EXPANSION OF RAW MATERIALS BASE OF ENTERPRISES FOR THE DEVELOPMENT OF NEW MEAT PRODUCTS

  • I. M. Оschypok Lviv University of Trade and Economics
Keywords: meat, wild, exotic, animals, processing, food

Abstract

The article discusses the use of wild animals meat in the production of meat products, which will not only expand the range, but also open up great opportunities for the release of functional foods. Wild animals are additional natural resources that are renewed without the active participation of humans. They are sources of meat raw materials and foodstuffs, which have significant advantages over meat of industrial fattening animals. Such meat is attractive to the restaurant business and individual consumers as raw material to produce new delicacies. Numerous studies of wild animals in recent decades have shown that their meat is not only an exquisite delicacy, but also a raw material source for diet and specialized products. A significant share in the market segment of the wild animals is represented by meat of ungulates, namely deers, which include reindeers and red-tailed deers, elks, roedeers, marals. Proteins of their mus-cle tissue are complete, they are characterized by a balanced amino acid composition, in content and ratio of essential amino acids are close to the "ideal protein" of FAO / WHO. The muscular tissue of nomadic and wild animals is char-acterized by low fat content, which has a high proportion of polyunsaturated fatty acids. In the meat of wild and nomad-ic animals, the content of certain minerals and vitamins exceeds their content in traditional raw meat. For the nutrition of the population it is recommended to use beaver meat. Today, kangaroo, as well as crocodiles, guinea pigs, monkeys, dolphins, frogs' legs, whales, reptiles meat and two dozens of other exotic animals names are imported into Ukraine. Non-traditional types of meat, including wild and exotic animals, in view of their chemical composition and biological value, are promising raw materials for the production of functional meat and dietary foods. Based on the meat of non-traditional and wild animals, technologies of new types of meat and meat&vegetable products have been developed and introduced into the production programs of meat processing enterprises.

References

1. Богданова К. Н. Производство мясопродук-тов из нетрадиционного мясного сырья : учебно-практическое пособие / К. Н. Богданова, И. В. Брянская, Н. В. Колесникова. – Улан-Удэ : ВСГТУ, 2007. – 90 с.
2. Гиро Т. М. Использование компьютерных технологий в проектировании рецептур мясных продуктов : учебное пособие / Т. М. Гиро, И. Ф. Горлов, О. И. Ситникова. – Саратов. 2011 – 120 с.
3. Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.ukrstat.gov.ua.
4. Драган О. Формування інноваційної стра-тегії на підприємствах м’ясної промисловості / О. Драган // Економіка ринкових відносин. – 2015. – № 7. – С. 158-162.
5. Кузнецова Т. Г. Статистические методы для оптимизации сенсорных характеристик мясных продуктов / Т. Г. Кузнецова, А. А. Лазарев, И. Г. Анисимова // Все о мясе. – 2014. – № 5. – С. 18-21.
6. Лисенко Г. П. Сучасний стан і перспективи розвитку м’ясопереробної галузі / Г. П. Лисенко // Вісник аграрної науки. – 2017. – № 1. – С. 72-75.
7. Охременко В. А. Сравнительная характе-ристика мясной продуктивности и качества мяса представителей одомашненной и дикой популяции семейства оленевых : автореф. дисс. … канд. с.-х. наук / В. А. Охременко. – Барнаул, 2006. – 18 с.
8. Пешук Л. В. М’ясо паркових оленів – пер-спективна сировина для інноваційних м’ясних про-дуктів / Л. В. Пешук, І. І. Штик, Т. Д. Казнадзей // Прогресивні техніка та технології харчових вироб-ництв ресторанного господарства і торгівлі. – 2012. – Вип. 2. – С. 27-34.
9. Практичний довідник експортера м’ясної продукції [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://minagro.gov.ua/ node/24902.
10. Рогожин В. В. Консервирование пантов северного оленя смесями органических соединений / В. В. Рогожин, Ю. В. Рогожин // Хранение и пере-работка сельхозсырья. – 2009. – № 4. – С. 21-23.
Published
2020-05-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION