СOMMODITY ASSESSMENT OF TOMATO JUICES QUALITY
Abstract
The article presents the results of commodity assessment of quality of tomato juices produced by leading domestic manufacturers according to the organoleptic, physical&chemical parameters and labeling compliance. While analyzing the outcome of the research, found that the physical and chemical properties (dry substances content and mass fraction of titrated acids) of all researched samples meet the requirements of regulatory documents. The content of beta-carotene is investigated and the use of this indicator for identification of tomato juices is substantiated. Analysis of the received data led to the conclusion that rationed by the national standards quality indicators, such as the content of soluble dry substances and titrated acidity, can not be the sufficient criteria for the authenticity of tomato juices.
References
2. Вичавити соки. В Україні скорочується ви-пуск соків [Електронний ресурс] // UA 1. – Режим доступу: http://ua1.com.ua/publications/vichaviti-soki-v-ukrajini-skorochuetsya-vipusk-sokiv-7439.html.
3. Рынок соков Украины: обзор 2016 года [Электронный ресурс] // РБК-Украина. Исследова-ния рынков. – Режим доступа: http://marketing.rbc. ua/ news/15.08.2016/8379.
4. Консерви. Соки та сокові продукти. Ч. 2. Номенклатура та вимоги : ДСТУ 4283.2:2007. – Чинний від 01.08.2007. – К. : Держспоживстандарт України, 2011. – 15 с.
5. Консервы. Сок томатный. Технические ус-ловия : ГОСТ 937-91. – Введ. 01.07.1992. – М. : Изда-тельство стандартов, 1991. – 11 с.
6. Code of practice for evaluation of fruit and vegetable juices / Association of Judustry of Juices and Nectars from Fruits and Vegetables of the European Union. A.J.J.N. – 1993. – 75 р.
7. The Seasonal Variation in Bioactive Compounds Content in Juice from Organic and Non-organic Toma-toes / E. Hallmann, J. Lipowski, K. Marszałek, E. Rem-białkowska // Plant Foods for Human Nutrition. – 2013. – № 68 (2). – P. 171-176.
8. Carotenoid and phenolic profile of tomato juices processed by high intensity pulsed electric fields com-pared with conventional thermal treatments / I. Odrio-zola-Serrano, R. Soliva-Fortuny, T. Hernindez-Jover, O. Martin-Belloso // Food Chem. – 2009. – № 112. – P. 258-266.
9. Analiza jakości wybranych sokіw warzywnych w aspekcie wymagań Polskiej Normy oraz wytycznych kodeksu praktyki AIJN / G. Suwała // Zeszyty Nauko-we; Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie. – 2009. – № 834. – Р. 189-203.
10. Установление критериев натуральности то-матного сока / А. Н. Лилишенцева, Л. А. Мельнико-ва, К. Д. Щелухина // Наукові праці ОНАХТ. – 2015. – № 2 (46). – С. 259-262.
11. Determination of antioxidant vitamins in to-matoes / Abdulnabi A. Abushita, A. Emhemed Hebshi, G. Daood Hussein, Pіter A. Biacs // Food Chemistry. – 1997. – Vol. 60, Issue 2. – P. 207-212.
12. Nutrient Content of Tomatoes and Tomato Products / G. R. Beecher // Experimental Biology and Medicine. – 1998. – Vol. 218. – № 2. – P. 98-100.
13. Tomatine, chlorophyll, β-carotene and lycope-ne content in tomatoes during growth and maturation / Nobuyuki Kozukue, Mendel Friedman // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2003. – Vol. 83, Issue 3. – P. 195-200.
14. Каротиноиды: строение, биологические функ-ции и перспективы применения / [В. И. Дейнека, А. А. Шапошников, Л. А. Дейнека и др.] // Научные ведомости Белгородского государственного универ-ситета. – 2008. – Вып. 6 (46). – Т. 6. – С. 19-25. – (Медицина. Фармация).
15. Сімахіна Г. О. Функціональна роль кароти-ноїдів та особливості їх використання у харчових технологіях / Г. О. Сімахіна // Наукові праці НУХТ. – 2010. – № 33. – С. 45-48.
16. Protective effects of tomato extract with ele-vated beta-carotene levels on oxidative stress in ARPE-19 cells / [G. R. Chichili, D. Nohr, J. Frank et al.] // Br J Nutr. – 2006. – № 96 (4). – P. 643-649.
17. The use of a commercial vegetable juice as a practical means to increase vegetable intake: a randomi-zed controlled trial / [Sonia F. Shenoy, Alexandra G. Ka-zaks, Roberta R. Holt et al.] // Nutrition Journal. – 2010. – Vol. 9. – № 1. – P. 38
18. Carotenoid Content of Thermally Processed Tomato-Based Food Products / [Linda H. Tonucci, Joanne M. Holden, Gary R. Beecher et al.] // J. Agric. Food Chem. – 1995. – Vol. 43 (3). – P. 579-586.
19. Zora Djuric. Antioxidant capacity of lycopene-containing foods / Zora Djuric, Lakesha C. // Inter-national journal of food sciences and nutrition. – 2001. – Vol. 52.2. – P. 143-149.
20. Технічний регламент щодо правил марку-вання харчових продуктів : наказ Держспоживстан-дарту України від 28.10.2010 р. № 487 // Офіційний вісник України від 25.02.2011. – 2011. – № 12.
21. Продукты переработки плодов и овощей. Рефрактометрический метод определения раствори-мых сухих веществ : ГОСТ 28562–90. – Введ. 01.07.1991. – М. : Изд-во стандартов, 1990. – 15 с.
22. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения титруемой кислотности : ГОСТ 25555.0. – Введ. 01.01.1983. – М. : Изд-во стандартов, 1983. – 4 с.
23. Фрукти, овочі та продукти їх перероблення. Метод визначення вмісту каротину : ДСТУ 4305:2004. – Чинний від 01.07.2005. – К. : Держспоживстандарт України, 2005. – 6 с. 24. Giorgio Scita. The stability of β-carotene under different laboratory conditions / Giorgio Scita // The Journal of Nutritional Biochemistry. – 1992. – Vol. 3, Issue 3. – P. 124-128.