SAFETY MANAGEMENT OF PRODUCTS FOR SPECIAL MEDICAL PURPOSES

  • Y. M. Motuzka Kyiv National University of Trade and Economics
Keywords: safety management, foods for special medical purposes, HACCP system, background program, monitoring

Abstract

Theoretical and practical framework for introducing safety management in enterprises manufacturing foods for special medical purposes is analyzed. Background programs and main principles of HACCP system adapted to the specifics of manufacturing of foods for special medical purposes are highlighted. The analysis of dangerous factors at all the manufacturing phases is made; critical points of control in the manufacturing are identified. Three critical points are set: sifting of raw materials, dozing of components, mixing. The model implementation plan of HACCP for enterprises manufacturing foods for special medical purposes is elaborated. Further studies in this field considered as perspective, in particular the development of HACCP model plans for foods in various commodity forms, oriented to meet specific needs of the sick and injured persons.

References

1. Food safety (Безпечність харчових продуктів) // Оfficial site of European Union (Офіційний сайт Європейського Союзу). – Режим доступу: http://euro-pa.eu/pol/food/index_en.htm.
2. Блакитна настанова із впровадження правил Європейського Союзу щодо продукції / В. Глінченко, В. Сидорик, Д. Луценко ; [пер. з англ.]. – 2014. – 160 с.
3. Грищенко Ф. Європейська система безпеч-ності харчових продуктів. Історія створення / Ф. Грищенко // Стандартизація, сертифікація, якість. – 2013. – № 1. – С. 40–43.
4. Про основні принципи та вимоги до безпеч-ності та якості харчових продуктів : Закон України № 1602-VII від 22.07.2014 р. – Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1602-18.
5. Угода Світової організації торгівлі про засто-сування санітарних та фітосанітарних заходів, зат-верджена Рішенням Ради 94/800/ЄС від 22 грудня 1994 року про укладення від імені Європейського Співтовариства, в межах його компетенції, угод, до-сягнутих під час Уругвайського раунду багатосто-ронніх переговорів (1986'1994) // Official Journal L 336, 23/12/1994.
6. Codex Alimentarius Commission, 2003. Recom-mended International Code of Practice General Prin-ciples of Food Hygiene CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003. – Режим доступу: http://codex.co.ua.
7. Codex Alimentarius, 1997. Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) System and Guidelines for its Application. General Principles of Food Hygiene. Basic Texts, p. 33-45.
8. ДСТУ ISO 22000:2007 Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-яких організацій харчового ланцюга. – [Чинний від 2007-08-01]. – К. : Держспоживстандарт України. – 2007. – 13 с.
9. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих про-цедур, заснованих на принципах Системи управлін-ня безпечністю харчових продуктів (НАССР): Наказ міністерства аграрної політики від 01.10.2012 р. № 590. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua/ go/z1704-12.
10. Процедури проведення офіційних інспекцій (аудитів) системи НАССР на підприємствах з вироб-ництва та обігу харчових продуктів: Методичні вказів-ки (Настанова) МВ 4.4.5.6.-000-2010 – Режим доступу: codex.co.ua/docs/MV%20HACCP%20Inspection1.pdf.
11. HACCP: Hazart Analysis and Critical Point. Training Curriculum; 4thed. [Text] / Gainesville, Flo-rida USA : Publication SGR120, 2001. – 278 p.
12. Миронюк Г. Посібник для малих та середніх підприємств молокопереробної галузі з підготовки та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів на основі концепції ХАССП [Текст] / Г. Миронюк, О. Дорофєєва, Г. Василенко. – К. : Проект USA ID, 2008. – 131 с.
13. Vágány J. Developmentand implementation of HACCP system in JÓZSEFMAJOR experimental and demonstrations farm, a dairy farm for fresh milk [Elect-ronic resource] / J. Vágány, A. Dunay, C. Szеkely, I. Pető. – Available at: http://www.miau.gau.hu/ miau/64/ jozsefmajor.doc (Last accessed: 12.09.2011).
Published
2017-06-07
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION