ECONOMIC AND BIOENERGETIC EFFICIENCY OF PRODUCTION AND STORAGE OF SWEET CORN OF DIFFERENT GRADES AND HYBRIDS

  • V. A. Koltunov Kyiv National Trade and Economic University
  • N. A. Didukh Kharkiv National Agrarian University named after V.V. Dokuchaev
  • A. V. Koval Kyiv National Trade and Economic University
Keywords: sweet corn, economic efficiency, bioenergetic efficiency

Abstract

It was determined the economic and bioenergetic efficiency of cultivation of different grades of sweet corn, the possibility and feasibility of storing it in conditions of trade enterprises with the seting of maximum permissible economically justifiable deadlines. Keeping quality of heads, total and product yield, income in the context of all grades and hybrids were studied. The economic and trade indicators which show high profitability of sweet corn production were generalized. Studies were conducted on the basis of competitive zoned grades identified in the study of resource potential of sweet corn assortment in Ukraine.

References

1. Базаров Б. М. Эффективность использования совокупной энергии в сельскохозяйственном производстве / Б. М. Базаров // Экономика сельского хозяйства. – 1983. – № 12. – С. 32-37.
2. Болотських О. С. До питання енергетичної оцінки виробництва продукції овочівництва / О. С. Болотських, В. М. Чернецький // Наукові праці по овочівництву і баштанництву. – Х. : ІОБ, 1997. – Т. 2. – С. 59-64.
3. Болотських О. С. Операційні технології виробництва овочів / О. С. Болотських. – К. : Урожай, 1988. – 342 с.
4. Болотських О. С. Енергетична оцінка технологій виробництва огірків / О. С. Болотських, М. М. Довгаль // Вісник аграрної науки. – 1996. – № 8. – С. 32-34.
5. Гризенкова З. І. Енергетична оцінка затрат на вирощування овочевих рослин / З. І. Гризенкова, О. М. Гончаров, Р. В. Левіна // Овочівництво і баштанництво. – 1996. – № 41. – С. 9-13.
6. Коваль А. В. Господарсько-товарознавча оцінка районованих в Україні сортів кукурудзи цукрової / А. В. Коваль, Н. О. Дідух // Товари і ринки. – 2014. – № 2 (18). – С. 61-69.
7. Колтунов В. А. Теоретичне обгрунтування та практичне застосування тривалого зберігання редису в поліетиленовій тарі / В. А. Колтунов, Є. С. Белінська // Товари і ринки. – 2010. – № 1 (9). – С. 173-183.
8. Коринец В. В. Системно-энергетический подход к оценке растительного генофонда / В. В. Коринец // Методика указания. – Л. : ВИР, 1989. – 38 с.
9. Медведовський А. К. Енергетичний аналіз інтенсивних технологій в сільськогосподарському виробництві / А. К. Медведовський, П. І. Іващенко. – К. : Урожай, 1988. – 208 с.
10. Методика дослідної справи в овочівництві та баштанництві / [за ред. Г. Л. Бондаренко, К. І. Яковенко]. – Х. : Основа, 2001. – 369 с.
11. Методические рекомендации по хранению плодов, овощей и винограда. Организация и проведение исследований / [под ред. С. Ю. Дженеев, В. И. Иванченко]. – Ялта, 1998. – 152 с.
12. Новиков Ю. Ф. Теоретические основы биоэнергетической оценки сельскохозяйственной продукции / Ю. Ф. Новиков // Экономика сельского хозяйства. – 1983. – № 12. – С. 27-31.
Published
2015-07-30
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS