CATEGORY OF QUALITY: RSRETROSPECTIVE VIEW AND ACTUALITY FOR THE MEAT PRODUCTS WITH FILLERS

  • S. V. Skybinskyy Lviv University of Trade and Economics
  • I. F. Lanytsya Lviv University of Trade and Economics
Keywords: quality, category of quality, food products with fillers

Abstract

In the article a retrospective analysis of the category and concept of quality is carried out. The quality interpretation in various scientific, reference editions as well as in normative-legal documents is analyzed. The emphasis is placed on the relevance of quality for food products of the current period and especially for meat products with additives and fillers. The importance of these products in the areas of production, trade and consumption is considered. It was determined that the meat products manufacturer needs to continuously monitor the quality of products produced in the field of consumption and to identify the shares of consumers, which satisfied and dissatisfied with the level of quality, as well as to identify main reasons for dissatisfaction with quality.

References

1. Энциклопедический философский словарь [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http //dic.academic.ru/contents.nsf/enc_philosophy.
2. Энциклопедический словарь / Ф. А. Брокгауз, И. А. Ефрон [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://dic.academic.ru/contents.nsf/brokgauz_efron.
3. Толковый словарь Д.Н. Ушакова [Електрон-ний ресурс]. – Режим доступу : http:// dic.academic.-ru/contents.nsf/ushakov.
4. Даль В. Толковый словарь живого велико-русского языка / В. Даль. - Русский язык, 1978. – Т. 2. И-О, 1979. – 779 с.
5. Советский энциклопедический словарь. – М. : “Советская Энциклопедия”, 1980. – 1600 с.
6. Великий тлумачний словник сучасної україн-ської мови. - К. ; Ірпінь : ВТФ Перун, 2001.
7. Системи управління якістю. Основні поло-ження і словник (ISO 9000-2001) : ДСТУ ISO 9000-2001. - [Чинний від 2006-01-01]. — К. : Держспожив-стандарт України 2001. — (Національний стандарт України).
8. Декрет Кабінету Міністрів України від 18 квітня 1993 року № 30-93 “Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відпо-відальність за їх порушення”.
9. Закон України “Про захист прав споживачів” від 12 травня 1991 року № 8034/1999.
10. Закон України „Про якість та безпеку харчо-вих продуктів та продовольчої сировини” від 06 вересня 2005 року № 2809-IV.
Published
2018-06-26
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION