INTRODUCTION OF FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEM ON THE BASIS OF HACCP PRINCIPLES AS AN EFFECTIVE METHOD OF CONQUERING COMPETITIVE POSITIONS IN THE MARKET OF GOODS AND SERVICES FOR RESTAURANT BUSINESS INSTITUTIONS

PDF (Українська)

Keywords

quality
quality management
quality management system
quality of products and services
food safety
HACCP system

How to Cite

Rusavska, V., & Taran, M. (2021). INTRODUCTION OF FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEM ON THE BASIS OF HACCP PRINCIPLES AS AN EFFECTIVE METHOD OF CONQUERING COMPETITIVE POSITIONS IN THE MARKET OF GOODS AND SERVICES FOR RESTAURANT BUSINESS INSTITUTIONS. Entrepreneurship and Trade, (31), 47-54. https://doi.org/10.36477/2522-1256-2021-31-07

Abstract

The issue of development and implementation of the HACCP system in restaurants has become relevant as a result of the need to ensure the proper level of quality and food safety of the restaurant, as a separate important food sector, characterized by rapid and promising growth. Also, the determinants of increasing interest in food safety were: the impact of industrialization, urbanization and lengthening the food chain on increasing the risk of food contamination and, consequently, an increase in foodborne diseases, the ability to identify minimal contaminants in food by improving food research methods. Taking into account the outlined conditions, restaurant establishments with a full production cycle, aimed at gaining stable competitive positions in the national and world markets of goods and services, are already actively developing and implementing food safety management systems based on HACCP principles. After all, ignoring the norms and requirements established at the international level can have a negative impact on the level of competitiveness of domestic food products, harming domestic operators in both domestic and foreign markets for goods and services. The purpose of the study is to analyze the theoretical aspects and disclose the essence and purpose of the HACCP food safety management system, determine the positive and negative results of the HACCP system in the restaurant business, outline the current state of HACCP system and its regulation in Ukraine. According to the results of the research, investigated theoretical aspects concerning the HACCP food safety management system, the history of development and dissemination of the system among foreign operators of the goods and services market. Determined the purpose and tasks of the HACCP system. Analyzed peculiarities of application, content and components of the principles on which the HACCP system is based. Clarified the basic principles of normative-legal regulation of HACCP system application in Ukraine. Revealed and substantiated the main preconditions for the implementation of the HACCP system. Jutlined and substantiated the socio-economic and managerial advantages for enterprises aiming to implement the HACCP system in their service and production activities. Prospects for further research, including the study of problems that arise in the process of implementing the HACCP system in domestic restaurants and the search for ways to solve them.

https://doi.org/10.36477/2522-1256-2021-31-07
PDF (Українська)

References

Афанасьєва Т. В., Садуллах О. Проблеми та перспективи впровадження системи НАССР в закладах ресторанного господарства. Зміни харчового законодавства в Україні відповідно до вимог ЄС : праці І міжнар. наук.-практ. конф., м. Харків, 15 грудня 2020 р. Харків, 2020. С. 21–22.

Бочарова О. В. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції : підручник. Одеса : Атлант, 2019. 376 с.

Водянка Л. Д., Кутаренко Н. Я. Перспективи впровадження системи HACCP у процесі виробництва харчової продукції. Регіональна економіка. 2013. № 1. С. 185–194.

Давидова О.Ю. Управління якістю продукції та послуг у готельно-ресторанному господарстві : підручник. Харків : Вид-во Іванченка І.С., 2018. 488 с.

ДСТУ ISO 22000:2019. Системи керування безпечністю харчових продуктів. Вимоги до будь-якої організації в харчовому ланцюзі (ISO 22000:2018, IDT). [Чинний від 2021-09-01]. Київ, 2021. URL: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=91325 (дата звернення: 16.09.2021).

ДСТУ ISO 45001:2018. Системи управління охороною здоров’я та безпекою праці. Вимоги та настанови щодо застосування (ISO 45001:2018, IDT). [Чинний від 2021-01-01]. Київ, 2021. URL: http://online.budstandart.com/ru/catalog/doc-page.html?id_doc=88004 (дата звернення: 16.09.2021).

ДСТУ ISO 9000:2015. Системи управління якістю. Основні положення та словник термінів. (ISO 9000:2015, IDT). [Чинний від 2015-12-21]. Київ, 2015. URL: https://khoda.gov.ua/image/catalog/files/ %209000.pdf (дата звернення: 16.09.2021).

Іваніщева О. А. Аналіз стандартів та систем управління якістю для виробників харчової продукції. Соціально-політичні, економічні та гуманітарні виміри європейської інтеграції України : зб. матеріалів доп. учасників VII міжнар. наук.-практ. конф., м. Вінниця, 05–07 червня 2019 р. Вінниця, 2019. Ч. 3. С.171–179.

Директива № 93/43/ЄС Європейського Парламенту і Ради про гігієну харчових продуктів : Директива від 14.06.1993. № 93/43. База даних «Законодавство Європейського Союзу». URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:31993L0043 (дата звернення: 16.09.2021).

Регламент № 852/2004/ЄС Європейського Парламенту і Ради про гігієну харчових продуктів : Регламент від 29.04.2004 (в останній редакції від 20.04.2009 року) № 852/2004. База даних «Законодавство Європейського Союзу». URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX%3A32004R0852 (дата звернення: 16.09.2021).

Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів : Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР. База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/go/771/97-%D0%B2%D1%80 (дата звернення: 16.09.2021).

Русавська В. А., Чеботаєва Т. С. Застосування принципів НАССР для удосконалення системи управління якістю продукції та послуг в ресторанному бізнесі України. Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Серія «Підприємництво і торгівля». 2021. Вип. 28. С. 78–83.

Слива Ю. В. Наукові основи концепції управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами міжнародних стандартів. Товарознавчий вісник. 2021. № 1(14). С. 95–105.

Afanas'ieva, T. V. and Sadullakh, Onal. (2021), “Problems and prospects of HACCP system implementation in restaurant establishments”, Zminy kharchovoho zakonodavstva v Ukrayini vidpovidno do vymoh YES [Changes in food legislation in Ukraine in accordance with EU requirements], Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya [International Scientific-practical conference], Kharkiv, Ukraine, 15 hrudnya 2020, pp. 21–22.

Bocharova, O. V. (2019), HASSP i systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovoi produktsii [HACCP and food safety management systems], Atlant, Odesa, Ukraine.

Vodianka, L. D. and Kutarenko, N. Ya. (2013), “Prospects for the implementation of the HACCP system in the food production process”, Rehional'na ekonomika, no 1, pp. 185–194.

Davydova, O. Yu. (2018), Upravlinnia iakistiu produktsii ta posluh u hotel'no-restorannomu hospodarstvi [Quality management of products and services in the hotel and restaurant industry], Vyd-vo Ivanchenka I.S., Kharkiv, Ukraine.

Systemy menedzhmentu kharchovoi bezpeky. Vymohy do orhanizatsij, iaki berut' uchast' v lantsiuzi stvorennia kharchovoi produktsii. DSTU ISO 22000:2019. Derzhspozhyvstandart Ukrainy, Kyiv, available at: http://online.budstandart.com/ua/catalog/doc-page.html?id_doc=91325 (accessed 16.09.2021).

Systemy upravlinnia okhoronoiu zdorov'ia ta bezpekoiu pratsi. Vymohy ta nastanovy schodo zastosuvannia. DSTU ISO 45001:2018, Derzhspozhyvstandart Ukrainy, Kyiv, available at: http://online.budstandart.tsom/ru/tsatalog/dots-page.html?id_dots=88004 (accessed 16.09.2021).

Systemy upravlinnia iakistiu. Osnovni polozhennia ta slovnyk terminiv. DSTU ISO 9000:2015, Derzhspozhyvstandart Ukrainy, Kyiv, available at: https://khoda.gov.ua/image/tsatalog/files/ %209000.pdf (accessed 16.09.2021).

Ivanischeva, O. A. (2019), “Analysis of quality management standards and systems for food producers”, Sotsial'no-politychni, ekonomichni ta humanitarni vymiry ievropejs'koi intehratsii Ukrainy [Socio-political, economic and humanitarian dimensions of Ukraine's European integration], Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya [International Scientific-practical conference], Vinnytsia, Ukraine, 5 chervnya 2019, pp. 171–179.

The European Parliament and of the Council (1993), The Directive of № 93/43 “On food hygiene”, URL: https://eur-lekh.europa.eu/legal-tsontent/EN/ALL/?uri=TsELEKh:31993L0043 (accessed 16.09.2021).

The European Parliament and of the Council (2004), The Regulation № 854/200 “On food hygiene”, available at: https://eur-lekh.europa.eu/legal-tsontent/en/TKhT/?uri=TsELEKh%3A32004R0852 (accessed 16.09.2021).

The Verkhovna Rada of Ukraine (1997), The Law of Ukraine “On Quality and Safety of Food Products and Food Raw Materials”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/go/771/97-%D0%B2%D1%80 (accessed 16.09.2021).

Rusavs'ka, V. A. and Chebotaieva, T. S. (2021), “Application of HACCP principles to improve the quality management system of products and services in the restaurant business of Ukraine”, Pidpryiemnytstvo i torhivlia, no 28, pp. 78–83.

Slyva, Yu. V. (2021), “Scientific bases of the concept of food safety management in accordance with the requirements of international standards”, Tovaroznavchyj visnyk, no 1(14), pp. 95–105.