiradical properties of Crocus sativus stigmas extract rich in crocins / S. A. Ordoudi, C. D. Befani, N. Е. Nenadis, G. G. Koliakos, M. Z. Tsimidou // J. Agr. And Food Chem. – 2009. – 57. – № 8. – Р. 3080-3086.
4. Колар Мажда Хардолин. Натуральный антиоксидант – экстракт розмарина / Колар Мажда Хардолин, Урбанчич Симона // Масла и жиры. – 2008. – № 3. – С. 26-28.
5. Fang Zhongxiang. Phenolic compounds and antioxidant capacities of bayberry juices / Fang Zhongxiang, Zhang Yuhuan, Lü Yuan, Ma Guangpeng, Chen Jianchu, Liu Donghong, Ye Xingqian // Food Chem. – 2009. – 113. – № 4. – Р. 884-888.
6. Цехина Н. Н. Изучение биологической ценности и антиокислительных свойств калины и продуктов ее переработки / Н. Н. Цехина, Н. Г. Хасьянова, С. В. Орехова // Вестн. Кузбас. гос. техн. унта. – 2009. – № 2. – С. 90-92.
7. Антиоксидантная активность экстрактов донника лекарственного, обогащенного селеном / Н. А. Пирогова, Н. Н. Цехина, Е. В. Шигина [и др.] // Известия вузов. Пищевая технология. – 2009. – № 1. – С. 38-40.
8. Пат 2391872 Российская Федерация, МПК А 23 D 1/30. Биологически активная добавка к пище, обладающая антиоксидантными свойствами / Мартовщук В. И., Красина И. Б. , Харламов В. И ., Першакова Т. В., Пахомова Е. Н., Корнева Е. П., Филиппова М. С.; заявитель и патентообладатель КубГТУ. – № 2008118735/13; заявл. 10.12.2008; опубл. 20.06.2010.
9. Starzynska-Janiszewska Anna. Antioxidant properties of extracts from fermented and cooked seeds of Polish cultivars of Lathyrus sativus / Starzynska-Janiszewska Anna, Stodolak Bozena, Jamroz Malgorzata // Food Chem. – 2008. – 109. – № 2. – Р. 285-292.
10. Sousa Carla. Inflorescences of Brassicacea species as source of bioactive compounds. A comparative study / Sousa Carla, Taveira Marcos, Valentão Patricia, Fernandes Fátima, Pereira José A., Estevinho Leticia, Bento Albino , Ferreres Federico, Seabra Rosa M., Andrade Paula B. // Food Chem. – 2008. – 110. – № 4. – Р. 953-961.
11. Poianf Mariana-Atena. Evaluation of antioxidant properties and color structure for some natural concentrates from berries and garden fruits / Poianf Mariana-Atena, Bragea Mihaela, Moigradean Diana, Stoin Daniela, Gergen I. // Bul. Univ. Agr. Sci. and Vet. Med., Cluj-Napoca. Agr. – 2008. – 65. – № 2. – Р. 351-356.
12. Luo Wei. Identification of bioactive compounds in Phyllenthus emblica L. fruit and their free radical scavenging activities / Luo Wei, Zhao Mouming, Yang Bao, Shen Guanglin, Rao Guohua // Food Chem. – 2009. – 114. – № 2. – Р. 499-504.
13. Huber G. M . Phenolic profiles and antioxidant properties of apple skin extracts / G. M. Huber, H. P. Rupasinghe // J. Food Sci. – 2009. – 74. – № 9. – Р. 1-3.
14. Spagna Giovanni. Effetti dell'essiccamento sullattivita polifenolossidasica e patternantiossidante di pomodoro ciliegino / Spagna Giovanni, Todaro Aldo, Peluso Orazio, Catalano Anna Eghle, Barbagallo Riccardo // N. Ind. alim. – 2010. – 49. – № 502. – Р. 25-29.
15. Ismail Maznah. Fatty acid composition and antioxidant activity ofoils from two cultivars of Cantaloupe extracted by supercritical fluidextraction / Ismail Maznah, Mariod Abdalbasit, Bagalkotkar Gururaj, Sy Ling Hoe // Grasas у aceites. – 2010. – 61.– № 1. – Р. 37-44.
16. Цехина Н. Н. Изучение окислительной стабильности облепихового масла / Н. Н. Цехина, Н. Г. Хасьянова, Н. А. Пирогова, С. В. Пучков // Техника и технологии пищевых производств. – 2010. – № 1. – С. 55-57.
17. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. – К.: Здоров’я, 1990, – 304 с.
18. Козин Н. И. Химия и товароведение пищевых жиров / Н. И. Козин – М.: Гос. изд-во торг. лит-ры, 1958. – 671 с.
Опубліковано
2013-11-01
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ