УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ (НАССР) НА ПІДПРИЄМСТВАХ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

  • Т. М. Лозова Львівський торговельно-економічний університет
Ключові слова: система управління безпечністю (НАССР), роздрібна торгівля, харчові продукти

Анотація

У статті викладено результати дослідження аспектів застосування системи управ- ління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Показано, що в сучасних умовах система управління безпечністю харчових продуктів у поєднанні з системою управління якістю набувають дедалі вагомі- шого значення. Вони знаходять застосування в найрізноманітніших галузях економіки, зокрема вироб- ництві, торгівлі, сфері послуг, стаючи основою для досягнення високого стандарту якості продукції. Метою статті є вивчення запровадження системи НАССР на підприємствах роздрібної торговельної мережі. Вимоги до харчової безпечності постійно зростають. Споживачі та державні контролюючі органи висувають дедалі жорсткіші вимоги до того, щоб харчові продукти відповідали найвищим нор- мам якості та безпечності. У разі виникнення проблеми її джерело має бути негайно виявлено та усу- нуто. Ці вимоги насамперед стосуються роздрібної торгівлі, однак відповідальність за якість та без- печність продуктів харчування тепер поширюється на весь ланцюг поставок, включаючи виробників харчової продукції, сировини і транспортних компаній. Прогрес суспільства, особливо в останні деся- тиліття, супроводжується різким зростанням рівня ризиків для безпечного життя людини, зумовле- ним подальшим зростанням виробництва. Одночасно та пропорційно суспільство збільшує вимоги і гарантії щодо безпечності виробленої продукції. Харчові продукти та умови і засоби їх виробництва зазвичай є основними джерелами ризиків, які в останні десятиліття були обʼєктом особливої уваги фахівців. Організація має встановити, задокументувати, запровадити та підтримувати результа- тивну систему управління безпечністю харчових продуктів та за потреби оновлювати її відповідно до вимог стандарту. Організації необхідно визначити сферу застосування системи управління без- печністю харчових продуктів. Сфера застосування має встановлювати продукти та категорії про- дуктів, процеси та виробничі ділянки, охоплені системою управління безпечністю харчових продуктів. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розгляд специфіки розробки і впровадження сис- теми управління безпечністю окремих груп харчових продуктів.

Посилання

1. Лисицин А.Б., Чернуха И.М., Горбунова Н.А. Копцептуальные подходы к созданию системы обеспечения безопасности пищевых продуктов. Пищевая промышленность. 2018. № 12. С. 39–41.
2. Vágány, J. Dunay, A. Szеkely, C. Pető, I. Developmentand implementation of HACCP system in JÓZSEFMAJOR experimental and demonstrations farm, a dairy farm for fresh milk. URL: http://www.miau.gau.hu/miau/64/jozsefmajor.doc.
3. Лозова Т.М., Сирохман І.В. Управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Львів : Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2020. 436 с.
4. Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) : Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12/page.
5. Мудровська К. Безпека харчових продуктів і система HACCP. АгроUA. 2019. № 11. С. 7–8.
6. State Retail and Food Service Codes and Regulations by State. URL : https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/RetailFoodProtection/FoodCode/ucm122814.htm.
7. Register of national guides to good hygiene practice. Дата оновлення: 15.08.2020. URL: https://webgate.ec.europa.eu/dyna/hygienelegislation/index.cfm.
8. Mardar, M. Yegorova, A. Ustenko, I. Stateva, M. Cherevaty T. Modern technology of production and strategy of promotion of new cereal products on Ukrainian consumer market. Food science and technology. 2018. № 2. Р. 89–99.
9. Мардар М.Р., Устенко І.А., Кручек О.А., Макарь А. Використання принципів НАССР для забезпечення якості та безпечності продуктів на підприємствах роздрібної торгівлі. Наукові праці ОНАХТ. 2018. Вип. 48. С. 171–182.
10. Управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів НАССР. URL: http://khsms.com/primaryactivity/controlsystems/about/type/products/id/47/lang/ua.
Опубліковано
2021-05-11
Розділ
ПРОБЛЕМИ І ПЕРСПЕКТИВИ СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ