THE COMPETITIVENESS OF FROZEN BROCCOLI CABBAGE
Keywords:
frozen broccoli cabbage, competitiveness, qualimetric evaluation, quality evaluation, composite quality index, integral indicator of relative competitiveness
Abstract
Evaluated frozen broccoli cabbage competitiveness of domestic and foreign production, which is represented in Ukrainian market. An organoleptic and physico-chemical studies are conducted, the results of which are calculated as a composite quality index and the integral indicator of relative competitiveness. The studies show that domestic production slightly concedes foreign production. This necessitates systematic research of raw material features to determine the most suitable sorts for low-temperature storage. The ways of improving the competitiveness of frozen broccoli cabbage of domestic production are determined.
References
1. Орлова Н. Я. Управління безпечністю та якіс-тю швидкозамороженої плодоовочевої продукції : монографія / Н. Я. Орлова, С. О. Белінська. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2013. –196 с.
2. Осокіна Н. М. Формування якості плодів чор-ної смородини та її збереження в продуктах консер-вування : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук : спец. 06.01.15 “Первинна обробка продуктів рослинництва” / Осокіна Ніна Макси-мівна. – Умань, 2007. – 40 с.
3. Єрмоліна Г. В. Вплив процесів заморожуван-ня і дефростації на збереження якості столового ви-нограду : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.01.15 “Первинна обробка продуктів рослинництва” / Єрмоліна Галина Вікто-рівна. – Київ, 2010. – 21 с.
4. Загорко Н. П. Вплив способів зберігання на якість плодів солодкого перцю : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва” / Загорко Надія Петрівна. – Херсон, 2006. – 24 с.
5. Іванова І. Є. Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Первин-на обробка та зберігання продуктів рослинництва” / Іванова Ірина Євгенівна. – Київ, 2005. – 21 с.
6. Ялпачик В. Ф. Оптимізація технології замо-рожування баклажанів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Пер-винна обробка та зберігання продуктів рослинницт-ва” / Ялпачик Володимир Федорович. – Херсон, 2004. – 22 с.
7. Григоренко О. В. Оптимізація елементів тех-нології заморожування плодів сливи : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва” / Григоренко Олена Віталіївна. – Херсон, 2006. – 24 с.
8. Кюрчева Л. М. Обґрунтування критеріїв при-датності столового винограду до низькотемператур-ного заморожування : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.01.15 “Первинна обробка продуктів рослинництва” / Кюрчева Люд-мила Миколаївна. – Київ, 2007. – 21 с.
9. Продукты переработки плодов и овощей. Ме-тоды определения витамина C : ГОСТ 24556-89. – Действует с 1990-01-01. – К. : ИПК Издательство стандартов, 1991. – 10 с. – (Межгосударственный стандарт СССР).
10. Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним ме-тодом (ISO 2173:2003, IDT) : ДСТУ ISO 2173:2007. – Чинний від 2009-01-01. – К. : Держспоживстандарт України, 2010. – 11 с. – (Національні стандарти України).
11. Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини : наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 року № 1140.
12. Якість продукції. Оцінювання якості. Тер-міни та визначення : ДСТУ 2925-94. – К. : Держ-стандарт України, 1995. – 29 с.
13. Сидоренко О. В. Товарознавчі складові рин-кознавства : навч. посіб. / О. В. Сидоренко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2001. – 90 с.
14. Глухов А. Оценка конкурентоспособности товара и способы ее обеспечения / А. Глухов // Мар-кетинг. – 2003. – № 6. – С. 9-11.
2. Осокіна Н. М. Формування якості плодів чор-ної смородини та її збереження в продуктах консер-вування : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня докт. с.-г. наук : спец. 06.01.15 “Первинна обробка продуктів рослинництва” / Осокіна Ніна Макси-мівна. – Умань, 2007. – 40 с.
3. Єрмоліна Г. В. Вплив процесів заморожуван-ня і дефростації на збереження якості столового ви-нограду : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.01.15 “Первинна обробка продуктів рослинництва” / Єрмоліна Галина Вікто-рівна. – Київ, 2010. – 21 с.
4. Загорко Н. П. Вплив способів зберігання на якість плодів солодкого перцю : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва” / Загорко Надія Петрівна. – Херсон, 2006. – 24 с.
5. Іванова І. Є. Оцінка сортів черешні української селекції на придатність до заморожування, зберігання та наступної переробки : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Первин-на обробка та зберігання продуктів рослинництва” / Іванова Ірина Євгенівна. – Київ, 2005. – 21 с.
6. Ялпачик В. Ф. Оптимізація технології замо-рожування баклажанів : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Пер-винна обробка та зберігання продуктів рослинницт-ва” / Ялпачик Володимир Федорович. – Херсон, 2004. – 22 с.
7. Григоренко О. В. Оптимізація елементів тех-нології заморожування плодів сливи : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук : спец. 05.18.03 “Первинна обробка та зберігання продуктів рослинництва” / Григоренко Олена Віталіївна. – Херсон, 2006. – 24 с.
8. Кюрчева Л. М. Обґрунтування критеріїв при-датності столового винограду до низькотемператур-ного заморожування : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. с.-г. наук : спец. 06.01.15 “Первинна обробка продуктів рослинництва” / Кюрчева Люд-мила Миколаївна. – Київ, 2007. – 21 с.
9. Продукты переработки плодов и овощей. Ме-тоды определения витамина C : ГОСТ 24556-89. – Действует с 1990-01-01. – К. : ИПК Издательство стандартов, 1991. – 10 с. – (Межгосударственный стандарт СССР).
10. Продукти з фруктів та овочів. Визначення розчинних сухих речовин рефрактометричним ме-тодом (ISO 2173:2003, IDT) : ДСТУ ISO 2173:2007. – Чинний від 2009-01-01. – К. : Держспоживстандарт України, 2010. – 11 с. – (Національні стандарти України).
11. Медичні вимоги до якості та безпечності харчових продуктів та продовольчої сировини : наказ Міністерства охорони здоров’я України від 29.12.2012 року № 1140.
12. Якість продукції. Оцінювання якості. Тер-міни та визначення : ДСТУ 2925-94. – К. : Держ-стандарт України, 1995. – 29 с.
13. Сидоренко О. В. Товарознавчі складові рин-кознавства : навч. посіб. / О. В. Сидоренко. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2001. – 90 с.
14. Глухов А. Оценка конкурентоспособности товара и способы ее обеспечения / А. Глухов // Мар-кетинг. – 2003. – № 6. – С. 9-11.
Published
2016-11-05
Section
MODERN PROBLEMS OF COMMODITY SCIENCE AND TECHNOLOGIES OF FOOD PRODUCTION