STRUCTURAL-MECHANICAL QUALITY PARAMETERS OF PALAEMON ADSPERSUS PRAWN

  • О. V. Sydorenko Kyiv National University of Trade and Economics
  • О. V. Romanenko Kyiv National University of Trade and Economics
  • О.O. Petrova Kyiv National University of Trade and Economics
Keywords: Palaemon adspersus prawn, structural and mechanical parameters, quality

Abstract

Structural-mechanical parameters (density, strength limit, adhesion, modulus of resilience) of Azov-Black Sea Palaemon adspersus prawn meat were investigated, as analytical search points to the lack of data. The structural and mechanical parameters of the Palaemon adspersus prawn were determined by the penetration method on the MIG-1.3 measuring device. The purpose of the research was to establish the dependences of structural-mechanical and sensory parameters of quality of Palaemon adspersus prawn for quality forecasting. During the research was found that prawn of smaller sizes has higher structural and mechanical characteristics. It was determined that Palaemon adspersus prawn of the Azov-Black Sea area is a raw material for further detailed research, in particular: determination of correlation dependence of structural and mechanical quality indicators of Palaemon adspersus prawn for forecasting the quality of the raw material under study during product movement and substantiation of technological functionality for food production.

References

1. Sydorenko O. Market Fish Products: Problems And Prospects / O. Sydorenko, N. Bolila, M. Apach // 20th igwt symposium, commodity science in a changing world, september 12-16th, 2016, University of economics, Varna, Bulgaria. – S. 221-225.
2. Шаповал С. Л. Діагностика фізичних властивостей харчових продуктів : монографія / С. Л. Шаповал, Р. П. Романенко, Н. П. Форостяна. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2017. – 192 с. 3. ДСТУ 7972:2015. Риба та рибні продукти. Правила приймання, методи відбирання проб. – К. : Держспоживстандарт України, 2016. – 22 с.
4. Файловий архів студентів / Національний університет харчових технологій [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://studfiles.net/ preview/5194738/page:2/.
5. Продовольственная и сельхозхозяйственная организация ООН [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.fao.org/3/ap815e/ ap815e.pdf.
6. Фізичні властивості м’яса [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://p-for.com/book_351_glava_23_ROZD%D0%86L_4_F%D0%86ZICHN% D0%86_VLASTIVOS.html.
Published
2019-04-25
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION