STUDING OF ANTIOXIDATIVE ACTION OF MILK GOVAN ROOTS

  • O. Davydovych
Keywords: milk govan roots, fatty mixture, oxidation products, antioxidants

Abstract

The results of determinations of perekisnim, benzidinovim, tiobarbuturovim and acid number of fatty mixture are considered with addition of powder of milk govan roots. According to the data of determinations it is set up the expedience and perspective of using of this addition for deceleration of processes of oxidization.

References

1. Гродзинський А. М. Лікарські рослини: енциклопедичний довідник / А. М. Гродзинський – К.: Голов. Ред УРЕ, 1991. – 544 с.
2. Лозова Т. М. Наукові основи формування споживних властивостей і зберігання якості борошняних кондитерських виробів: монографія / Т. М. Лозова, І. В. Сирохман. – Львів: Видавництво Львівської комерційної академії, 2009. – 456 с.
3. Ordoudi S. A. Further examination of antiradical properties of Crocus sativus stigmas extract rich in crocins / S. A. Ordoudi, C. D. Befani, N. Е. Nenadis, G. G. Koliakos, M. Z. Tsimidou // J. Agr. And Food Chem. – 2009. – 57. – № 8. – Р. 3080-3086.
4. Колар Мажда Хардолин. Натуральный антиоксидант – экстракт розмарина / Колар Мажда Хардолин, Урбанчич Симона // Масла и жиры. – 2008. – № 3. – С. 26-28.
5. Fang Zhongxiang. Phenolic compounds and antioxidant capacities of bayberry juices / Fang Zhongxiang, Zhang Yuhuan, Lü Yuan, Ma Guangpeng, Chen Jianchu, Liu Donghong, Ye Xingqian // Food Chem. – 2009. – 113. – № 4. – Р. 884-888.
6. Цехина Н. Н. Изучение биологической ценности и антиокислительных свойств калины и продуктов ее переработки / Н. Н. Цехина, Н. Г. Хасьянова, С. В. Орехова // Вестн. Кузбас. гос. техн. унта. – 2009. – № 2. – С. 90-92.
7. Антиоксидантная активность экстрактов донника лекарственного, обогащенного селеном / Н. А. Пирогова, Н. Н. Цехина, Е. В. Шигина [и др.] // Известия вузов. Пищевая технология. – 2009. – № 1. – С. 38-40.
8. Пат 2391872 Российская Федерация, МПК А 23 D 1/30. Биологически активная добавка к пище, обладающая антиоксидантными свойствами / Мартовщук В. И., Красина И. Б. , Харламов В. И ., Першакова Т. В., Пахомова Е. Н., Корнева Е. П., Филиппова М. С.; заявитель и патентообладатель КубГТУ. – № 2008118735/13; заявл. 10.12.2008; опубл. 20.06.2010.
9. Starzynska-Janiszewska Anna. Antioxidant properties of extracts from fermented and cooked seeds of Polish cultivars of Lathyrus sativus / Starzynska-Janiszewska Anna, Stodolak Bozena, Jamroz Malgorzata // Food Chem. – 2008. – 109. – № 2. – Р. 285-292.
10. Sousa Carla. Inflorescences of Brassicacea species as source of bioactive compounds. A comparative study / Sousa Carla, Taveira Marcos, Valentão Patricia, Fernandes Fátima, Pereira José A., Estevinho Leticia, Bento Albino , Ferreres Federico, Seabra Rosa M., Andrade Paula B. // Food Chem. – 2008. – 110. – № 4. – Р. 953-961.
11. Poianf Mariana-Atena. Evaluation of antioxidant properties and color structure for some natural concentrates from berries and garden fruits / Poianf Mariana-Atena, Bragea Mihaela, Moigradean Diana, Stoin Daniela, Gergen I. // Bul. Univ. Agr. Sci. and Vet. Med., Cluj-Napoca. Agr. – 2008. – 65. – № 2. – Р. 351-356.
12. Luo Wei. Identification of bioactive compounds in Phyllenthus emblica L. fruit and their free radical scavenging activities / Luo Wei, Zhao Mouming, Yang Bao, Shen Guanglin, Rao Guohua // Food Chem. – 2009. – 114. – № 2. – Р. 499-504.
13. Huber G. M . Phenolic profiles and antioxidant properties of apple skin extracts / G. M. Huber, H. P. Rupasinghe // J. Food Sci. – 2009. – 74. – № 9. – Р. 1-3.
14. Spagna Giovanni. Effetti dell'essiccamento sullattivita polifenolossidasica e patternantiossidante di pomodoro ciliegino / Spagna Giovanni, Todaro Aldo, Peluso Orazio, Catalano Anna Eghle, Barbagallo Riccardo // N. Ind. alim. – 2010. – 49. – № 502. – Р. 25-29.
15. Ismail Maznah. Fatty acid composition and antioxidant activity ofoils from two cultivars of Cantaloupe extracted by supercritical fluidextraction / Ismail Maznah, Mariod Abdalbasit, Bagalkotkar Gururaj, Sy Ling Hoe // Grasas у aceites. – 2010. – 61.– № 1. – Р. 37-44.
16. Цехина Н. Н. Изучение окислительной стабильности облепихового масла / Н. Н. Цехина, Н. Г. Хасьянова, Н. А. Пирогова, С. В. Пучков // Техника и технологии пищевых производств. – 2010. – № 1. – С. 55-57.
17. Товстуха Є. С. Фітотерапія / Є. С. Товстуха. – К.: Здоров’я, 1990, – 304 с.
18. Козин Н. И. Химия и товароведение пищевых жиров / Н. И. Козин – М.: Гос. изд-во торг. лит-ры, 1958. – 671 с.
Published
2013-11-01
Section
COMMODITY STUDIES OF FOOD PRODUCTS