FEATURES OF FOOD DYES FOR CONFECTIONERY PRODUCTS

  • B. J. Polotaj Lviv University of Trade and Economics
Keywords: food additives, food dyes, types of dyes, confectionery, natural dye, synthetic dye

Abstract

The article deals with the concept of food dyes. The types and characteristics of food dyes are analyzed. The use of natural dyes made from products of daily use is investigated. The main difficulties of using food dyes in confectionery products are considered. It has been determined that the main group of substances that determine the appearance of food products are the food dyes. The coloration of a food product is of great importance to the consumer as a factor determining its freshness and quality and is a necessary characteristic of the product's identification. Further researches should be focused on the study of the prospects for the use of particular dyes of vegetable origin in the confectionery production.

References

1. Арсеньєва Л. Ю. Харчові та дієтичні добавки : конспект лекцій для студ. / Л. Ю. Арсеньєва. – К. : НУХТ, 2011. – 71 с.
2. Дробот В. І. Харчові добавки : курс лекцій для студ. спец. “Технологія хліба, кондитерських, мака-ронних виробів і харчоконцентратів” напряму 6.051701 “Харчові технології та інженерія” ден. та заоч. форм навч. / В. І. Дробот. – К. : НУХТ, 2013. – 79 с.
3. Дуденко Л. В. Харчова хімія : навч. посібник / Л. В. Дуденко, Ю. А. Горяйнова. – К. : Кондор, 2012. – 248 с.
4. К оценке опасности применения синтетичес-ких пищевых красителей / [Н. А. Попович и др.] // Современные проблемы токсикологии. – 2000. – № 2. – С. 33-39.
5. Нечаев А. П. Пищевые добавки : учебник / А. П. Нечаев, А. А. Кочеткова, А. Н. Зайцев. – М. : Колос, 2001. – 342 с.
6. Пономарьов П. Х. Безпека харчових продук-тів та продовольчої сировини / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. – К. : Лібра, 1999. – 272 с.
7. Смирнов Е. В. Синтетические пищевые кра-сители / Е. В. Смирнов, А. К. Береснева // Пищевая промышленность. – 1998. – № 7. – С. 44-46.
8. Смоляр В. І. Проблеми використання харчо-вих добавок в Україні / В. І. Смоляр // Тези допо-відей Міжнародної науково-технічної конференції / НУХТ. – К., 1998. – С. 53.
Published
2018-07-04
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION