QUALITATIVE INDICATORS OF PARSLEY GREENS DURING STORAGE WITH USAGE OF AGRARIAN HYDROGEL AND ANTIOXIDANT COMPOSITION

  • O. P. Priss
  • A. S. Kulyk
Keywords: storage, parsley greens, agrarian hydrogel, marketable output, antioxidants, dry substances

Abstract

It has been determined that marketable output of parsley greens gathered in early spring and stored with usage of hydrogel and antioxidant composition is up to 20-37% higher compared with the reference lot while fund of dry substances ranges from 12,7 to 16,1% depending upon species. Scientific novelty is that a new method of parsley greens storing with usage of agrarian hydrogel and antioxidant composition enables to increase marketable output up to 20-37%compared with the reference lot. The results obtained allow to recommend the method of parsley greens storing with usage of agrarian hydrogel and antioxidant compositionfor extension of shelf-life and retention of commercial quality.

References

1. Барабаш О. Ю. Петрушка / О. Ю. Барабаш // Настоящий хозяин. – №7-9. – 2009. – С. 18-21.
2. Barabash O. Yu. Parsley / Island Y.Barabash // Nastoiashchij khoziain. – No. 7-9. – 2009 . – pp.18-21.
3. Коваленко К. В Украине портиться овощей больше, чем производится в Европе – эксперт [Електронний ресурс]/ Константин Коваленко. Режим доступу до ресурсу: http://ru.golos.ua/ekonomika/20110413_v-ukraine-portitsya-ovoschey-bolshechem-proizvoditsya-v-evrope-ekspert
4. Kovalenko K. In Ukraine to spoil it is more than vegetables, than it is made in Europe – the expert [An electron resource] / Konstantin Kovalenko. Regimen to access to a resource: http://ru.golos.ua/ekonomika/20110413_v-ukraine-portitsya-ovoschey-bolshe-chemproizvoditsya-v-evrope-ekspert
5. Lisiewska Z., Kmiecik W., Budnik A. (1997), «Effect of conditions and time of storage on technological quality changes of parsley leaves», Folia Horticulturae, no9(2).,pp. 21-29.
6. WO2003086047 A2, A23B7/14, A23B7/154. Extending the shelf life of harvested plant matter using ascorbic acid derivatives and compositions thereof; / Inventors Abushqara Elias, Shalata Abed; Applicant Abushqara Elias, Frutavit Ltd, Shalata Abed., Application number PCT/IL2003/000304, Publication date Oct 23, 2003., Filing date Apr 10, 2003., Priority dateApr 10, 2002.
7. Поліщук І. Екопродукція з українським присмаком / Ірина Поліщук // Урядовий кур’єр [Електронне видання] – 2012, від 19 квітня. – Режим доступу: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/ekoprodukciya-z-ukrayinskim-prismakom/p/ .
8. Polishchuk, I. Ecoproduction with the Ukrainian smack / Irina Polishchuk // Uryadovyi Kurier [Electronic edition] - 2012, from 19 April. - Mode of access: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/ekoprodukciyaz-ukrayinskim-prismakom/p/
9. Пат. 2360400 РФ, МПК A 01 F 25/00. Способ хранения продуктов плодоовощеводства / Тохтиева Л. Х., Цугкиева В. Б., Хекилаев Ц. А., Тохтиева Э. А.; заявитель и патентообладатель Федеральное государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования «Горский государственный аграрный университет». – № 2008101314/12; заявл. 09.01.2008; опубл 10.07. 2009. Бюл. № 19.
10. Patent 2360400 Russian Federation, MPK A 01 F 25/00. Way of storage of products of Fruit-andvegetable growing / Tokhtiyev L. H. Tsugkiyeva V. B., Hekilayev Ts. A. Tokhtiyeva E. A.; applicant and patent holder Federal public educational institution of higher education "Gorskiy state agrarian university". – No. 2008101314/12; it is declared 09.01.2008; it is published 10.07.2009. Bulletin No. 19.
11. Скалецька Л.Ф. Основи наукових досліджень зі зберігання та переробки продукції рослинництва / Л.Ф. Скалецька, Г.І. Подпрятов, О.В. Завадська.– К.: НАУ, 2006. – 202 с.
12. Skaletska L. F. Introduction to the scientific research of storage and processing of plant cultivation products / L. F. Skaletska, G. I. Podpryatov, A. V. Zavadska. – K.: NAU, 2006. – 202 p.
13. Моисейченко В. Ф. Основы научных исследований в агрономии / В. Ф. Моисейченко, М. Ф. Трифонова, А. Х. Заверюха, В. Е. Ещенко. – М.: Колос, 1996. – 336 с.
14. Moiseychenko V. F. Bases of scientific researches in agronomics / V. F. Moiseychenko, M. F. Trifonov, A. Kh. Zaveryukha, V. E. Eshchenko. – M: Kolos, 1996. – 336 p.
15. Жукова В. Ф. Удосконалення технології зберігання плодів томата за використання антиоксидантних композицій: дис..на здобуття наук. ступеня канд.. с.-г. наук : 06.01.15 / Жукова В. Ф. – Мелітополь, 2012. – 238 с.
16. Zhukova V. F. (2012), “Improvement of tomato fruit storage technology for the use of antioxidant compositions”, Cand. Sci., Preprocessing of production of plant growing, Taurian state agrotechnological university, Melitopol, Ukraine.
17. Izabela Magdalena Witkowska (2013), “Factors affecting the postharvest performance of fresh-cut lettuce”, PhD thesis, Wageningen University, Wageningen, NL.
Published
2014-12-24
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS