FUNCTIONAL AND TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF IODINE-CONTAINING RAW MATERIAL AND EXTRACT OF INACTIVATED YEAST

  • М. I. Peresіchnyi Kyiv National University of Culture and Arts
  • K. V. Palamarek Chernivtsi Institute of Trade and Economics of Kyiv National University of Trade and Economics
Keywords: vegetable paste, powders from laminarija, shrimp, pollack, crabs, cod, iodine deficit

Abstract

The article considers the problems of iodine deficit and ways to resolve them by iodine enrichment of food products. The necessity of creating food products with high content of iodine and of deficit nutrients is grounded. Outlined the prevention of iodine deficit conditions and improving the digestibility of iodine in the consumtion of vegetables that contain bio-organic iodine and other essential nutrients in the best for digestion, bioavailable form. Simulated the functional products with the inclusion of hydrocoles powders to technology of vegetable pastes in particular powders of laminarija, shrimp, pollack, crabs and cod. The influence of these additives on such structural and mechanical properties of a food composition as critical tension of shift and adhesion is determined.

References

1. Смоляр В. І. Основні тенденції в харчуванні населення України / В. І. Смоляр // Проблеми хар-чування. – 2007. – № 4 (17). – С. 5-10.
2. Корзун В. Н. Проблема мікроелементів у хар-чуванні населення України та шляхи її вирішення / В. Н. Корзун, А. М. Парац // Проблеми харчування. – 2007. – № 1 (14). – С. 5-11.
3. Zimmermann M., Kohrle J. The impact of iron and selenium deficiencies on iodine and thyroid meta-bolism : biochemistry and relevance to public health / M. Zimmermann, J. Kohrle // Thyroid. – 2002. – 12 (10). – P. 867-878.
4. Покровский А. А. Справочник по диетологии / А. А. Покровский, М. А. Самсонов. – М. : Медици-на, 1981. – 704 с.
5. Скурихин И. М. Все о пище с точки зрения химика / И. М. Скурихин, П. П. Нечаев. – М. : Выс-шая школа, 1991. – 387 с.
6. Кравченко В. І. Оцінювання йододефіцитних захворювань та моніторинг їх усунення / В. І. Крав-ченко // Посібник для керівників програм. Третє видання. – К. : “К.І.С.”, 2008. – 104 с.
7. Козярін І. П. Медико-соціальні проблеми про-філактики йододефіцитних захворювань / І. П. Ко-зярін, В. Н. Корзун // Мистецтво лікування. – 2009. – № 4. – С. 39-43.
8. Нові методи у профілактиці та лікуванні йо-додефіцитних захворювань у дітей / В. Н. Корзун, Т. О. Воронцова, Т. В. Болохнова, А. В. Деркач // Наук.-практ. журн. “Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології”. – Тернопіль : Укрмед-книга, 2011. – С. 128-130.
9. Мазаракі А. А. Технологія харчових про-дуктів функціонального призначення : монографія / А. А. Мазаракі, М. І. Пересічний, М. Ф. Кравченко та ін. ; [за ред. М. І. Пересічного]. – [2-ге вид., переробл. і доп.]. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2012. — 1116 с.
10. Нові підходи у вирішенні проблеми лікві-дації йоддефіцитних захворювань / [В. Н. Корзун, А. М. Парац, К. М. Бруслова та ін.] // Проблеми харчування. – 2004. – № 3. – С. 21-25.
11. Микронутриенты в питании здорового и больного человека / Тутельян В. А., Спиричев В. Б., Суханов Б. П., Кудашева В. А. – М. : Колос, 2002. – 29 с.
12. Delange F. Screening for congenital hypo-thyroidism used as indicator of the degree of iodine deficiency and of its control / F. Delange // Thyroid. – 1998. – Vol. 8, № 12. – P. 85-92.
13. Жукова Г. Ф. Йод. Свойства и распростране-ние в окружающей cреде / Г. Ф. Жукова, С. А. Сав-чик, С. А. Хотимченко // Микроэлементы в меди-цине. – 2004. – №5(І). – С. 1-6.
14. Технология рыбы и рыбных продуктов : учебник / [А. М. Ершов, В. В. Баранов, И. Э. Браж-ная и др. ; под ред. А. М. Ершова]. – СПб. : ГИОРД, 2006. – 944 с.
Published
2016-03-22
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS