SCIENTIFIC ACHIEVEMENTS OF TECHNOLOGY AND INGREDIENTS IMPROVEMENT OF MEAT PRODUCTS

  • I. V. Syrokhman Lviv University of Trade and Economics
Keywords: quality and properties of raw meat materials, advanced technologies of raw meat processing, ensuring the safety and quality of meat products

Abstract

According to the results of the conducted researches, the corresponding workings of scientists and practitioners on improvement of consumer properties, quality and safety of meat and meat products, the rational use of livestock raw materials and corresponding nutrients, extension of the evaluation of individual components on the basis of achievements of nanobiotechnology and pharmacogenomics are generalized. An important direction of modern technology is the substantiation of the improving of the vitamin, mineral, fatty acid composition of products, enriching with antioxidants, partially replacing sodium chloride with other salts, achieving the stability of color of products in the process of production and storage, and improving methods of thermal conditioning in order to minimize the accumulation of harmful substances, in particular biogenic and heterocyclic amines, polycyclic aromatic hydrocarbons and others. The obtained theoretical developments predetermine the need for in-depth research on the safety and quality of food products and raw materials with the forecast of improving control and quality indicators of traditional, dietary, sanative and special food products for sportsmen and other categories of consumers.

References

1. Жаринов А. И. Современные тренды ассорти-мента мясопродуктов. Обогащенные продукты питания / Жаринов А. И., Дыдыкин А. С. // Мясная индустрия. – 2016. – Ноябрь. – С. 8-11.
2. Жаринов А. И. Современные тренды ассорти-мента мясопродуктов. Изделия, обогащенные желе-зом, витаминами и антиоксидантами / Жаринов А. И., Дыдыкин А. С. // Мясная индустрия. – 2016. – Декабрь. – С. 6-9.
3. Перспективы применения йодсодержащих добавок в мясных продуктах детского питания / Дыдыкин А. С., Устинова А. В., Федулова Л. В., Вострикова Н. Л. // Все о мясе. – 2013. – № 4.
4. Оценка эффективности использования йод-содержащих добавок в мясных кулинарных изде-лиях для детского питания / [Богатырев А. Н., Дыдыкин А. С., Асланова М. А., Федулова и др.] // Вопросы питания. – 2016. – Т. 85. – № 4. – С. 68-74.
5. Перспективы применения йодсодержащих добавок в мясных продуктах детского питания / Дыдыкин А. С., Устинова А. В., Вострикова Н. Л., Федулова Л. В. // Все о мясе. – 2013. – № 4. – С. 28-32.
6. Биологически полноценные продукты пита-ния – здоровый человек / [Ганоцкий В. А., Красюков Ю. Н., Дубровская В. И. и др.] // Мясные технологии. – 2014. – № 4.
7. Горбунова Н. А. Перспективы применения ионизирующего облучения мяса и мясных продуктов / Горбунова Н. А. // Мясная индустрия – 2016. – Октябрь. – С. 36-38.
8. Горбунова Н. А. Мировые инновационные тенденции снижения содержания поваренной соли в мясных продуктах / Горбунова Н. А., Туниева Е. К. // Все о мясе. – 2014. – № 5. – С. 40-45.
9. Производство соленых мясных изделий из сви-нины / [Горлов И. С., Божкова С. Е., Осадченко И. М. и др.] // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2015. – № 9. – С. 12-15.
10. Жаринов А. И. Факторы, влияющие на фор-мирование цвета мясных продуктов / Жаринов А. И., Кузнецова О. В. // Мясная индустрия. – 2016. – № 7. – С. 1-20.
11. Сирохман І. В. Сучасні досягнення харчової науки : навч. посіб. / Сирохман І. В., Гирка О. І., Калимон М.-М. В. – Львів : Видавництво “Растр-7”, 2018. – 508 с.
Published
2018-07-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION