CAROTINOID AND ANTHOCYAN FILLINGS FOR OBTAINING A NEW GENERATION OF HEALTHY CONFECTIONERY WAFERS
Abstract
The work is devoted to the development of carotenoid and anthocyanin fillings based on natural fruit and vegetable raw materials, spices, nuts, and the development of a new generation of health-oriented wafer confectionery products using them. As an innovation in obtaining new types of fillings, natural plant additives developed and proposed by the authors were used in the form of finely dispersed powders, cryopure, which are a source of BAS (L-ascorbic acid, β-carotene, anthocyanin dyes, phenolic compounds, tannins), not contain harmful food additives and act as part of fillings as natural dyes, flavorings, thickeners. The quality of carotene-containing vegetables, natural spices, anthocyanin-containing raw materials and their additives obtained using deep processing methods in the form of fine powders and cryopure was studied. The quality control of raw fruit and vegetable raw materials, natural spices and additives obtained from them in the form of finely dispersed powders and cryopure was carried out according to physicochemical indicators and the content of BAS (L-ascorbic acid, β-carotene, anthocyanin substances, phenolic compounds, tannins, etc.) using modern methods. The expediency of using fruit and vegetable additives in the form of finely dispersed powders and cryopure as natural dyes, plant BAS enrichers, flavorings and preservatives in the preparation of carotenoid and anthocyanin fillings in new types of wafer confectionery has been proven. The recipes of a new generation of wafer confectionery products, which have a health-improving orientation, due to the content of plant phytocomponents in their composition, which is achieved by using new types of carotenoid and anthocyanin fillings based on natural fruit and vegetable raw materials, spices, nuts, obtained with the use of innovative natural plant additives in the form of finely dispersed powders, cryopures, which are characterized by a significant content of BAS (L-ascorbic acid, β-carotene, anthocyanin dyes, phenolic compounds, tannins), do not contain harmful food additives . In terms of BAS content, the obtained wafer confectionery products exceed analogues and are intended for healthy nutrition of the population of Ukraine.
References
2. Капрельянц Л.В. Функциональные продукты: монография / Л. В. Капрельянц, К. Г. Иоргачева. Одесса: Друк, 2003. 312 с.
3. Strategy on Diet, Physical Activity and Health : report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation. Geneva : World Healt Organization, 2010.
4. Карпенко П. О. Проблемы питания и здоровья / П.О. Карпенко // Биологически активные добавки и биопродукты. К.: Нора-принт, 2000. С. 3–8.
5. Активация гидрофильных свойств каротиноидов растительного сырья: монография / В. В. Погарская, Р. Ю. Павлюк, А. И. Черевко, В. А. Павлюк, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. Харьков, 2013. 345 с.
6. Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: монографія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, Л. О. Радченко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. коледж Київськ. нац. торг – економ. ун-ту; Харк. торг.-економ. інс-т Київськ. нац. торг – економ. ун-ту. Х.: Факт, 2017. 380 с.
7. Нанотехнології «NaturSuperFood» для здорового харчування: монографія / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарська, В. А. Павлюк, О. С. Бессараб, Н. М. Тимофєєва, К. С. Балабай, О. С. Погарський, Т. С. Пономаренко та ін.; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі; Харк. торг.-економ. інс-т Київськ. нац. торг.-економ. ун-ту; Нац. ун-т харч. технол. Харків: Факт, 2019. 487 с.
8. Павлюк Р.Ю. Розробка оздоровчих вафельних кондитерських виробів нового покоління та начинок, які сприяють зміцненню імунітету / Р.Ю. Павлюк, В.В. Погарська, Т.С. Абрамова, Н.П. Максимова, О.О. Юр,єва, С.М. Лосєва // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства та торгівлі: зб. наук. пр. 2020. Вип. 2(32). С. 42-56.
9. Спиричев В. Б., Шатнюк Л. Н., Позняковский В. М. Обогащение пищевых продуктов витаминами и минеральными веществами. Новосибирск: СГУ, 2004. 156 с.
10. Крио- и механохимия в пищевых технологиях: монография / Р. Ю. Павлюк, В. В. Погарская, В. А. Павлюк, Л. А. Радченко, О. А. Юрьева, Н. Ф. Максимова; Харьк. гос. ун-т пит. и торговли; Харьк. торг.-эконом. инс-т Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та; Харьк. торг.-эконом. колледж Киевск. нац. торг.-эконом. ун-та. Харьков: Факт, 2015. 255 с.
11. Драгилев А. И. Технология кондитерских изделий / А. И. Драгилев, И. С. Лурье. М. : ДеЛи принт, 2001. 448 с.
12. Дорохович А.М. Створення харчових продуктів спеціального призначення – актуальна проблема сучасності, вклад кондитерів НУХТ в її рішення. НУХТ 2016. С. 244–297.