THE ROLE OF NORMATIVELY-LEGAL BASE IN REGULATION OF SAFETY OF NON-FOOD PRODUCTS

  • L. V. Pelyk Lviv University of Trade and Economics
  • Y. A. Peleh Lviv University of Trade and Economics
Keywords: product safety, technical regulations, sectoral directives

Abstract

The normative-legal aspects concerning improvement of quality and safety of non-food products and their influence on human health are characterized. The main problems in the production and use of non-food products are determined. The criteria for assessing Ukrainian legislation in the field of regulation of industrial products are considered and the basic legal regulation of the safety of goods in Ukraine is determined. The basic provisions on the safety of goods in domestic markets, which are contained in the Law of Ukraine "On Consumer Rights Protection", are provided. The obligatory safety requirements laid down by the producer at the design stage of manufacturing, in the process of manufacturing, storage, sales of products to the end user and usage during the lifetime, are analyzed.

References

1. Бозуленко О. Я. Безпека товарів народного споживання як складова забезпечення здоров’я людини / О. Я. Бозуленко, О. Ю. Бозуленко, Н. А. Турубарова-Леунова // Економіка та управлін-ня підприємствами. – 2017. – Вип. 9. – С. 31-37.
2. Токсичнi речовини і методи їх визначення / А. А. Дубініна [та ін.]. – Х. : ХДУХТ, 2016. – 106 с.
3. Євтушенко В. В. Роль стандартизації у фор-муванні якості текстильної продукції / В. В. Євтушенко, А. В. Євтушенко // Вісник ХНТУ. – 2016. – № 1 (56). – С. 89-93.
4. Про технічні регламенти та оцінку відповід-ності : Закон України № 124-VIII від 15 січня 2015 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http:// zakon5.rada.gov.ua/law/show/124-19.
5. Пелик Л. В. Безпечність та методи контролю якості текстильних виробів / Л. В. Пелик, Ю. А. Пелех // Міжнародна науково-практична конференція “Стратегічні пріоритети розвитку внутрішньої тор-гівлі України на інноваційних засадах” (2 листопада 2017 р.) – Львів : Видавництво Львівського торго-вельно-економічного університету, 2017. – С. 297.
Published
2018-06-26
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY STUDIES AND TECHNOLOGIES OF NON-FOOD MATERIALS AND