MODERN TRENDS OF SMOKED SAUSAGES RANGE EXPANSION AND CONSUMER PROPERTIES IMPROVEMENT

  • O. Rodak
Keywords: smoked sausage, range, biological value, grape oil, almond nut, consumer properties, quality

Abstract

The main ways of consumer properties improvement and smoked sausages diversification have been considered at present. The new smoked sausages recipes of high biological value have been made. The expedience of grape oil and almond nuts using in smoked sausages recipes has been proved to improve their biological value.

References

1. Баль-Прилипко Л. В. Перспективи застосування фітопрепаратів у м’ясній промисловості / Л. В. Баль-Прилипко, Ю. Ю. Долгоп’ятова // Мясное дело.– 2011.– №9.– С.18-19.
2. Пасичный В. Н. Технологические возможности комбинирования немясного сырья для производства колбасных изделий / В. Н. Пасичный // Мясной бизнес.– 2011.– №12.– С.96-97.
3. Пат. 57556 Україна, МПК A23L 1/315, A23L 1/317, A23B 4/005. Напівкопчена ковбаса з м’яса птиці / Пасічний В. М., Проворова Т. І., Гриценко А. Ю., Мороз О. О.; заявник і патентовласник Національний ун-т харчових технологій.– № u201006767; заявл. 01.06.2010; опубл. 10.03.2011, Бюл. № 5.
4. Пат. 2268622, Российская Федерация, МПК A23L1/317, A23L1/31, A23L1/314. Колбаса Баранья / Гиро Т. М. Птичкина Н. М., Гаврилятов А. А. ; заявитель и патентообладатель Гиро Татьяна Михайловна.– № 2004121513/13; заявл. 10.07.2008; опубл. 27.01.2009.
5. Пат. 2294115, Российская Федерация, МПК A23L1/314, A23L1/317. Колбаса Оленья полукопченая диетическая / Вольф Т. Т., Долгушина В. П., Улов В. А., Перфильева С. Н., Бородай Е. В.; заявитель и патентообладатель Гос. научн. учреждение Сибирский науч.-иссл. и проектно-технол. ин-т переработки сельскохозяйственной продукции, Сибирское отделение Российской академии сельскохозяйственных наук.– № 2004138356/13; заявл. 14.12.2008; опубл. 27.02.2009.
6. Димитрієвич Л. Р. Розвиток концепції харчових волокон як складової раціону людини / Л. Р. Димитрієвич, Т. М. Степанова // Мясное дело.– 2012.– №.– 8-9.– С. 13-14.
7. Олефіненко С. Новий продукт для м’ясної індустрії / С. Олефіненко // Мясное дело.– 2011.– №.9. – С.31.
8. Азарова Н. Г. Расширяем ассортимент мясных диабетических изделий / Н. Г. Азарова, А. В. Азаров, Л. В. Агунова // Мясное дело.– 2012.– №9.– С. 16-17.
9. Бессонов В. В. Гигиенические принципы применения растительных масел в производстве пищевых продуктов / В. В. Бессонов, С. Н. Кулакова, В. Г. Байков // Масложировая промышленность.– 2012.– №1.– С. 7-9.
10. Мирзаева М. А. Исследование масла косточек винограда / М. А. Мирзаева // Масложировая промышленность.– 2012.– №2.– С.28-29.
11. Morimitsu Y. Antioxidative compounds in spices and herbs / Y. Morimitsu // J. Food Hyg. Soc. Japan.– 2011.– Vol. 42,№2.– Р. 63-70.
12. Мигдаль звичайний : [Электрон. ресурс].– Режим доступу : http://fitoapteka.org/herbs-m/1957-amygdalus-communis.
Published
2014-12-24
Section
COMMODITY SCIENCE AND EXAMINATION OF FOOD PRODUCTS