IDENTIFICATION AND QUALITY CONTROL OF ALCOHOL CONTAINING BEVERAGES

Keywords: alcoholic beverages, vodka, identification, falsification, quality examination of vodka products.

Abstract

Abstract. The article attempts to address the issue of alcohol safety in Ukraine, which is becoming more and more relevant every year. Alcohol abuse is the main reason for the rapid accumulation of both demographic and social problems in the country, poses a threat not only at the level of the individual and family, but also passes to the level of society and the state as a whole, and therefore has the nature of national security. In view of the globalization processes taking place in the world, which is reflected in the acceleration and unification of customs operations during the movement of goods, there are more frequent cases of smuggling counterfeit alcohol products containing toxic and cheap liquids that can harm the health and life of the population, which, in turn, threatens the country's economic development. The volume of imports of alcoholic beverages to Ukraine is estimated at USD 490 million and has been showing steady growth trends for many years, which is the reason why many companies are interested in importing alcoholic beverages to Ukraine. The import and customs clearance of alcoholic beverages is subject to special regulation and belongs to the group of so-called excisable goods. Excise stamps are used to mark alcoholic beverages in order to control the circulation of alcohol in the domestic market of Ukraine, to combat the spread of counterfeit products on the national market and to collect tax payments. The constant increase in excise rates leads to an increase in the share of counterfeit products on the Ukrainian market. The demand for cheaper counterfeit products is growing. It is difficult to determine the type of ethyl alcohol in alcoholic beverages, as the requirements for hydrolysis and synthetic alcohols are almost identical to those for food alcohol. The latter encourages vodka and alcoholic beverage producers to use nonfood alcohols. Cheap alcoholic beverages produced with violations of technology have a more pronounced toxic effect. This raises the issue of examination of the authenticity, quality and safety of alcoholic beverages. The author concludes that possession of specialized knowledge makes it possible to increase the efficiency of activities of specialists ensuring economic security, since any of the above-mentioned activities are impossible without their use. As in any activity, the detection of crimes and offences in the sphere of alcohol products circulation has its own problematic issues, and in some cases they can be resolved only at the legislative level.

References

1. Jernigan D., Ross C. S. The Alcohol Marketing Landscape: Alcohol Industry Size, Structure, Strategies, and Public Health Responses. J Stud Alcohol Drugs Suppl. 2020: 13-25. doi: 10.15288/ jsads.2020.s19.13.
2. Prentice C., Handsjuk N. Insights into Vodka consumer attitude and purchasing behaviors. Journal of Retailing and Consumer Services. 2016. Vol. 32. Pр. 7-14. https://doi.org/10.1016/j. jretconser.2016.05.009.
3. Ritchie H., Roser M. Alcohol Consumption. OurWorldInData. 2018. URL: https://ourworldindata. org/alcohol-consumption.
4. Субочев О., Киян Є. Ринок алкогольної продукції. РЕЙТИНГ. Бізнес в офіційних цифрах. 19 червня 2019 р. URL: https://rating.zone/rynokalkoholnoi- produktsii/#.
5. Petropoulos F., Apiletti D., Assimakopoulos V. & other. Forecasting: theory and practice. International Journal of Forecasting. 2022. Vol. 38, Issue 3. Рр. 705-871. https://doi.org/10.1016/j. ijforecast.2021.11.001.
6. Трансформація акцизної політики України : монографія / Коротун В. І., Брехов С. С., Новицька Н. В. та ін.; за заг. ред. В. І. Коротуна. Ірпінь : Видавництво Національного університету ДПС України, 2015. 404 с.
7. Шейко К. В. Соціальні наслідки незаконного обігу алкогольних напоїв. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія ПРАВО. 2018. Вип. 49. Т. 2. С. 142-145.
8. Колесніченко О. Стали менше пити? Як війна змінила алкогольні звички українців та ринок. ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА. 6 вересня 2022 р. URL: https://www.epravda.com.ua/ publications/2022/09/6/691168/.
9. Manning L., Kowalska A. Illicit Alcohol: Public Health Risk of Methanol Poisoning and Policy Mitigation Strategies. Foods. 2021. Jul; 10(7): 1625. doi: 10.3390/foods10071625.
10. Martinez P., Kerr W. C., Subbaraman M. S., Roberts S. C. M. New Estimates of the Mean Ethanol Content of Beer, Wine, and Spirits Sold in the United States Show a Greater Increase in Per Capita Alcohol Consumption than Previous Estimates. Alcohol Clin Exp Res. 2019. Mar; 43(3):509-521. doi: 10.1111/ acer.13958. 11. Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального : Закон України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР. URL: https://ips. ligazakon.net/document/Z950481?an=777572.
12. Теорія та практика проведення судових експертиз за напрямками інженерних, економічних, товарознавчих видів досліджень та оціночної діяльності : монографія / за ред. Хомутенко В. П., Костін О. Ю. Одеса : ОНЕУ, 2017. 274 с.
13. Ільченко Л. Уряд планує підвищити мінімальні ціни на алкоголь на 11-71%. ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА. 14 липня 2023 р. URL: https://www. epravda.com.ua/news/2023/07/14/702237/.
14. ДСТУ 4518-2008. Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила. [Чин- ний до: 01.01.2018]. Вид. офіц. Київ, 2008. 38 с.
15. Abramova I. M., Medrish M. E., Savelyava V. B. and all. Modern methods of quality control, safety and falsification identification of alcoholic drinks, received from aged grain. ResearchGate. 2018, July. DOI:10.21323/978-5-6041190-3-7-2018-2-10-14.
16. Виски Johnnie Walker – величайший марочный бренд скотча. Alkoinfo.net. URL: https:// alkoinfo.net/whisky/viski-johnnie-walker.html#i/.
17. Податковий кодекс України. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2011. № 13-17, ст. 112. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2755-17#Text. 18. Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень : Наказ Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0705-98#Text.
19. Деякі питання маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах : Постанова Кабінету Міністрів України № 618 від 19.06.2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/618-2023- %D0%BF#Text.
20. Паламаренко Я. В. Організаційно-економічні удосконалення стратегії інноваційного розвитку спиртової промисловості. Ефективна економіка. 2020. № 4. URL: chrome-extension://efaidnbmn nnibpcajpcglclefindmkaj/http://www.economy.nayka. com.ua/pdf/4_2020/70.pdf.
21. Prakobdi C., Saetear P. Iodoform Reaction- Based Turbidimetry for Analysis of Alcohols in Hand Sanitizers. Analytica. 2023. 4(2):239-249. https://doi. org/10.3390/analytica4020019.
22. Mansur A. R., Oh J., Lee H. S., Oh S. Y. Determination of ethanol in foods and beverages by magnetic stirring-assisted aqueous extraction coupled with GC-FID: A validated method for halal verification. Food Chemistry. 2022. Vol. 366. https:// doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130526.
23. Sisco E., Robinson EL. Determination of ethanol concentration in alcoholic beverages by direct analysis in real time mass spectrometry (DART-MS). Forensic Chem. 2020:100219. doi: 10.1016/j. forc.2020.100219.
24. Widner B., KidoSoule M. C., González F. X. F. аnd оther. Quantification of Amine- and Alcohol- Containing Metabolites in Saline Samples Using Pre-extraction Benzoyl Chloride Derivatization and Ultrahigh Performance Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometry (UHPLC MS/MS). Anal. Chem. 2021. 93. 11. 4809-4817. https://doi. org/10.1021/acs.analchem.0c03769.
25. Малєєв В. О., Безпальченко В. М., Семенченко О. О. Визначення барвників синтетичного походження у продуктах харчування фотоколориметричним методом. Вісник ХНТУ. 2015. № 2 (53). С. 54-58.
26. Zhang J., Gao N., Zhang Y. Method Development and Validation for the Determination of Five Synthetic Food Colorants in Alcoholic Beverages by Reversed-Phase High Performance Liquid Chromatography Coupled with Diode-Array Detector. Analytical Letters. 2007 40(16):3080-3094. DOI:10.1080/0003271070164577.
27. Олійник С. І., Ковальчук В. П., Куц А. М. Проблеми стандартизації та контролю якості лікеро- горілчаної продукції. Стандартизація, сертифікація, якість. 2020. № 6 (124). С. 8-14. URL: https:// dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/37675.
28. Wang А., Zhu Y., Qiu J., Cao R., Zhu H. Application of intelligent sensory technology in the authentication of alcoholic beverages. Food Science and Technology. 2022. 42. Рр. 1-8. https://doi. org/10.1590/fst.32622.
29. Машейко Г. О., Орловський Д. Л. Діагностування стану клієнтів та споживачів як один із способів підвищення ефективності управління взаємовідносинами з клієнтами. Системи обробки інформації. 2016. Вип. 4 (141). С. 176-181.
30. Nizamov S., Dimchevska-Sazdovska S., Mirsky V. M. A review of optical methods for ultrasensitive detection and characterization of nanoparticles in liquid media with a focus on the wide field surface plasmon microscopy. Analytica Chimica Acta. 2022. Vol. 1204. 339633. https://doi.org/10.1016/j.aca.2022.339633. 31. EC. Radon in Workplaces: Implementing the Requirements in Council Directive; Publications Office: Luxembourg, 2019. URL: https://op.europa. eu/en/publication-detail/-/publication/93cc4aff- 47c5-11ea-b81b-01aa75ed71a1/.
32. WHO. Guidelines for Drinking-Water Quality; World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2011. Vol. 216. Pp. 303-304. URL: http://surl.li/mjmja.
33. WHO. Management of Radioactivity in Drinking-Water; World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2018. URL: https://www.who.int/ publications/i/item/9789241513746.
34. Тараріко О. Г., Сиротенко О. В., Ільєнко Т. В., Кучма Т. Л. Агроекологічний супутниковий моніторинг. К. : Аграр. наука, 2019. 204 с.
Published
2024-05-28
Section
CHALLENGES AND PROSPECTS OF THE SYSTEM OF FOOD QUALITY CONTROL