PROBLEMS OF IMPROVEMENT THE CONSUMER PROPERTIES AND STABILIZATION OF BUTTERFAT QUALITY

  • I. V. Syrohman Lviv Academy of Commerce
Keywords: melted butter, butterfat, fats oxidative transformation, natural and synthetic milk fat antioxidants, research methods of the butter and butterfat quality

Abstract

The directions of butter consumer properties improvement and its labile component such as butterfat that are based on perspective research of Ukrainian and foreign scientists in this direction have been systematized in the article. An important place is occupied by the study of quality changes of butterfat during storage and accelerated oxidation using antioxidants of natural origin. The possibilities to improve the antioxi-dant properties of plant origin stabilizers with the use of synergists, which is especially important to ensure proper quality and safety of high-value products with butterfat content during distribution, are reviewed. Further studies will be directed at increasing the stability of butterfat in the fat-containing confectionery products with the aim to stop the undesirable changes of the products during storage.

References

1. Сирохман І. В. Наукові проблеми зберігання жирів та поліпшення споживних властивостей жи-ровмісних продуктів : дис. на здобуття наукового ступеня докт. техн. наук / І. В. Сирохман. – Львів, 1995. – 560 с.
2. Сирохман І. В. Антиоксиданти природного походження для кондитерських жирів / І. В. Сиро-хман, Р. М. Бойдуник // Вісник Львівської комер-ційної академії. – 2009. – Вип. 10. – 138 с. – (Серія товарознавча).
3. Вышемирский Ф. А. Топленое масло и мо-лочный жир в современном ассортименте / Выше-мирский Ф. А., Топникова Е. В., Кустова Т. П. // Сыроделие и маслоделие. – 2011. – № 1. – С. 51-54.
4. Sarrazin E., Frerot E., Bagnoud A., Aeberhardt, Rubin M. Discoveri of new lactones in sweet cream butter oil. / E. Sarrazin [et al] // J. Agr and Food Chem. – 2011. – 59, № 12. – Р. 6657-6666.
5. Топникова Е. В. Продукты маслоделия: ас-пекты обеспечения качества / Е. В. Топникова; Рос-сельхозакадемия, 2012. – 268 с.
6. Вышемирский Ф. А. Цвет коровьего масла, его качество и потребительский спрос / Вышемирс-кий Ф. А., Стаховский В. А., Вышемирская К. С. // Сыроделие и маслоделие. – 2010. – № 5. – С. 48-51.
7. Матвиевский В. Зависимость состава масла от способа его производства / Матвиевский В. // Молоко и молочные продукты: производство и реализация. – 2012. – № 2. – С. 12-13.
8. Ломова Н. М. Применение стабилизаторов при производстве консервного стерилизованного масла / Н. М. Ломова, О. М. Очколяс // Молочное дело. – 2011. – № 11-12. – С. 10-12.
9. Матвиевский В. Влияние молочной плазмы на стойкость сливочного масла / Матвиевский В. // Молоко и молочные продукты: производство и реализация. – 2012. – № 1. – С. 27.
10. Джашеева З. А.-М. Исследование экстрак-тов расторопши для продления сроков годности масла / З. А.-М. Джашеева, Э. С. Токаев // Перера-ботка молока. – 2011. – № 7. – С. 32-34.
11. Перковец М. В. Натуральные антиокисли-тели для продления срока годности продуктов / М. В. Перковец // Масла и жиры. – 2014. – № 3-4. – С. 14-15.
12. Суклонов В. А. Обработка сливочного мас-ла высоким давлением с целью стабилизации его качества при длительном хранении / Суклонов В. А., Гаркуша В. Б., Громов С. В. // Научные труды УХТ, Пловдив. – 2011. – 58, № 3. – С. 351-354.
13. Гаплевская Н. М. Обоснование условий ре-зервирования сливочного масла / Н. М. Гаплевская, Л. Т. Серпунина. – Изв. КГТУ. – 2012. – № 25. – С. 110-115.
14. Губина М. Д. Объективные критерии под-тверждения подлинности сливочного масла / М. Д. Гу-бина // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2011. – № 11. – С. 44-49.
Published
2016-03-22
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS