СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ВИКОРИСТАННЯ ПАКОВАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ

Ключові слова: інноваційне паковання, біоактивні речовини, м’ясні продукти, біополімери, модифікована атмосфера (MAP), контрольована атмосфера (CAP), інтелектуальне паковання, біорозкладні матеріали, коекструзійні плівки

Анотація

Дослідження систематизує знання про інноваційні рішення використання паковальних матеріалів та біоактивних речовин для запаковування м’яса та м’ясних продуктів, враховуючи сучасні тенденції та очікування споживачів, збереження якості та безпечності продукції. Акцентує увагу на новітніх матеріалах, технологіях і концепціях пакування, що активно впроваджуються у харчовій промисловості. Розробка ефективних систем паковання є актуальною через зростання попиту на безпечні та екологічно чисті продукти харчування, зменшення харчових відходів, а також потребу у збереженні свіжості та смакових властивостей продукції. Проблеми, пов’язані з традиційними матеріалами, такими як їхній екологічний вплив і обмежена функціональність, вимагають нових підходів. Дослідження спрямоване на пошук рішень, що підвищують конкурентоспроможність продукції, забезпечуючи водночас відповідність сучасним екологічним стандартам. Традиційні методи пакування не завжди забезпечують довготривале зберігання продуктів без втрати якості. Зокрема, поширення патогенних мікроорганізмів та окиснення жирів залишаються значними викликами. Надається аналіз традиційних та інноваційних рішень у пакованні, їхніх переваг і недоліків. Зокрема, описуються функціональні властивості інтелектуальних пакувань, вплив МАР і САР на збереження м’яса, а також перспективи застосування біорозкладних матеріалів. Особлива увага приділяється розробці та використанню натуральних і відновлюваних біополімерів, які є екологічною альтернативою паковальним матеріалам на основі нафтопродуктів. Стаття демонструє, що інновації у пакуванні м’яса є ключем до вирішення проблем тривалого зберігання та екологічності. Застосування сучасних технологій, таких як інтелектуальні паковання, МАР і САР, а також біополімерів, забезпечує високу якість продукції та мінімізацію впливу на довкілля.

Посилання

1. Новікова Н. В. Переваги упаковки м’яса курей-бройлерів в модифікованому газовому середовищі, та вплив на його зберігання. Таврійський науковий вісник. Сільськогосподарські науки. 2017. Вип. 97. С. 155-159. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/tnveconn_2017_97_27.
2. Cenci-Goga B., Iulietto M., Sechi P., Borgogni E., Karama M., Grispoldi L. New Trends in Meat Packaging. Microbiology research. Microbiol. Res. 2020. Vol. 11, 56-67. Doi: 10.3390/microbiolres11020010 www.mdpi.com/journal/microbiolres.
3. Debeaufort F., Voilley A. Effect of surfactants and drying rate on barrier properties of emulsified edible films. International Journal of Food Science & Technology. 1995. Vol. 30(2). P. 183-190.
4. Копилова К. В., Вербицький С. Б., Козаченко О. Б. та ін. Інноваційні біорозкладні матеріали для пакування продукції молочної промисловості. Матеріали VІIІ Міжнародної спеціалізованої наук.-практ. Конф. «Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції – основні засади її конкурентоздатності», 12 вересня 2019 р. Київ : НУХТ, 2019. С. 150-152.
5. Haugaard V. K., Udsen A.-M., Mortensen G., Høgh L., Petersen K., Monahan F. Potential food applications of biobased materials. An EU-Concerted Action Project. Starch/Starke. 2001. Vol. 53. P. 189-200.
6. Robertson G. L. Edible and biobased food packaging materials. In Food Packaging: Principles and Practice. New York : Taylor & Francis, 2006. Chapter 3.
7. Сірик Т. А. Аналіз факторів впливу пакувальних відходів на навколишнє середовище. К. : Колос, 2014. 342 с.
8. Лебединець В. Т. Досягнення і перспективи розвитку інтелектуальних упаковок. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. 2022. Вип. 29. С. 30-38.
9. Авдяков Є. В., Золотухіна К. І. Аналітичний огляд сучасного стану технологій виготовлення гнучкого паковання та етикетки. Технологія і техніка друкарства. 2022. Т. 3. №. 77. С. 33-46. https://doi.org/10.20535/2077-7264.3(77).2022.271804.
10. Sid S., Mor R. S., Kishore A., Sharanagat V. S. Bio-Sourced Polymers as Alternatives to Conventional Food Packaging Materials: A Review. Trends Food Sci. Technol. 2021. Vol. 115. Р. 87-104.
11. Nilsen-Nygaard J., Fernández E. N., Radusin T., Rotabakk B. T., Sarfraz J., Sharmin N., Sivertsvik M., Sone I., Pettersen M. K. Current Status of Biobased and Biodegradable Food Packaging Materials: Impact on Food Quality and Effect of Innovative Processing Technologies. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2021. Vol. 20. Р. 1333-1380.
12. Karim M., Fathi M., Soleimanian-Zad S., Spigno G. Development of Sausage Packaging with Zein Nanofibers Containing Tetradecane Produced via Needle-Less Electrospinning Method. Food Packag. Shelf Life. 2022, 33. Р. 100911.
13. Gil M., Rudy M. Innovations in the Packaging of Meat and Meat Products–A Review. Coatings. 2023, 13, 333. https://doi.org/10.3390/coatings13020333.
Опубліковано
2025-04-10
Розділ
СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВ