PROBLEMS AND PERSPECTIVES OF THE FROZEN SEMI-FINISHED PRODUCTS MARKET DEVELOPMENT

PDF (Українська)

Keywords

frozen semi-finished products
market
production
sale
demand

How to Cite

Oliinyk, N. M., Tarasiuk, A. V., Makarenko, S. M., & KotykО. А. (2019). PROBLEMS AND PERSPECTIVES OF THE FROZEN SEMI-FINISHED PRODUCTS MARKET DEVELOPMENT. Entrepreneurship and Trade, (24), 127-131. https://doi.org/10.36477/2522-1256-2019-24-19

Abstract

The article deals with the state of production and sales of frozen semi-finished products in Ukraine. During the analysis, the structure, product range, production and sales volumes dynamics as well as the main market leaders are considered. It has been determined that the market of frozen products in Ukraine has quite a big potential. However, there are also problems that hinder the development of the entire industry. In the first place it is worthwhile to attribute to them the technological complexities, seasonality of demand, necessity of "cold logistics" organization, weak quality control of raw materials, duration of investment returns. Recently, the development of the frozen semi-finished products market can not be called active. The further concentration of production, the exit of small producers from the semi-finished products market as well as the entrance of foreign operators is forecasted.

https://doi.org/10.36477/2522-1256-2019-24-19
PDF (Українська)

References

Журавльов В. Ю. Сучасні реалії та перспективи розвитку підприємств харчової промисловості в Херсо-нській області / В. Ю. Журавльов, Н. М. Олійник, С. М. Макаренко // Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові по-шуки молоді : Всеукраїнська науково-практична

конференція здобувачів вищої освіти і молодих уче-них (3 квітня 2019 р.). – Х. : ХДУХТ, 2019. – Ч. 2. – С. 99.

Тарасюк А. В. Перспективи розвитку ефектив-ного ринку молочної продукції в Україні / А. В. Тара-сюк, Н. М. Олійник, А. С. Мамєдова // Вісник Львів-ського торговельно-економічного університету. Еко-номічні науки. – 2018. – Вип. 56. – С. 67-71.

Ткачев А. Высокое качество – “визитная кар-точка” бренда / А. Ткачев // Брутто. – 2013. – № 58. – С. 28-32.

Колесова Р. Произвести и продать / Р. Колесо-ва // Мясной бизнес + Прайс Строки. – 2007. – № 4. – С. 94-96.

Шубина Г. Рынок замороженных полуфабри-катов: общая ситуация / Г. Шубина // Продукты & Ингредиенты. – 2012. – № 3 (89). – С. 38-40.

Шугурова Т. Инновационный подход к произ-водству натуральных полуфабрикатов / Т. Шугурова // Мясной бизнес. – 2011. – № 4. – С. 56-57.

Макенова С. О. Сучасний стан харчової про-мисловості у Херсонській області / С. О. Макенова, Н. М. Олійник // Розвиток фінансово-економічного становища на різних рівнях управління : матеріали Міжнародної науково-практичної конференції (24-25 березня 2017 р.). – Дніпро: НО “Перспектива”, 2017. – С. 74-77.

Державна служба статистики України [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/.

Портал для споживачів FAVOR [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.favor.com.ua/ru/vote/products/frozen-convenience-food/.

Макаренко С. М. Бізнес-планування : нав-чально-методичний посібник для студентів спеціаль-ності 073 “Менеджмент” / С. М. Макаренко, Н. М. Олійник. – Херсон : ТОВ “ВКФ “СТАР” ЛТД”, 2017. – 224 с.

Лисюк В. М. Роль субконтрактації у розвитку міжрегіональної кооперації на ринках харчової про-мисловості / В. М. Лисюк, Н. Л. Шлафман, Н. М. Олійник // Development strategy of science and educa-tion: Collection of scientific articles. – Fidelite editions, Namur, Belgique, 2017. – Р. 49-52.

Макаренко С. М. Вдосконалення механізму управління продовольчим комплексом як основи стабільності розвитку міста / С. М. Макаренко, В. Р. Шкабара, Н. М. Олійник // Публічне управління та адміністрування у процесах економічних реформ : збірник тез доповідей ІІ Всеукраїнської науково-практичної конференції (19 квітня 2018 р.). – Херсон : ДВНЗ “ХДАУ”, 2018. – С. 48-50.

Zhuravl'ov, V. Yu., Oliinyk, N. M. and Makarenko, S. M. (2019), Suchasni realii ta perspektyvy rozvytku pidpryiemstv kharchovoi promyslovosti v Khersons'kij oblasti, Innovatsijni tekhnolohii rozvytku u sferi kharchovykh vyrobnytstv, hotel'no-restorannoho biznesu, ekonomiky ta pidpryiemnytstva: naukovi poshuky molodi, Vseukrains'ka naukovo-praktychna konferentsiia

zdobuvachiv vyschoi osvity i molodykh uchenykh, KhDUKhT, Kharkiv, April 13, no. 2, рр. 99.

Tarasiuk, A. V., Oliinyk, N. M. and Mamiedova, A. S. (2018), Perspektyvy rozvytku efektyvnoho rynku molochnoi produktsii v Ukraini, Visnyk L'vivs'koho torhovel'no-ekonomichnoho universytetu: Ekonomichni nauky, vol. 56, рр. 67-71.

Tkachev, A. (2013), Vyisokoe kachestvo – “vi-zitnaya kartochka” brenda, Brutto, no. 58, рр. 28-32.

Kolesova, R. (2007), Proizvesti i prodat, Myasnoy biznes Prays Stroki, no. 4, рр. 94-96.

Shubina, G. (2012), Ryinok zamorozhennyih polufabrikatov: obschaya situatsiya, Produktyi & Ingre-dientyi, no. 3 (89), рр. 38-40.

Shugurova, T. (2011), Innovatsionnyiy podhod k proizvodstvu naturalnyih polufabrikatov, Myasnoy biznes, no. 4, рр. 56-57.

Makenova, S. O. and Oliinyk, N. M. (2017), Suchasnyj stan kharchovoi promyslovosti u Khersons'kij oblasti, Rozvytok finansovo-ekonomichnoho stanovyscha na riznykh rivniakh upravlinnia, Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii, Dnipro, рр. 74-77.

Derzhavna sluzhba statystyky Ukrainy (2019), available at: http://www.ukrstat.gov.ua/.

Portal dlia spozhyvachiv FAVOR (2019), availa-ble at: https://www.favor.com.ua/ru/vote/products/frozen-convenience-food/.

Makarenko, S. M. and Oliinyk, N. M. (2017), Biznes-planuvannia: navchal'no-metodychnyj posibnyk dlia studentiv spetsial'nosti 073 “Menedzhment”, TOV “VKF “STAR” LTD”, Kherson.

Lisyuk, V. M., Shlafman, N. L. and Oliinyk, N. M. (2017), Rol' subkontraktatsii u rozvytku mizhrehional'noi kooperatsii na rynkakh kharchovoi promyslovosti, Development strategy of science and education, Collection of scientific articles, Belgique, рр. 49-52.

Makarenko, S. M., Shkabara, V. R. and Oliinyk, N. M. (2018), Vdoskonalennia mekhanizmu upravlinnia prodovol'chym kompleksom iak osnovy stabil'nosti rozvytku mista, Publichne upravlinnia ta administruvannia u protsesakh ekonomichnykh reform, II Vseukrains'ka naukovo-praktychna konferentsiia, DVNZ “KhDAU”, Kherson, April 19, рр. 48-50.