PROBLEMS OF RATIONAL NUTRITION AND FOOD SECURITY IN UKRAINE

  • N. S. Palko Lviv University of Trade and Economics
  • O. Yа. Davydovych Lviv University of Trade and Economics
  • M. K. Turchynyak Lviv University of Trade and Economics
Keywords: rational nutrition, energy value, food ration, food products, food safety

Abstract

An analysis of nutrition of people in our country reveals significant deviations from the formula of rational nutrition - the increased energy value of the food ration due to animal fats and carbohydrates, deficiency of proteins, many vitamins and micronutrients, as well as food fibers. One of the reasons for this imbalance is the production of products by food industry that do not meet the recommended standards of rational nutrition according to the indicators of nutritional and biological value. It was proved that food security has envisage maximum food availability for the entire population, as well as its appropriate quality and safety.

References

1. Смоляр В. І. Формула раціонального харчу-вання / В. І. Смоляр // Проблеми харчування. – 2013. − № 2. – С. 5−9.
2. Раціональне харчування студентів – запорука їхнього здоров’я / К. Замойська, С. Замойський, Д. Вільчинська, О. Чорна // Наукові записки [Кірово-градського державного педагогічного університету ім. Володимира Винниченка]. – 2014. – Вип. 132. – С. 319−323. − (Педагогічні науки).
3. Гуліч М. П. Раціональне харчування та здо-ровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення / М. П. Гуліч // Проблемы старе-ния и долголетия, 2011. − Т. 20. − № 2. – С. 128−132.
4. Банковська Н. В. Гігієнічна оцінка стану фак-тичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації : автореф. дис. … канд. мед. наук : 14.02.01 / Н. В. Бан-ковська. − К. : Нац. мед. ун-т ім. О. О. Богомольця, 2008. − 24 c.
5. Цимбаліста Н. В. Стан фактичного харчуван-ня населення та аліментарно обумовлена захворюва-ність / Н. В. Цимбаліста, Н. В. Давиденко // Проб-леми харчування. – 2008. − № 1−2. – С. 32−35.
6. Норми фізіологічних потреб населення Ук-раїни в основних харчових речовинах та енергії : на-каз МОЗ України від 18.11.1999 р. № 272 [Електрон-ний ресурс]. – Режим доступу: http://www.moz. gov.ua/ ua/portal/dn_19991118_272.html.
7. Рудавка С. І. Економічні проблеми раціональ-ного харчування та його роль у покращенні здоров’я населення України / С. І. Рудавка // Вісник Вінниць-кого національного медичного університету. – 2013. – Т. 7. − № 2. − С. 475−480.
8. Effect of reducing total fat intake on body weight: systematic review and meta-analysis of rando-mised controlled trials and cohort studies / [L. Hooper, A. Abdelhamid, H. J. Moore etc.] // British Medical Journal. – 2012. − № 345. – P. 1–15.
9. Саблук П. Т. Продовольча безпека України / П. Т. Саблук, О. Г. Білорус, В. І. Власов // Економіка АПК. – 2009. − № 10. – С. 3−7.
10. Чорна Н. П. Інноваційний розвиток сфери виробництва продуктів харчування та проблеми про-довольчої безпеки: теоретичні аспекти / Н. П. Чорна // Збірник наукових праць ЧДТУ. – Вип. 33. – Ч. 1. – 2013. – С. 108−111.
11. Продовольча безпека в Україні погірши-лася. Огляд основних індикаторів за 2015 рік [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу: http://edclub. com.ua/analityka/prodovolcha-bezpeka-v-ukrayini-po-girshylasya-oglyad-osnovnyh-indykatoriv-za-2015-rik.
Published
2017-06-07
Section
MODERN PROBLEMS OF EXAMINATION, REGULATION AND SECURITY OF ECONOMIC SYSTEMS