ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД М’ЯСОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ ВІД ЗАБРУДНЮЮЧИХ НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЧИННИКІВ

Ключові слова: навколишнє середовище, бойня, м’ясокомбінат, екологія, мікроорганізми, очисна споруда, вода

Анотація

Розглянуто вплив на навколишнє середовище роботи боєнь, м’ясокомбінатів і утворюваних на них забруднюючих факторів, які слід очищувати на належному рівні. Показано основні серотипи, найчастіше прототрофні мікроорганізми, які не демонструють специфічних екологічних вимог для свого виживання та розмноження і мають патогенний потенціал. Тому підкреслено, що екологічні проблеми, пов’язані з роботою бойні, мають першочергові професійні ризики для здоров’я населення прилеглого регіону. Відображено класично розглядувані збудники, пов’язані з роботою бойні; на першому місці ризику знаходяться бактерії роду Mycobacterium, відповідальної за туберкульоз, і різні серовари бруцел melitensis, відповідальні за бруцельоз. Розглянуто більшість утворюваних стоків органічних забруднень тваринного походження, що перебувають у стані різного фазового складу, неорганічні речовини стічних вод м’ясопереробних підприємств. Наведено порівняльну характеристику методів очищення стічних вод. Розглянуто основні вимоги для створення нових та реконструкції діючих очисних споруд. Показано технологічні схеми, які рекомендуються для використання в спорудах для очищення стічних вод на більшості діючих м’ясопереробних заводів, для забезпечення зрослих вимог до якості очищеної води. Наведено раціональні схеми очищення стічних вод підприємств, які дозволять при мінімальних витратах забезпечити необхідний ступінь очищення стоків води до рівня, необхідного для скидання у водойми рибогосподарського значення. Розроблено рекомендації на основі раціональної схеми локальних очисних споруд м’ясокомбінатів і процеси очищення стічних вод різними методами. Показано: під час вибору методу очищення стічних вод потрібно зважати на те, що очищення є комплексним завданням і вимагає для свого вирішення комбінації різних способів для досягнення максимальної ефективності.

Посилання

1. ДСТУ 7525:2014 Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості. Наказ Мінекономрозвитку України від 23.10.2014 № 1257. Київ : Мінекономрозвитку України, 2014. 26 с.
2. Долішній М. І. Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів : монографія. Дніпропетровськ : ІМА-прес, 2010. 436 с.
3. Герасимчук З. В., Вахович І. М. Організаційно-економічний механізм формування та реалізації стратегії розвитку регіону. Луцьк : ЛДТУ, 2002. 248 с.
4. Шевчук В. Я., Сахаєв В. Г. Сталий розвиток і економіка природо відтворення : монографія. Київ : Геопринт, 2004. 214 с.
5. Jovane F., Yoshikawa H. The incoming global technological and industrial revolution towards competitive sustainable manufacturing. CIRP Annals – Manufacturing Technology. 2008. Volume 57, Is. 2. P. 641-659.
6. Onishi A. Futures of global interdependence (FUGI) global modeling system: Integrated global model for sustainable development. Journal of Policy Modeling. 2005. Volume 27, Is. 1, February. P. 101-135.
7. Clark G. Evolution of the global sustainable consumption and production policy and the United Nations Environment Programme's (UNEP) supporting activities. Journal of Cleaner Production. 2007. Volume 15, Is. 6. P. 492-498.
8. Jegatheesan V., Liow J. L., Shu L., Kim S. H., Visvanathan C. The need for global coordination in sustainable development. Journal of Cleaner Production. 2009. Volume 17, Is. 7, May. P. 637-643.
9. Leclerc H., Oger C. Les eaux usées des abattoirs et leur importance épidémiologique. Rev. Epidém., Méd. Soc. Et Santé Publ., 1975, 23, 7-8, 429-444.
10. Ramade F. Dictionnaire encyclopédique des sciences de l’eau, Ediscience International. Paris, 1998. 786 p.
11. Le Bâcle C., Balty I., Leprince A. Risque de transmission de l’agent de l’encéphalopathie spongiforme bovine aux travailleurs de la filière viande de boucherie. Documents pour le médecin du travail, 4e trimestre 2000, 84, 1-20.
12. Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Документ z0452-10, чинний, поточна редакція – Редакція від 22.03.2022. Законодавство України. Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0452-10#Text.
Опубліковано
2024-11-06
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ