ФАЛЬСИФІКАЦІЯ СИРОВИНИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ МАСЛЯНИХ КЕКСІВ, ТА СПОСОБИ ЇЇ ВИЯВЛЕННЯ
Анотація
Дослідження полягало у вивченні проблеми фальсифікації сировини, що використовується для виготовлення борошняних кондитерських виробів та способів її виявлення. Завданням статті був огляд способів визначення справжності і виявлення фальсифікації продовольчої сировини, що викорис- товується для виготовлення борошняних кондитерських виробів, оскільки саме властивості сировини мають визначальний вплив на готову продукцію. Проаналізовані види фальсифікації сировинної скла- дової при виробництві борошняних кондитерських виробів: інформаційної, кількісної, асортиментної та якісної. Розглянуто основні методи, за допомогою яких можуть проводитись роботи з виявлення фальсифікації товарів, у т. ч. сировини, що використовується для виготовлення масляних кексів. Наве- дено конкретні випадки застосування різних видів фальсифікації борошна, масла вершкового та яєчних продуктів та способи їх виявлення. Показано, що до вирішення питань, пов’язаних із якістю харчових продуктів дотичні кілька систем, зокрема міжнародні ІСО 9000 і ХАССП, які апріорі не допуска- ють не те що фальсифікації, а навіть випадкової зміни по всьому ланцюгу технологічного процесу, що принципово вирізняє вітчизняне виробництво, яке орієнтоване на контроль кінцевого продукту.Впровадження тільки на виробництвах систем управління якістю не може протидіяти фальсифікації кінцевого продукту, оскільки є внутрішньою справою підприємства і тому не може виключити санк- ціонованого випуску фальсифікату. На тлі фактично відсутньої єдиної державної політики у сфері захисту вітчизняного ринку від фальсифікованої продукції зроблена спроба систематизувати дії дер- жавних структур, зацікавлених в якості продуктів харчування, спрямовані на встановлення бар’єрів на шляху фальсифікації харчової продукції до споживача. Пропоновані заходи протидії фальсифікації виступають як єдина структура, що має всі ознаки системи, такі як елементність, зв’язаність, ціліс- ність, стійкість, у якій усі блоки та розділи логічно з’єднані, а реалізація запропонованої системи дасть змогу значною мірою очистити продовольчий ринок нашої країни від фальсифікованої продукції, оскільки тільки комплексний підхід до забезпечення безпеки харчової продукції дасть змогу зберегти здоров’я людей і підвищити рівень життя населення.
Посилання
Приліпко Т. М., Федорів В. М. Методи сучасних видів експертизи якості, ідентифікації фальсифікації продовольчої сировини тваринного походження. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2023. № 35. С. 43–48. DOI: 10.32782/2522-1221-2023-35-06.
Simonov M., Pronina O., Gutyj B., Akymyshyn M., Pundiak T. Analysis of food safety issues in Ukraine exported to the European Union market in 2024. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences. 2025, 27(117), 11–20. https://doi.org/10.32718/nvl-vet11702/.
Unsafe food kills 2 million people worldwide every year, says WHO. Hindustan Times. Apr 07, 2015. URL: https://www.hindustantimes.com/mumbai/unsafe-food-kills-2-million-people-worldwide-every-year-says-who/story-yGIKFsHakNzmVnP8s4RWIK.html.
Петрова І. А., Кричковська Л. В. Особливості експертного дослідження хлібобулочних виробів при виявленні економічних правопорушень. Одеська національна академія харчових технологій. Наукові праці. Вип. 46. Т. 1. С. 281–284.
Лялюк А. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Розд. ІІІ. Економіка та управління підприємствами. 2020. № 1. С. 108–116. https://doi.org/10.29038/2411-4014-2020-01-108-116.
Притульська Н. В. Ідентифікація продовольчих товарів: теорія і практика : монографія. К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2005. 303 с.
Приліпко Т. М., Косташ В. Б., Федорів В. М. та ін. Аналіз методів експертизи якості, ідентифікації та виявлення фальсифікації харчових продуктів і сировини : монографія. Вінниця : ТВОРИ, 2023. 416 с.
Rodriguez S. D., Rolandelli G., Buera P. Detection of quinoa flour adulteration by means of FT-MIR spectroscopy combined with chemometric methods. Food Chemistry. 2018, 274(5). DOI: 10.1016/ j.foodchem.2018.08.140.
Unuvar A., Simsek S, Boyaci I. H, Ohm J. B, F.A., Koksel H. Detection and quantitation of adulteration in flour and pasta by reversed-phase high-performance liquid chromatography combined with chemometrics. Food Chemistry. 2025. Vol. 474. Pр. 143–159. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2025.143159.
Зайцева Г. Т., Горпинко Т. М. Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів. К. : Вікторія, 2002. 400 с.
ДСТУ ISO 2171:2009/ Зернові, бобові та продукти їх помелу. Визначення загальної золи методом озолювання (ISO 2171:2007, IDT). БУД-СТАНДАРТ Online. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=84540.
Жигунов Д. О., Ковальова В. П. Підвищення хлібопекарської якості пшеничного борошна. Репозитарій ДБТУ. 2018. URL: https://repo.btu.kharkovua/bitstream/123456789/579/1/P.t_2018_1_25.pdf.
ДСТУ 46.004-99. Борошно пшеничне. Сайт «Працівникам харчової промисловості». URL: https://tehnologam.com/dstu-46-004-99-boroshno-pshenychne/.
ДСТУ ISO 6820:2004. Борошно пшеничне та житнє (ISO 6820:1985, IDT). Загальні настанови щодо розроблення хлібопекарських випробувань. БУДСТАНДАРТ Online. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=86193.
Євлаш В. В., Самойленко С. О., Отрошко Н. О., Буряк І. А. Експрес-методи дослідження безпечності та якості харчових продуктів. Х. : ХДУХТ, 2016. 336 с.
Вимоги до харчових добавок. Наказ Міністерства охорони здоров’я України № 45 від 8.01.2024 р. ZAKONONLINE. URL: https://zakononline.ua/documents/show/525458___766530.
Оприлюднені результати масштабного медіа-моніторингу щодо фальсифікату вершкового масла. Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. 19.01.2020 р. URL: https://dpss.gov.ua/news/oprilyudneni-rezultati-masshtabnogo-mediamonitoringu-shchodo-falsifikatu- vershkovogo-masla.
Арсеньєва Л. Ю., Мельниченко В. М. Виявлення фальсифікації жирової сировини у виробни- цтві комбінованих харчових продуктів. Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. 2016. Т. 18, № 2 (68). С. 3–6. doi: 10.15421/nvlvet6801.
Вимоги до безпечності та якості молока і молочних продуктів. Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 118 від 12.03.2019 р. Верховна Рада України. Законодавство України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0593-19#Text.
ДСТУ 3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. БУДСТАНДАРТ Online. URL: https://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=77350.
Naktiyok J., Doğan T. H. A research on the detection of fake butter by traditional and modern methods. Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi. 2021, 9(2):453–462. DOI: 10.21923/jesd.790310.
Ulberth F., Buchgraber M. Authenticity of fats and oils. European Journal of Lipid Science and Technology. 2000. 102(11):687–694. DOI: 10.1002/1438-9312(200011)102:11<687::AID-EJLT687> 3.0.CO;2-F.
Codex Alimentarius. International standards. An official website of the European Union. URL: https://food.ec.europa.eu/horizontal-topics/international-affairs/international-standards/codex-alimentarius_en.
Cartín-Rojas A. Food fraud and adulteration: a challenge for the foresight of Veterinary Services. Revue Scientifique et Technique de l OIE. 2017, 36(3). DOI: 10.20506/rst.36.3.2733.
ДСТУ 8719:2017. Продукти яєчні. Технічні умови. БУДСТАНДАРТ Online. URL: https://onlinebudstandart.com/ua/catalog/doc-page?id_doc=73419.