TECHNOLOGY OF CONCENTRATE FROM ATHERINA PONTICA

  • M. F. Kravchenko Kyiv National University of Trade and Economics
  • I. P. Danyluk Chernivtsi Institute of Trade and Economics of Kyiv National University of Trade and Economics
Keywords: Black Sea atherina (Atherina pontica), Azov-Black Sea fish, nutritional value, food concentrates, fish concentrate

Abstract

The article presents the results of the study of the chemical composition and biological value of the atherina pontica. The chemical composition of atherina pontica of autumn and spring catches has been analyzed, their comparative estimation has been carried out. The technology of processing of atherina pontica for the production of food concentrate is proposed and the technological scheme of production of fish concentrate from it is given. The nutritional value of the atherina pontica has been determined that indicates on the expediency of its industrial use as a biologically valuable raw material for food concentrates.

References

1. Cамофатова В. А. Сучасний стан та напрями розвитку рибного господарства у внутрішніх водой-мах України / В. А. Cамофатова, С. І. Демчук // Еко-номіка харчової промисловості. – 2015. – № 2. – С. 41−46.
2. Яркина Н. Н. Рыбное хозяйство Украины как часть мирового рыбохозяйственного комплекса: тенденции, проблемы, перспективы / Н. Н. Яркина // Економічний часопис – ХХІ. – К., 2013. – № 3-4 (1). – С. 75−78.
3. Дончевська Р. Розвиток рибного господарст-ва України / Р. Дончевська // Товари і ринки. – 2015. – № 1. – С. 28−40.
4. Тітлов О. С. Зміна якісних показників кільки чорноморської при попередньому підморожуванні і холодильному зберіганні / О. С. Тітлов, С. М. Куда-шев, В. П. Василів // Научные труды SWorld. – Вып. 2 (43). – Т. 3. – Иваново : Научный мир, 2016. – С. 15−19.
5. Атерина черноморская [Электронный ресурс] // Рыболов. Украина. − Режим доступа: www.rybo-lov.ua.com.
6. ГОСТ 31339-2006. Рыба, нерыбные объекты и продукция из них. Правила приемки и методы отбо-ра проб. − М. : ФГУП “Стандартинформ”, 2010. − 13 с.
7. ГОСТ 7636-85. Рыба, морские млекопитаю-щие, морские беспозвоночные и продукты их пере-работки. Методы анализа. − М. : Изд-во стандартов, 1985. − 138 с.
Published
2017-06-07
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION