USE OF FUNCTIONAL ADDITIONS IN PRODUCTION OF CAKES

  • T. M. Lozova
  • H. I. Kovalchuc
Keywords: flour pastry wares, functional additions, food value, licouvalno-profilactichni properties

Abstract

In the article the description of basic functional additions which are used for production of cakes is resulted. New types of compounding and influencing of separate scladniciv on the organism of man are described.

References

1. Сирохман І. В. Наукові спрямування у поліпшенні споживних властивостей та якості борошняних кондитерських виробів / І. В. Сирохман, Т. М. Лозова // Наукові праці Нац. ун-ту харч. технологій. Ч. 1. – Київ; НУХТ, 2008. – С. 40 – 43.
2. Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов / [под ред. И.М. Скурихина и М.Н Волгарева]. – М.: Агропромиздат. – 1987. – 360 с.
3. Gan H.E., Karim R., Muhammal S. K. S., Bacar J. A., Hashim D.M., Rahman R. Optimisation of the basic formulation of a traditional baket cassava cake using response surface methodology // Food Sci and Technol. – 2007. –40, № 4. – P. 611 – 618.
4. Chuang George Chao-Chi, Yeh An-I. Rheological characteristics and texture attributes of glutinous rise cakes (mochi) // Food Eng. – 2006. – 74, № 3. – P. 314 – 323.
5. Донцова І. В. Дослідження споживних властивостей нових кексів з використанням нетрадиційної сировини / І. В. Донцова, В. Т. Лебединець, Л. І. Гірняк // Хлебопекарское и кондитерское дело. – 2007. – № 6. – С. 16 – 17.
6. Пат. 7172784 США, МПК А 23 1/035 (2006.01), A 21 D 10/04 (2006/01). Emulsifier composition for cakes and a method of making improved quality cakes thereof/ Prabhasankar Pichan, Rajiv Hyotsna, Indrani Dasappa, Rao Gandham Venkateshwara. – №10/400932; заявл. 28.03.2003; опубл. 06.02.2007.
7. Кузнецова Л. Технология отечественных безглютеновых изделий для лечебного и профилактического питания / Л. Кузнецова, О. Афанасьева, Н. Синявская, В. Красильников // Хлебопродукты. – 2007. – № 9. – С. 44 – 45.
8. Теплюк Н. Пряники и кексы пониженной калорийности с ягодным пюре / Н. Теплюк, Г. Иванова // Хлебопродукты. – 2006. – № 1. – С. 38 – 39.
Published
2009-08-17