A WALNUT – PERSPECTIVE VALUABLE FOOD AND INDUSTRIAL RAW MATERIAL

  • I. V. Dontsova Lviv University of Trade and Economics
  • V. T. Lebedynets Lviv University of Trade and Economics
  • L. I. Hirniak Lviv University of Trade and Economics
Keywords: walnut, biologically active substances, polyunsaturated fatty acids, yuglon

Abstract

The factors of formation of walnut growing and processing in Ukraine, conditions and prospects of their development, are highlighted. The biological and economic characteristics of the best varieties of walnut of Ukrainian selection, as well as perspective industrial zones of its cultivation, are determined. Information is provided on the active substances contained in different parts of this plant. It is proved that the nutritive value of walnut is conditioned by the valuable amino acid, fatty acid, mineral and vitamin composition. These components of the walnut kernel affect the activity of the digestive, cardiovascular systems of the human body, improve metabolic processes and stimulate brain activity. Due to the high consumer properties of the walnut, it is widely used in fresh form, by the confectionery and canning industry, in products of technical processing and as a food additive.

References

1. Статистичний щорічник України. Держком-стат України за 2016 рік. – К. : Знання, 2016. – 650 с.
2. Пахно В. Концепція розвитку горіхівництва в Україні [Електронний ресурс]. − Режим доступу: http://ukr-nuts.org/ru/articles-and-news/articles/konc-zepcz%D1%96ya.html.
3. Буряк В. Сучасний стан та перспективи ви-робництва й споживання горіхів в Україні / В. Буряк, В. Пахно // Сад, виноград і вино України. – 2014. – № 1/3. – С. 16–19.
4. Божок О. П. Про перспективи вирощування горіха грецького на території України / О. П. Божок, В. О. Божок // Науковий вісник НЛТУ України. – 2017. – Вип. 27 (3). – С. 25–29.
5. Литовченко О. М. Кращі сорти плодових і го-ріхоплідних культур української селекції / О. М. Ли-товченко, В. В. Павлюк, І. К. Омельченко ; Ін-т са-дівництва Нац. акад. аграр. наук України. – К. : Пресса Украины, 2011. – 144 с.
6. Стрела Т. Е. Орех грецкий / Т. Е. Стрела ; [отв. ред. К. М. Сытник]. – К. : Наукова думка, 1990. – 192 с.
7. Щепотьєв Ф. Л. Горіхи / Ф. Л. Щепотьєв, Ф. А. Павленко, О. А. Ріхтер. – [2-ге вид., перероб. і доп.]. – К. : Урожай, 1987. – 184 с.
8. Представники роду Juglans як джерело одер-жання біологічно активних речовин / Б. Я. Литвин, Н. Є. Стадницька, Р. Т. Конечна, А. С. Крвавич // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. − 2011. - № 700. − С. 117−120.
9. Орлова О. Использование грецкого ореха мо-лочно-восковой спелости для разработки функцио-нальных продуктов питания / О. Орлова // Процессы и аппараты пищевых производств. – 2014. – № 1. – C. 60−69.
10. Орехоплодные и субтропические плодовые культуры / [А. А. Ядров и др.]. – Симферополь : Таврия, 1990. –160 с.
11. Волков В. Что скрывает скорлупа / В. Волков, Н. Волкова // Огородник. –2013. – № 1. – С. 20–21.
Published
2017-06-07
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION