ПРОБЛЕМИ ЯКОСТІ ПИТНОГО МОЛОКА РІЗНИХ ТОВАРОВИРОБНИКІВ

  • І. В. Донцова
  • Л. І. Гірняк
  • Л. І. Гірняк
  • В. Т. Лебединець
  • М. П. Бодак
Ключові слова: молоко, якість, фальсифікація

Анотація

У статті подано результати дослідження якості питного молока різних товаро-виробників. Визначення якості проводили за хімічним складом та фізико-хімічними показниками за допо-могою сучасного обладнання. Встановлено відповідність показників якості питного молока даним маркування та встановлено способи його фальсифікації.

Посилання

1. Экспертиза молока и молочных продуктов. Качество и безопасность / Н. И. Дунченко, А. Г. Храмцов, И. А. Макеева, И. А. Смирнова и др.— Новосибирск: Сиб. унив. изд-во, 2007. — 477 с.
2. Ветеринарно-санітарна експертиза з основа-ми технології і стандартизації продуктів тваринни-цтва / О. М. Якубчак, В. І. Хоменко, С. Д. Мельничук та ін.. – К. : ТОВ “ Біопром”, 2005. – 800 с.
3. Джурик Н.Р. Експертиза якості молока, яке реалізується на ринках м. Львова / Н. Р. Джурик, Д. С. Боляновська, М. К. Турчиняк // Збірник нау-кових праць “Торгівля, комерція, підприємництво”. – Львів: ЛКА, 1998. – С. – 267 – 270.
4. Батутіна А. П. Дослідження наявності за-лишків антибіотиків у молоці, що реалізується в торговельній мережі і на ринках м. Львова // А. П. Батутіна, І. В. Ємченко, А. О. Троякова // Вісник ЛКА. – Львів: ЛКА, 2007. - Випуск 8. – С. – 57 - 64. 5. Смоляр В. І. Харчова експертиза : підруч. / В. І. Смоляр. – К.: Здоров’я, 2005. – 448 с.
6. Дубініна А. А. Методи визначення фальсифі-кації товарів: підручник / [ А. А. Дубініна, І. Ф. Овчиннікова, С. О. Дубініна та ін.]. – К.: “Ви-давничий дім “Професіонал”, 2010. - С. 176 -188.
7. Пат. 2196985 МП Россия, О 01 № 33/0. Способ определения состава молока / Е. И. Гребенюк, Т. Ю. Могильная, К. А. Прохоров, Е. А. Салитова, Н. А. Гребенюк, Д. В. Петров: Закритое акцио-нерное общество Научно-производственное обье-динение “Диполь”. — №2000102770/13; Заявл. 03. 02. 2000; Опубл. 20. 01. 2003, Бюл. № 16.
8. Методи исследования молока и молочных продуктов / [под ред. А. М. Шальгиной]. — М.: Колос, 2002. — 368 с.
9. Степанова Л. И. Справочник технолога мо-лочного производства. Технология и рецептура./ Л. И. Степанова - С-Пб.: Технолог, 2004. – 200 с.
10. Молоко коров'яче питне. Загальні технічні умови: ДСТУ 2661-94. - [Чинний від 1994 - 01 - 01]. – К. : Держстандарт України, 1994. – 12 с.
Опубліковано
2011-11-11
Розділ
ТОВАРОЗНАВСТВО ТА ЕКСПЕРТИЗА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ