TECHNOLOGY OF SHORTBREAD PASTRIES WITH PROTEIN ADDITIVES

  • N. S. Pal’ko Lviv University of Trade and Economics
Keywords: shortbread pastries, amino acid composition, proteins, technology, recipes, biological value

Abstract

The article deals with the problems of flour confectionery production. The results of investigations of the amino acid composition of shortbread pastries with protein additives are presented. The use of pea flour and sunflower seeds in recipes of new shortbread pastries has been proved in order to improve the biological value of products. Application of the specified raw material significantly contributed to the increase of the amount of isoleucine, phenylalanine, tyrosine, threonine and valine. Adjustment of the prescription composition led to an increase in amino acid score. Industrial testing of new products was carried out. The developed shortbread pastries are recommended for mass, preventive and baby nutrition.

References

1. Поп Т. М. Технологія пісочних кондитер-ських виробів з порошком листя волоського горіха та борошном “Здоров’я” / Т. М. Поп // Харчова наука і технологія. – 2016. - № 10. – С. 58-65.
2. Кравченко М. Ф. Якість борошна з зерна пшениці, пророщеного в розчині морської харчової солі / М. Ф. Кравченко, Т. М. Поп, М. Ю. Криво-ручко // Товари і ринки. – 2012. - № 2. – С. 106-111.
3. Влияние мучных композитных смесей на показатели качества бисквитных полуфабрикатов / Е. Иоргачева, О. Макарова, Е. Котузаки [и др.] // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2010. – № 1. – С. 11-15.
4. Артемова Е. Н. Обоснование возможности использования кукурузной муки в технологии завар-ного полуфабриката / Е. Н. Артемова, С. Г. Ушакова // Технол. и товаровед. инновац. пищ. продуктов. – 2010. – № 1. – С. 9-12.
5. Тертычная Т. Оптимизация параметров ре-цептуры бисквита на основе тритикалевой муки / Т. Тертычная // Хлебопродукты. – 2011. – № 7. – С. 31-33.
6. Киселев В. М. Разработка рецептуры и технологии бисквитного полуфабриката повышен-ной пищевой ценности / В. М. Киселев, Р. З. Гри-горьева, Н. Н. Зоркина // Техника и технология пищевых производств. – 2010. – № 4. – С. 15-20.
7. Власова К. В. Разработка технологии песоч-ного полуфабриката с мукой семечек тыквы и оценка его качества / К. В. Власова, Е. Н. Артемона // Технол. и товаровед. инновац. пищ. продуктов. – 2010. – № 3. – С. 12-16.
8. Пат. 57090 Україна, МПК А 21 D 13/00. Склад пісочних тістечок кошичків “Обліпихові” / Палько Н. С., Сирохман І. В.; заявник і власник Палько Н. С., Сирохман І. В. - № u 201008869; заявл. 16.07.2010; опубл. 10.02.2011, Бюл. № 3.
Published
2018-07-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION