COFFEE BEANS CONSUMER PROPERTIES IMPROVEMENT BY THE MEANS OF OPTIMIZATION OF VAPORIZATION PARAMETERS

  • G. S. Shestopal Lviv Academy of Commerce
  • Y. V. Maibuk Lviv Academy of Commerce
Keywords: coffee, consumer properties, production, competition, vaporization

Abstract

The article considers the problems inherent to the current tough competition in the market of coffee. Constant price raising urges coffee producers to search for the improvement of the product’s consumer properties. Different approaches to the consumer properties improvement of coffee in the production process have been examined. Simpler, cheaper, and therefore more promising method of upgrading low quality coffee, which includes coffee beans primary vaporization, is proposed. The ways of vaporization parameters optimization are shown. Search of the acceptable mode of steaming of coffee beans by minimal, but significant number of experiments have been conducted. A search for an acceptable mode of processing coffee beans by steam at a minimum, but significant, number of experiments was done.

References

1. Пат. US4976983 США, Кофе-продукт с пониженным содержанием яблочной кислоты / Kenneth R. Hirsh, Larry M. Schanbacher, Alice S. Cha; Первоначальный патентообладатель Kraft General Foods, Inc.; Номер заявки US 07/348,627; опубл. 11 дек 1990.
2. Пат. US4044167 США, Способ для ароматизации растворимого кофе / Michael D. Jolly, Anthony T. Nacci, Gaetano J. DeCeglie, Rudolf A. Vitti; Первоначальный патентообладатель General Foods Corporation; Номер заявки US 05/252,75; опубл. 23 авг 1977.
3. Пат. US6495180 США, Кислоты снижены кофе в зернах и процесс / Ismail Macit Gurol; Первоначальный патентообладатель Tamer International, Ltd.; Номер заявки US 09/514,411; опубл. 17 дек 2002.
4. Пат. US5853787 США, Способ снижения кислотности кофе / Ismail Macit Gurol; Первоначальный патентообладатель Tamer International, Ltd.; Номер заявки US 08/577,147; опубл. 29 дек 1998.
5. Пат. US 7833561 США, Розчинна кава / Glenn James Dria; Первоначальный патентообладатель The Folgers Coffee Company; Номер заявки US 11/048,202; опубл. 16 ноя 2010.
6. Пат. US4226891 США, Лечение Робуста кофе / Neal A. Lewis; Первоначальный патентообладатель The Procter & Gamble Company; Номер заявки US 05/965,006; опубл. 7 окт 1980.
7. Пат. US5114728 Смачивание водой, компрессии и декомпрессии в барокамере с расширительного охлаждения, экстракции с критической жидкости, центрифугирование и сушка / Hedi BenNasr, Friedrich W. H. Coenen; Первоначальный патентообладатель Kohlensaure-Werke Rud. Buse GmbH & Co; Номер заявки US 07/757,571; опубл. 19 май 1992.
8. Пат. US5114731 Термическая обработка влажного зерна в среде инертного газа, чтобы гидролизовать и отжиг бобов, сушки / David L. Belville, Donald E. Wetherilt, James E. Wimmers; Первоначальный патентообладатель Nestec S.A.; Номер заявки US 07/535,107; опубл. 19 май 1992.
9. Пат. US4100305 США, Способ изготовления усовершенствованной кофе летучих компонентов концентрата / Richard Gregg; Первоначальный патентообладатель The Procter & Gamble Company; Номер заявки US 05/655,608; опубл. 11 июл 1978.
10. Пат US4303686 США, Унос кислоты в газовый поток / Robert P. Stolz, Norman P. Ouellette, Johanna M. Linthorst, Thomas V. Herlihy; Первоначальный патентообладатель General Foods Corporation; Номер заявки US 06/120,802; опубл. 1 дек 1981.
11. Пат. US2212120 Способ обжарки кофе / Harry Cannon, Kneale Robert D; Первоначальный патентообладатель Harry Cannon, Kneale Robert D; Номер заявки US2212120 A; опубл. 20 авг 1940.
12. Пат. US3328172 Методы обжарки кофе и аналогичных твердых / Smith Jr Horace L; Первоначальный патентообладатель Hupp Corp; Номер заявки US3328172 A; опубл. 27 июн 1967.
Published
2015-07-30
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS