ВПЛИВ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ НА ПОЛІПШЕННЯ МІНЕРАЛЬНОГО ТА ВІТАМІННОГО СКЛАДУ НОВИХ ВАФЕЛЬ

  • І. В. Пахомова Львівська комерційна академія
Ключові слова: біологічна цінність, вафлі, вітаміни, мінеральний склад, нетрадиційна сировина, рос- линні добавки

Анотація

У статті обґрунтовано доцільність введення нетрадиційної сировини і рослинних добавок у рецептури вафель із жировими начинками для поліпшення їх харчової та біологічної цінності. Завдяки використанню нетрадиційної сировини і рослинних добавок можна збагатити вироби вітамінами, мінеральними речовинами, харчовими волокнами та іншими біологічно активними сполуками. Висвітлено результати дослідження мінерального та вітамінного складу нових розроблених вафель. Отримані ре- зультати досліджень показали, що внесені добавки суттєво збагачують вироби мінеральними речови- нами, а також вітамінами А, Е, РР, С, що підвищує біологічну цінність вафель. Подальшими є дослід- ження збереженості й безпечності нових вафельних виробів із використанням нетрадиційної сировини.

Посилання

1. Особенности обогащения кондитерских изделий микронутриентами / [В. М. Концова, А. А. Кочеткова, О. А. Вржесинская и др.] // Пищевые ингредиенты, сырье и добавки. – 2012. – № 2. – С. 32-34.
2. Лебединець В. Т. Споживні властивості і збереженість вафель з рослинними добавками : автореф. дис. … канд. техн. наук : 05.18.15 / В. Т. Лебединець ; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. – К., 2005. – 19 с.
3. Лозовая Т. М. Улучшение потребительских свойств вафель с жировыми начинками с использованием нетрадиционного сырья / Т. М. Лозовая // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2014. – №2(12). – С. 108-113. – [Електронный ресурс]. – Режим доступа к журналу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Vejpte_2014_2(12)__21.pdf.
4. Корецька І. Нові кондитерські вироби покращеної харчової цінності / І. Корецька, Г. Бандуренко // Хлібопекарська і кондитерська промисловість України. – 2013. – №5. – С. 40-41.
5. Суха Н. А. Використання гарбузового порошку при виробництві хлібобулочних виробів / Н. А. Суха, В. І. Дробот // Наукові праці НУХТ. – 2008. – №25. – С. 96-98.
6. Караєвська С. П. Аналіз хімічного складу насіння гарбуза, кунжуту та льону як перспективних джерел для виробництва біологічно активних добавок до їжі / С. П. Караєвська, Н. О. Стеценко // IХ Міжнародна конференція «Стратегія якості в промисловості і освіті»: тези доповіді. – Варна, Болгарія, 2013 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/9576/1/ Kraevska.pdf.
7. Бандуренко Г. М. Комплексна ресурсозберігаюча переробка моркви з отриманням поліфункціональних харчових добавок / Г. М. Бандуренко, Т. М. Левківська, А. Т. Безусов // Наукові праці ОДАХТ. – 2010. – № 37. – С. 211-214.
8. Польова-Саханда Л. Шипшина: потужний профілактичний та оздоровчий засіб / Л. Польова-Саханда // Академія Здоров’я. – 2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.zid.com.ua/ukr_creativework/shypshyna-potuzhnyj-profilaktychnyj-ta-ozdorovchyj-zasib.
9. Турчин І. М. Вивчення ліпідного складу десертного масла з продуктами бджільництва / І. М. Турчин, І. Переговська // Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. – 2010. – Т. 12, №3(45). – Ч. 4. – С. 70-74.
10. Технология получения экстракта из пчелиного подмора / Н. Ю. Ермакова, А. Д. Рошаль, О. П. Сынчикова, Б. П. Сандомирский // Биотехнология. – 2010. – Т. 3, №2. – С. 89-95.
11. Попова Н. О. Використання кореня селери як допоміжної сировини у розробці нового функціонального продукту / Н. О. Попова, В. І. Акайомова / Товарознавчий вісник. – 2013. – Вип.6. – С. 213-219.
12. Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов / [под ред. А. А. Покровского]. – М. : Пищевая промышленность, 1976. – 228 с.
13. Пат. 2236138 Российская Федерация, МПК7 А 21 D 13/ 08. Способ производства сахарного печенья / Пащенко Л. П., Жаркова И. М., заявитель и патентообладатель Гос. образ. учрежд. Воронеж. гос. технол. акад. – №2003117531/13; заявл. 18.12. 02; опубл. 20.09.2004.
Опубліковано
2015-07-30
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ