ЯКІСТЬ І БЕЗПЕЧНІСТЬ КОНСЕРВІВ ІЗ ТУНЦЯ, ЩО РЕАЛІЗУЮТЬСЯ В М. КИЇВ
Анотація
Анотація. Споживання консервованого тунця у світі зростає. В Україні теж з’явилося чимало марок цього продукту. Споживачі оцінили універсальність консервів, які можна вживати самостійно або для приготування різних страв. М’ясо тунця майже не містить кісток, воно красивого рожево- червоного кольору, крупноволокнисте, щільне, нежирне і дуже смачне, без характерних “рибних” присмаку і запаху. Масова частка повноцінного білка в консервах із тунця перевищує 29 %; продукція ‒ джерело мононенасичених і поліненасичених жирних кислот та мінеральних речовин. Останнім часом викликає занепокоєння низька якість консервів, їх фальсифікація та надмірний вміст шкідливих сполук – гістаміну та солей важких металів. В гістамін під дію ферментів перетворюється гістидин ‒ амінокислота м’язів тунця. Значна кількість цієї сполуки в продуктах харчування викликає отруєння – з’являються набряки, кропив’янка, бронхоспазм, і навіть гостра анафілаксія. Також в консервах із тунця можуть міститися важкі метали – свинець, кадмій, ртуть, олово. Їх вміст здатен досягати гранично допустимих рівнів і призводити до хронічного отруєння. Дослідження якості та безпечності консервів із тунця є актуальними для забезпечення здоров’я споживачів. Мета роботи – дослідження якості і безпечності рибних консервів із тунця, що реалізуються в м. Київ. За результатами проведених досліджень було виявлено, що паковання і марковання дослідних зразків рибних консервів з тунця, а також їх органолептичні показники повністю відповідають вимогам чинних нормативних документів. Вміст важких металів (свинцю, кадмію, олова) не перевищує гранично допустимі концентрації. Гістамін виявили у всіх зразках рибних консервів, але його кількість була меншою за допустиму кількість ‒ 200 мг/кг. Отже, за дослідженими показниками, всі зразки рибних консервів з тунця є безпечними для вживання. Подальші дослідження у цьому напрямі – дослідити зміни вмісту важких металів і гістаміну під час зберігання за різних умов.
Посилання
2. Global Tuna Market : Expert Market Research. URL: https://www.expertmarketresearch.com/reports/ tuna-market (дата звернення: 08.02.2024).
3. Sua Maestà il Tonno in Scatola: Boom di Vendite Durante la Pandemia : La Repubblica. URL: https://www.repubblica.it/economia/rapporti/osservaitalia/ osservacibo/2021/03/29/news/sua_maesta_il_ tonno_in_scatola_boom_di_vendite_durante_la_ pandemia-294300703/ (дата звернення: 08.02.2024).
4. Canned Tuna Market Size, Share & Trends Analysis Report by Product (Skipjack, Yellowfin), by Distribution Channel (Hypermarket & Supermarket, Specialty Stores, Online), by Region, and Segment Forecasts, 2020–2027 : Grand View Research. URL: https://www.grandviewresearch.com/industryanalysis/ canned-tuna-market (дата звернення: 08.02.2024).
5. What Is the Economic Importance of Tuna? Institut Océanographique. URL: https://www.oceano. org/en/ocean-in-question/what-is-the-economicimportance- of-tuna/ (дата звернення: 08.02.2024).
6. USDA National Nutrient Database for Standard Reference (Release 24; release numbers change as new versions are released nutrient data laboratory homepage: USDA ‒ United States Department of Agriculture. URL: https://www.ars.usda.gov/ ARSUserFiles/80400525/Data/SR24/sr24_doc.pdf (дата звернення: 08.02.2024).
7. Shady M. ElShehawy. Safety assessment of some imported canned fish using chemical, microbiological and sensory methods / Shady M. ElShehawy, Zeinab S. Farag // The Egyptian Journal of Aquatic Research. ‒ 2019. ‒ Vol. 45, Is. 4. ‒ Р. 389-394.
8. Annunziata L. Histamine in fish and fish products: An 8-year survey. Follow up and official control activities in the Abruzzo region (Central Italy) / Annunziata L., Schirone M., Campana G., Rosaria De Massis M., Scortichini G., Visciano P. // Food Control. ‒ 2022. ‒ Vol. 133, Part B. ‒ Р. 108651.
9. Mercogliano R. Scombroid fish poisoning: Factors influencing the production of histamine in tuna supply chain. A review / Mercogliano R., Santonicola S. // LWT. ‒ 2019. ‒ Vol. 114. ‒ November 108374. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/ abs/pii/S0023643819307169?via%3Dihub (дата звернення: 08.02.2024).
10. Barbieri F. Biogenic Amine Production by Lactic Acid Bacteria: A Review / Barbieri F., Montanari C., Gardini F., Tabanelli G. // Foods. ‒ 2019. ‒ Vol. 8(1). ‒ Р. 17.
11. Baesi F. Comparison of Physicochemical Quality, Macronutrient and Energetic Values of Fresh and Canned Tuna After Storage Different Periods / Baesi F., Aberoumand A. : Research Square. URL: https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-1253894/v1 (дата звернення: 08.02.2024).
12. Altafini A. Development of Histamine in Fresh and Canned Tuna Steaks Stored under Different Experimental Temperature Conditions / Altafini A., Roncada P., Guerrini A., Minkoumba Sonfack G., Accurso D., Caprai E. // Foods. ‒ 2022. ‒ Vol. 11(24). ‒ P. 4034.
13. Peivasteh-Roudsari L. Occurrence of Histamine in Canned Fish Samples (Tuna, Sardine, Kilka, and Mackerel) from Markets in Tehran / Peivasteh- Roudsari L., Rahmani A., Shariatifar N., Tajdar-Oranj B., Mazaheri M., Sadighara P., Mousavi Khaneghah A. // Journal of Food Protection. ‒2020. ‒ Vol. 83, Is. 1. ‒ P. 136-141.
14. Про затвердження Мікробіологічних кри- теріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів : Наказ МОЗ України від 19.07.2012 р. № 548. Режим доступу: https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/z1321-12 (дата звернення: 08.02.2024).
15. Yesudhason P. Histamine levels in commercially important fresh and processed fish of Oman with reference to international standards / Yesudhason P., Al-Zidjali M., Al-Zidjali A., Al-Busaidi М., Al-Waili А., Al-Mazrooei N., Al-Habsi S. // Food Chem. ‒ 2013. ‒ 140. ‒ Р. 777-783.
16. Madejska A. Histamine content in selected production stages of fish products / Madejska A., Pawul-Gruba M., Osek J. // J Vet Res. ‒ 2022. ‒Vol. 66(4). P. 599-604.
17. Nagy N. Quality Assessment of Some Imported and Local Canned Tuna Sold in Kafrelsheikh, Egypt / Nagy, N., Kirrella, G. A., Moustafa, N. Y., and Abdallah, R. // Journal of Advanced Veterinary Research. ‒ 2023. ‒ Vol. 13(3). ‒ P. 377-383.
18. Mol S. Levels of selected trace metals in canned tuna fish produced in Turkey / Mol S. // Journal of Food Composition and Analysis. ‒ 2011. ‒ Vol. 24, Is. 1. ‒ P. 66-69.
19. Aberoumand A. The nutritional quality and contents of heavy elements due to thermal processing and storage in canned Thunnus tonggol fish change compared to fresh fish / Aberoumand A. Baesi F. // Food Science & Nutrition. ‒ Vol. 11(6). ‒ P. 3588-3600.
20. Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів: Закон України від 6 груд. 2018 р. № 2639-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2639-19#Text (дата звернення: 08.02.2024).
21. Про затвердження Державних гігієнічних правил і норм “Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах” : Наказ МОЗ України від 13 трав. 2013 р. № 368. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ z0774-13#Text. (дата звернення: 08.02.2024).