ОЦІНКА ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ТА ФРАКЦІЙНОГО СКЛАДУ БІЛКІВ ОВЕЧОЇ ТА КОРОВ’ЯЧОЇ СИРОВАТОК ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА МЯКИХ СИРІВ

Ключові слова: альбумін, сироватка, фракція, молоко ,білок, сир, властивості, імуноглобуліни

Анотація

В результаті проведених досліджень встановлено, що овеча та коров’яча молочні сироватки характеризуються чистим, властивим молочній сироватці смаком і запахом, без сторонніх присмаків і запахів, солом’яно-жовтим кольором, однорідною консистенцією із наявністю незначного білкового осаду .При дослідженні фізико-хімічних властивостей сироватки з овечого та коров’ячого молока встановлені вірогідні відмінності щодо кількості азотових речовин, вмісту сухих речовин, лактози та показників титрованої кислотності. Суттєву різницю було виявлено щодо кількості азотових речовин. У овечій сироватці цей показник був на 40,87 % (p < 0,05) вищим, ніж у коров’ячій. Також виявлено вірогідно (p < 0,01) меншу масову частку сухих речовин у коров’ячій сироватці. Середня масова частка лактози становила у коров’ячій сироватці 4,59±0,32 %, а у овечій – 4,28±0,23 %, тобто у овечій сироватці була нижчою на 7,2 % від показників коров’ячої сироватки. При електрофорезі сироватки овечого та коров’ячого молока виділено, такі фракції сироваткових білків: швидку фракцію, β-лактоглобулін 1, β-лактоглобулін 2, після β-лактоглобулінова, альбумін, після альбумінова 1, після альбумінова 2, після альбумінова 3, протеозо-пептонна, імуноглобуліни і стартова фракція. При проведенні електрофоретичного розділення сироваткових білків нами встановлено різниці у величинах фракцій білків овечої та коров’ячої сироваток. Аналіз отриманих результатів досліджень показав відмінності фракційного складу досліджуваних овечої та коров’ячої сироваток. Зокрема, сироватка з коров’ячого молока характеризувалась вірогідно (p<0,05) меншим вмістом швидкої фракції порівняно із овечою сироваткою відповідно 5,57 % проти 15,85 %. Масова частка β-лактоглобуліну і альбуміну була вища у коров’ячій сироватці, де відповідно вона становила 11,15±1,23 % (β-лактоглобулін 1), 23,46±1,96 % (β-лактоглобулін 2) та 15,31±0,91 % (альбумін).

Посилання

1. Білик, О.Я. Молочна сироватка – цінна сировина для виробництва функціональних продуктів. Науковий вісник ЛНУВМ та БТ імені С.З. Гжицького. Львів, 2009. Т. 11, № 2 (41), Ч 5. С. 422а–422г.
2. Білик, О.Я. Дослідження амінокислотного складу альбумінових сирів, виготовлених з сировини Карпатського регіону. Науковий вісник ЛНУВМ та БТ імені С.З. Гжицького. Львів, 2011. Т. 13, № 2 (48), Ч 2. С. 317–321.
3. Білик, О.Я. Фракційний склад білків овечої та коров’ячої сироватки та альбумінового сиру урда. Науковий вісник ЛНУВМ та БТ імені С.З. Гжицького. Львів, 2013. Т. 15, № 1 (55), Ч 3. С. 3–6.
4. Богатко Н.М., Сахнюк Н.І., Богатко Д.Л. Застосування мікробіологічних критеріїв в Україні за встановлення безпечності харчових продуктів. Збірник наук. Праць Харківської державної зооветеринарної академії. Проблеми зооінженерної та ветеринарної медицини. Ветеринарні науки. Харків. Вип. 26. Ч. 2. 2013. С. 254–259.
5. Prylìpko, T.M., Prylìpko, l.V. Task and priorities of public policy of Ukraine in food safety industries and international normative legal bases of food safety. Proceedings of the International Academic Congress «European Research Area: Status, Problems and Prospects. Latvian Republic, Rīga, 01–02 September 2016. 2016. S.85-89.
6. Чагаровський О.П. Хімія молочної сировини: навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Одеса: «Сімекс-прінт», 2013. С. 8.
7. Юкало, А.В. Білки казеїнового комплексу молока корови (Bos taurus) як попередники біологічно активних пептидів. Біотехнологія. 2012. Т. 5, № 4. С. 21–33.
8. Nadia M. Bogatko, Natalia V. Bukalova, Vasil P. Lyasota, Lyudmyla P. Artemenko1, Leonid M. Bogatko, Tetiana. Bakhu,. Tatiana M. Prilipko, Inna V. Zabarna, Lubov B. Savchuk, Svetlana А. Tkachuk Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by ukrainian manufacturers using unique express methods Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences (JMBFS) August – September 2019, vol. 9, no. 1
9. Tеtiana Prylipko, Volodymyr Kostash, Viktor Fedoriv, Svitlana Lishchuk, Volodymyr Tkachuk. Control and Identification of Food Products Under EC Regulations and Standards. International Journal of Agricultural Extension. Special Issue (02) 2021. p.83-91.
Опубліковано
2023-01-30
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ