RESOURCE SAVING TECHNOLOGY OF DRY FISH AND PLANT SEMI-PRODUCTS

  • N. V. Prytulska Kyiv National University of Trade and Economics
  • D. V. Fedorova Kyiv National University of Trade and Economics
Keywords: Azov-Black Sea goby, dehydration, dry fish and plant semifinished products, resource saving

Abstract

Experimental results of the technological factors influence on the quality of fish and plant semi-products have been studied in this article. The rational modes of previous steam and thermal treatment of minced fish and plant mix based on complex muscle, connective and bone tissue of small Azov goby have been grounded. The degrees of their convective drying modes have been offered. The technology of dry fish and plant semi-products has been developed. It provides high safety of vitamin and amino acid composition, reducing the share of waste by 25 % and power consumption. The possibility of dry fish and plant semi-products using in the production of culinary, confectionery, snack products and food concentrates of high biological value has been discovered.

References

1. Динамика сетных уловов бычковых рыб (gobiidae) в прибрежной зоне Одесского залива / В. В. Заморов, С. Ю. Черникова, Ю. В. Караванский, Е. Ю. Леончик // Наук. вісн. Терноп. нац. пед. ун-ту. – 2015. − № 3–4 (64). – С. 238–241. – (Біологія).
2. Технология комплексной переработки гид-робионтов / [Т. М. Сафронова, В. Д. Богданов, Т. М. Бойцова и др.]. – Владивосток : Дальрыбвтуз, 2002. – 512 с.
3. Абрамова Л. С. Поликомпонентные продукты питания на основе рыбного сырья / Л. С. Абрамова. – М. : ВНИРО, 2005. – 175 с.
4. Сидоренко О. В. Формування асортименту та якості рибо-рослинних продуктів : монографія / О. В. Сидоренко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – 322 с.
5. Інноваційні технології переробки риби / [А. А. Мазаракі, Т. К. Лебська, О. В. Сидоренко та ін.]. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2014. – 432 с.
6. Безусов А. Т. Рыбная костная ткань как ис-точник ценных белковых и минеральных веществ / [А. Т. Безусов, Б. Л. Флауменбаум, Л. Б. Доброба-бина] // Всесоюзная конф. “Химические превраще-ния пищевых параметров” : тезисы докладов. – Ка-лининград : КГТУ, 1991. – С. 136.
7. Фатыхов Ю. А. Технология пищевой добавки из рыбной кости: результаты исследования / Ю. А. Фатыхов, А. Э. Суслов, А. В. Мажаров // Вест-ник МГТУ. – 2010. – Т. 13. − № 4/1. – С. 665−672.
8. Abdel-Moemin Aly R. Healthy cookies from cooked fish bones / Aly R. Abdel-Moemin // Food Bio-science. – 2015.– Vol. 12. – P. 114–121.
9. Borderías A. J. New applications of fibres in foods: Addition to fishery products [Electronic resource] / A. J. Borderías, M. Pérez-Mateos, I. Sánchez-Alonso // Trends in Food Science & Technology. – 2005. – Vol. 16 (10). – P. 458–465. – Accessed mode: http:// dx.doi.org/10.1016/j.tifs.2005.03.011.
10. Borderías A. J. Fibre-enriched seafood. Fibre-Rich and Whole grain Foods/ A. J. Borderías, M. Pérez-Mateos, I. Sánchez-Alonso // Food Science, Technology and Nutrition. – 2013. – P. 348−368.
11. ГОСТ 7636–85 “Рыба, морские млекопи-тающие, морские беспозвоночные и продукты их пе-реработки. Методы анализа” [Электронный ресурс]. – М. : Госстандарт России, 1998. – 15 с. – Режим доступа: http://vsegost.com/Catalog/20/20210.shtml.
12. Федорова Д. В. Технологічні аспекти комп-лексного використання бичка азовського замороже-ного у виробництві рибо-рослинних напівфабрикатів / Д. В. Федорова, Ю. В. Кузьменко // Наукові праці Національного університету харчових технологій. − К. : НУХТ, 2015. – Т. 22. − № 6 (22). – С. 23–29.
13. Федорова Д. Біологічна цінність рибо-рос-линних напівфабрикатів на основі комплексного пе-рероблення бичка азовського / Д. Федорова, Ю.Кузь-менко // Товари і ринки. − К. : КНТЕУ, 2015. − № 2 (20). – С. 85−97.
14. Федорова Д. Кінетика процесу сушіння та якість рибних напівфабрикатів / Д. Федорова, Р. Ро-маненко // Товари і ринки. − К. : КНТЕУ, 2016. − № 2 (22). – С. 158−177.
15. Федорова Д. В. Фізико-хімічні і біохімічні показники якості сухих рибо-рослинних напівфаб-рикатів / Д. В. Федорова // Технічні науки та тех-нології : науковий журнал. – Чернігів : Черніг. нац. технол. ун-т, 2016. –№ 3 (5). – С. 217−233.
16. Field R. A. As hand calcium as measures of bone in meat and bone mixtures / R. A. Field // Meat science. – 2000. – Vol. 55. – № 3. – C. 255–264.
17. Field R. A. Characterization if bone particles from mechanically deboned meat / R. A. Field, S. L. Olson-Womack, W. G. Kruggel // J. Food Science. – 1977. – Vol. 42. – № 6. — P. 1406–1409.
Published
2017-06-07
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION