HARMONY OF BEER AND FOOD

  • R. O. Blishch Lviv University of Trade and Economics
  • N. Z. Petryshyn Lviv University of Trade and Economics
Keywords: beer, combination, taste, aroma, dish, selection

Abstract

The craft beer market in Ukraine has changed. New breweries are emerging, festivals and competitions are being held. For small breweries owners, beer is more than just a beverage, it's an art. For modern people – a bev-erage that helps to communicate. Beer may be a great beverage in itself, but the true power of persuasion is in it com-bination with food. In this work we tried to give examples of beer and food successful combination. The combination of some varieties of beer with dishes allows to achieve the most pleasant taste – Umami. To enjoy all the flavors and aro-mas of the favorite beverage, it is necessary to keep in mind the principles of selection of dishes for beer, namely to combine strength with strength. It is possible to choose a beer for each dish. It is important to remember the basic crite-ria for selection: equal richness of taste, search for amplifications and affinity, use of contrasts. As with snacks, in the main course it is necessary to pay attention to the top ingredient, method of preparation, sauce and garnish, because they all influence the overall richness of taste and style of the dish. The stronger the beer, than the richer the taste and the greater the calorie content the food must have. It is good when food and beverage have something in common in taste and aroma. Beer and food go well when they share common smack or flavor. However, to learn how to combine beer and food well the practice is needed. After all, no written laws will replace true feelings.

References

1. Ермолаева Г. А. Технология и оборудование производства пива и безалкогольных напитков / Ермолаева Г. А., Колчева Р. А. – М. : Академия, 2000 – 416 с.
2. Гренет М. В. Состояние и перспектива про-изводства специальных сортов пива [Текст] / М. В. Гренет, И. Л. Рисухина // Пиво и напитки. – 2009. – № 2. – С. 8-10.
3. Калунянц К. А. Химия солода и пива / К. А. Калунянц. – М. : Агропромиздат, 1990. – 176 с.
4. Кунце В. Технология солода и пива / Кунце В., Мит Г.; [пер. с нем.]. – СПб. : Профессия, 2003. – 912 с.
5. Асортимент і біологічна цінність пива [Текст] / А. Мелетьєв, З. Романова, Г. Бартош, С. Тертиці // Харчова і переробна промисловість. – 2010. – № 1. – С. 23-25.
6. Косминский Г. И. Разработка технологии но-вых сортов пива на основе пряно-ароматического сырья [Текст] / Г. И. Косминский, Е. А. Козлова, Н. Г. Царева // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2011. – № 4(14). – С. 11-15.
7. Мелетьєв А. Є. Технохімічний контроль со-лоду, пива та безалкогольних напоїв / А. Є. Меле-тьєв, С. Р. Тодосійчук, В. М. Кошова. – Вінниця : Нова книга, 2007. – 392 с.
8. Нарцисс Л. Краткий курс пивоварения / Нарцисс Л.; [пер. с нем. А. А. Куреленкова]. – СПб. : Профессия, 2007. — 640 с.
9. Смирнова Л. Домашнее пиво и квас / Смир-нова Л. – Минск : Харвест, 2007. – 288 с.
10. Ренді Мошер. Смак пива. Інсайдерський пу-тівник у світі найвидатнішого напою людства / Ренді Мошер; [пер. з англ. Лана Світанкова]. – Львів : В-во Старого Лева, 2018. – 388 с.
Published
2020-05-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION