FALSIFICATION OF RAW MATERIALS USED FOR THE MANUFACTURE OF BUTTERCAKES AND WAYS TO DETECT IT
Abstract
The research consisted in studying the problem of falsification of raw materials used for the manufacture of flour confectionery products and methods for its detection. The task of the article was to review the methods of determining the authenticity and detecting falsification of food raw materials used for the manufacture of flour confectionery products, since it is the properties of the raw materials that have a decisive influence on the finished product. The types of falsification of the raw material component in the production of flour confectionery products are analyzed: informational, quantitative, assortment and qualitative. The main methods by which work can be carried out to detect falsification of goods, including raw materials used for the manufacture of butter cakes, are considered. Specific cases of the use of various types of falsification of flour, butter and egg products and methods for their detection are given. It is shown that several systems are relevant to the resolution of issues related to the quality of food products, in particular the international ISO 9000 and HACCP, which a priori do not allow not only falsification, but even accidental changes throughout the entire chain of the technological process, which fundamentally distinguishes domestic production, which is focused on controlling the final product. The introduction of quality management systems only at production facilities cannot counteract the falsification of the final product, since it is an internal matter of the enterprise and therefore cannot exclude the authorized release of counterfeit products. Against the background of the virtually absent unified state policy in the field of protecting the domestic market from counterfeit products, an attempt has been made to systematize the actions of state structures interested in the quality of food products, aimed at establishing barriers to the falsification of food products to the consumer. The proposed measures to combat counterfeiting act as a single structure that has all the features of a system, such as elementality, coherence, integrity, stability, in which all blocks and sections are logically connected, and the implementation of the proposed system will allow us to significantly clean the food market of our country from counterfeit products, since only a comprehensive approach to ensuring the safety of food products will allow us to preserve people’s health and improve the standard of living of the population.
References
Приліпко Т. М., Федорів В. М. Методи сучасних видів експертизи якості, ідентифікації фальсифікації продовольчої сировини тваринного походження. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2023. № 35. С. 43–48. DOI: 10.32782/2522-1221-2023-35-06.
Simonov M., Pronina O., Gutyj B., Akymyshyn M., Pundiak T. Analysis of food safety issues in Ukraine exported to the European Union market in 2024. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences. 2025, 27(117), 11–20. https://doi.org/10.32718/nvl-vet11702/.
Unsafe food kills 2 million people worldwide every year, says WHO. Hindustan Times. Apr 07, 2015. URL: https://www.hindustantimes.com/mumbai/unsafe-food-kills-2-million-people-worldwide-every-year-says-who/story-yGIKFsHakNzmVnP8s4RWIK.html.
Петрова І. А., Кричковська Л. В. Особливості експертного дослідження хлібобулочних виробів при виявленні економічних правопорушень. Одеська національна академія харчових технологій. Наукові праці. Вип. 46. Т. 1. С. 281–284.
Лялюк А. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Розд. ІІІ. Економіка та управління підприємствами. 2020. № 1. С. 108–116. https://doi.org/10.29038/2411-4014-2020-01-108-116.
Притульська Н. В. Ідентифікація продовольчих товарів: теорія і практика : монографія. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. 303 с.
Приліпко Т. М., Косташ В. Б., Федорів В. М. та ін. Аналіз методів експертизи якості, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів і сировини : монографія. Вінниця : ТВОРИ, 2023. 416 с.
Rodriguez S. D., Rolandelli G., Buera P. Detection of quinoa flour adulteration by means of FT-MIR spectroscopy combined with chemometric methods. Food Chemistry. 2018, 274(5). DOI: 10.1016/ j.foodchem.2018.08.140.
Unuvar A., Simsek S, Boyaci I. H, Ohm J. B, F.A., Koksel H. Detection and quantitation of adulteration in flour and pasta by reversed-phase high-performance liquid chromatography combined with chemometrics. Food Chemistry. 2025. Vol. 474. Pр. 143–159. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.143159.
Зайцева Г. Т., Горпинко Т. М. Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів. К. : Вікторія, 2002. 400 с.
ДСТУ ISO 2171:2009/ Зернові, бобові та продукти їх помелу. Визначення загальної золи методом озолювання (ISO 2171:2007, IDT). БУД-СТАНДАРТ Online. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84540.
Жигунов Д. О., Ковальова В. П. Підвищення хлібопекарської якості пшеничного борошна. Репозитарій ДБТУ. 2018. URL: https://repo.btu.kharkovua/bitstream/123456789/579/1/P.t_2018_1_25.pdf.
ДСТУ 46.004-99. Борошно пшеничне. Сайт «Працівникам харчової промисловості». URL: https://tehnologam.com/dstu-46-004-99-boroshno-pshenychne/.
ДСТУ ISO 6820:2004. Борошно пшеничне та житнє (ISO 6820:1985, IDT). Загальні настанови щодо розроблення хлібопекарських випробувань. БУДСТАНДАРТ Online. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=86193.
Євлаш В. В., Самойленко С. О., Отрошко Н. О., Буряк І. А. Експрес-методи дослідження безпечності та якості харчових продуктів. Х. : ХДУХТ, 2016. 336 с.
Вимоги до харчових добавок. Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 45 від 8.01.2024 р. ZAKONONLINE. URL: https://zakononline.ua/documents/show/525458___766530.
Оприлюднені результати масштабного медіа-моніторингу щодо фальсифікату вершкового масла. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 19.01.2020 р. URL: https://dpss.gov.ua/news/oprilyudneni-rezultati-masshtabnogo-mediamonitoringu-shchodo-falsifikatu- vershkovogo-masla.
Арсеньєва Л. Ю., Мельниченко В. М. Виявлення фальсифікації жирової сировини у виробни- цтві комбінованих харчових продуктів. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2016. Т. 18, № 2 (68). С. 3–6. doi: 10.15421/nvlvet6801.
Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 118 від 12.03.2019 р. Верховна Рада України. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0593-19#Text.
ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. БУДСТАНДАРТ Online. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=77350.
Naktiyok J., Doğan T. H. A research on the detection of fake butter by traditional and modern methods. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. 2021, 9(2):453–462. DOI: 10.21923/jesd.790310.
Ulberth F., Buchgraber M. Authenticity of fats and oils. European Journal of Lipid Science and Technology. 2000. 102(11):687–694. DOI: 10.1002/1438-9312(200011)102:11<687::AID-EJLT687> 3.0.CO;2-F.
Codex Alimentarius. International standards. An official website of the European Union. URL: https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/international-affairs/international-standards/codex-alimentarius_en.
Cartín-Rojas A. Food fraud and adulteration: a challenge for the foresight of Veterinary Services. Revue Scientifique et Technique de l OIE. 2017, 36(3). DOI: 10.20506/rst.36.3.2733.
ДСТУ 8719:2017. Продукти яєчні. Технічні умови. БУДСТАНДАРТ Online. URL: https://onlinebudstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=73419.