ІДЕНТИФІКАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ СПИРТОВМІСНИХ НАПОЇВ
Анотація
Анотація. В статті зроблена спроба розглянути питання алкогольної безпеки в Україні, яке з кожним роком стає актуальнішим. Зловживання алкоголем є основною причиною стрімкого нагромадження як демографічних, так і соціальних проблем у країні, не тільки несе загрозу на рівні особистості та сім’ї, а й переходить на рівень суспільства і держави загалом, тому має характер національної безпеки. З урахуванням процесів глобалізації, що відбуваються у світі, яка виражається в прискоренні та уніфікації митних операцій під час переміщення товарів, частішають випадки провезення контрафактної алкогольної продукції, яка містить у собі токсичні й дешеві рідини і може завдати шкоди здоров’ю та життю населення, що, своєю чергою, загрожує економічному розвитку країни. Обсяг імпорту алкогольної продукції в Україну оцінюється в $490 млн і протягом багатьох років демонструє стійкі тенденції до зростання, що є причиною інтересу багатьох компаній до імпорту в Україну алкогольних напоїв. Ввезення та митне оформлення алкогольної продукції підлягає особливому регулюванню, при цьому йдеться про групу так званих підакцизних товарів. Маркування алкогольної продукції акцизними марками застосовується з метою контролю за обігом алкоголю на внутрішньому ринку України, боротьби з поширенням на національному ринку контрафактної продукції та збору податкових платежів. Постійне підвищення ставок акцизу тягне за собою збільшення частки контрафакту на українському ринку. Збільшується попит на дешевшу контрафактну продукцію. Встановити тип етилового спирту в алкогольній продукції складно, оскільки вимоги до гідролізного і синтетичного спиртів практично відповідають вимогам ДСТУ на харчовий спирт. Останнє провокує виробників горілок і лікеро-горілчаних виробів на використання нехарчових спиртів. Дешеві алкогольні напої, виготовлені з порушенням технології, мають більш виражену токсичну дію. Це гостро ставить питання про експертизу автентичності, якості та безпечності алкогольної продукції. Зроблено висновок: володіння спеціальними знаннями дає змогу підвищити ефективність діяльності фахівців, що гарантують економічну безпеку, оскільки проведення будь-яких із згаданих вище заходів неможливе без їх використання. Як і в будь-якій діяльності, у виявленні злочинів і правопорушень у сфері обігу алкогольної продукції є свої проблемні питання, і розв’язати їх у низці випадків можливо тільки на законодавчому рівні.
Посилання
2. Prentice C., Handsjuk N. Insights into Vodka consumer attitude and purchasing behaviors. Journal of Retailing and Consumer Services. 2016. Vol. 32. Pр. 7-14. https://doi.org/10.1016/j. jretconser.2016.05.009.
3. Ritchie H., Roser M. Alcohol Consumption. OurWorldInData. 2018. URL: https://ourworldindata. org/alcohol-consumption.
4. Субочев О., Киян Є. Ринок алкогольної продукції. РЕЙТИНГ. Бізнес в офіційних цифрах. 19 червня 2019 р. URL: https://rating.zone/rynokalkoholnoi- produktsii/#.
5. Petropoulos F., Apiletti D., Assimakopoulos V. & other. Forecasting: theory and practice. International Journal of Forecasting. 2022. Vol. 38, Issue 3. Рр. 705-871. https://doi.org/10.1016/j. ijforecast.2021.11.001.
6. Трансформація акцизної політики України : монографія / Коротун В. І., Брехов С. С., Новицька Н. В. та ін.; за заг. ред. В. І. Коротуна. Ірпінь : Видавництво Національного університету ДПС України, 2015. 404 с.
7. Шейко К. В. Соціальні наслідки незаконного обігу алкогольних напоїв. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія ПРАВО. 2018. Вип. 49. Т. 2. С. 142-145.
8. Колесніченко О. Стали менше пити? Як війна змінила алкогольні звички українців та ринок. ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА. 6 вересня 2022 р. URL: https://www.epravda.com.ua/ publications/2022/09/6/691168/.
9. Manning L., Kowalska A. Illicit Alcohol: Public Health Risk of Methanol Poisoning and Policy Mitigation Strategies. Foods. 2021. Jul; 10(7): 1625. doi: 10.3390/foods10071625.
10. Martinez P., Kerr W. C., Subbaraman M. S., Roberts S. C. M. New Estimates of the Mean Ethanol Content of Beer, Wine, and Spirits Sold in the United States Show a Greater Increase in Per Capita Alcohol Consumption than Previous Estimates. Alcohol Clin Exp Res. 2019. Mar; 43(3):509-521. doi: 10.1111/ acer.13958. 11. Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального : Закон України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР. URL: https://ips. ligazakon.net/document/Z950481?an=777572.
12. Теорія та практика проведення судових експертиз за напрямками інженерних, економічних, товарознавчих видів досліджень та оціночної діяльності : монографія / за ред. Хомутенко В. П., Костін О. Ю. Одеса : ОНЕУ, 2017. 274 с.
13. Ільченко Л. Уряд планує підвищити мінімальні ціни на алкоголь на 11-71%. ЕКОНОМІЧНА ПРАВДА. 14 липня 2023 р. URL: https://www. epravda.com.ua/news/2023/07/14/702237/.
14. ДСТУ 4518-2008. Продукти харчові. Маркування для споживачів. Загальні правила. [Чин- ний до: 01.01.2018]. Вид. офіц. Київ, 2008. 38 с.
15. Abramova I. M., Medrish M. E., Savelyava V. B. and all. Modern methods of quality control, safety and falsification identification of alcoholic drinks, received from aged grain. ResearchGate. 2018, July. DOI:10.21323/978-5-6041190-3-7-2018-2-10-14.
16. Виски Johnnie Walker – величайший марочный бренд скотча. Alkoinfo.net. URL: https:// alkoinfo.net/whisky/viski-johnnie-walker.html#i/.
17. Податковий кодекс України. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 2011. № 13-17, ст. 112. URL: https://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/2755-17#Text. 18. Про затвердження Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень : Наказ Міністерства юстиції України № 53/5 від 08.10.1998. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0705-98#Text.
19. Деякі питання маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах : Постанова Кабінету Міністрів України № 618 від 19.06.2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/618-2023- %D0%BF#Text.
20. Паламаренко Я. В. Організаційно-економічні удосконалення стратегії інноваційного розвитку спиртової промисловості. Ефективна економіка. 2020. № 4. URL: chrome-extension://efaidnbmn nnibpcajpcglclefindmkaj/http://www.economy.nayka. com.ua/pdf/4_2020/70.pdf.
21. Prakobdi C., Saetear P. Iodoform Reaction- Based Turbidimetry for Analysis of Alcohols in Hand Sanitizers. Analytica. 2023. 4(2):239-249. https://doi. org/10.3390/analytica4020019.
22. Mansur A. R., Oh J., Lee H. S., Oh S. Y. Determination of ethanol in foods and beverages by magnetic stirring-assisted aqueous extraction coupled with GC-FID: A validated method for halal verification. Food Chemistry. 2022. Vol. 366. https:// doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130526.
23. Sisco E., Robinson EL. Determination of ethanol concentration in alcoholic beverages by direct analysis in real time mass spectrometry (DART-MS). Forensic Chem. 2020:100219. doi: 10.1016/j. forc.2020.100219.
24. Widner B., KidoSoule M. C., González F. X. F. аnd оther. Quantification of Amine- and Alcohol- Containing Metabolites in Saline Samples Using Pre-extraction Benzoyl Chloride Derivatization and Ultrahigh Performance Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometry (UHPLC MS/MS). Anal. Chem. 2021. 93. 11. 4809-4817. https://doi. org/10.1021/acs.analchem.0c03769.
25. Малєєв В. О., Безпальченко В. М., Семенченко О. О. Визначення барвників синтетичного походження у продуктах харчування фотоколориметричним методом. Вісник ХНТУ. 2015. № 2 (53). С. 54-58.
26. Zhang J., Gao N., Zhang Y. Method Development and Validation for the Determination of Five Synthetic Food Colorants in Alcoholic Beverages by Reversed-Phase High Performance Liquid Chromatography Coupled with Diode-Array Detector. Analytical Letters. 2007 40(16):3080-3094. DOI:10.1080/0003271070164577.
27. Олійник С. І., Ковальчук В. П., Куц А. М. Проблеми стандартизації та контролю якості лікеро- горілчаної продукції. Стандартизація, сертифікація, якість. 2020. № 6 (124). С. 8-14. URL: https:// dspace.nuft.edu.ua/jspui/handle/123456789/37675.
28. Wang А., Zhu Y., Qiu J., Cao R., Zhu H. Application of intelligent sensory technology in the authentication of alcoholic beverages. Food Science and Technology. 2022. 42. Рр. 1-8. https://doi. org/10.1590/fst.32622.
29. Машейко Г. О., Орловський Д. Л. Діагностування стану клієнтів та споживачів як один із способів підвищення ефективності управління взаємовідносинами з клієнтами. Системи обробки інформації. 2016. Вип. 4 (141). С. 176-181.
30. Nizamov S., Dimchevska-Sazdovska S., Mirsky V. M. A review of optical methods for ultrasensitive detection and characterization of nanoparticles in liquid media with a focus on the wide field surface plasmon microscopy. Analytica Chimica Acta. 2022. Vol. 1204. 339633. https://doi.org/10.1016/j.aca.2022.339633. 31. EC. Radon in Workplaces: Implementing the Requirements in Council Directive; Publications Office: Luxembourg, 2019. URL: https://op.europa. eu/en/publication-detail/-/publication/93cc4aff- 47c5-11ea-b81b-01aa75ed71a1/.
32. WHO. Guidelines for Drinking-Water Quality; World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2011. Vol. 216. Pp. 303-304. URL: http://surl.li/mjmja.
33. WHO. Management of Radioactivity in Drinking-Water; World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2018. URL: https://www.who.int/ publications/i/item/9789241513746.
34. Тараріко О. Г., Сиротенко О. В., Ільєнко Т. В., Кучма Т. Л. Агроекологічний супутниковий моніторинг. К. : Аграр. наука, 2019. 204 с.