FORMATION OF THE RANGE, QUALITY AND E-COMMERCE OF WHISKEY

PDF (Українська)

Keywords

whiskey
bourbon
range
consumer properties
e-commerce
Rozetka.ua

How to Cite

Bodak, M. P., & Hyrka, O. I. (2018). FORMATION OF THE RANGE, QUALITY AND E-COMMERCE OF WHISKEY. Entrepreneurship and Trade, (22), 120-127. Retrieved from http://journals-lute.lviv.ua/index.php/pidpr-torgi/article/view/91

Abstract

The article deals with the issues of the range, quality and e-commerce of whiskey. The factors of formation of the consumer properties, influence of raw materials, technology of production and endurance on the quality of whiskey are revealed. Considerable attention is paid to changes in the taste-aroma characteristics of whiskey distillates in the process of aging. The peculiarities of formation of the whiskey range of Scotland, Ireland and the USA production are considered. The main types and varieties of whiskey, their characteristics and trademarks are investigated. The issue of forming a range of strong alcoholic beverages in the e-store Rozetka.ua is highlighted. It was found that whiskey occupies the largest share in the overall structure of the range of the e-store - 34%. The most popular are single malted and blended whiskey, which accounts for 50% and 37% respectively. The formation of an adequate e-commerce system is based on the use of modern computing and software, the expansion of the Internet network coverage, the creation of a secure mechanism for e-payments and the logistics delivery network for goods.

PDF (Українська)

References

Віскі [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki/Віскі.

Антоненко О. М. Формування систем елект-ронної торгівлі і логістика: теорія та практика організації / О. М. Антоненко, І. П. Міщук, О. О. Хамула // Вісник Національного університету “Львівська політехніка”. – 2012. – № 749 : Логістика. – C. 349-356.

Мальцев И. Виски: История вкуса / И. Мальцев. – М. : Альпина нон-фикшн, 2010. – 420 с.

Все о виски [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://prowhisky.com

Напитки покрепче // FOOD UA. –2017. – № 6-7 (83). – C. 6-7.

Мостика К. В. Оцінка конкурентоспромож-ності віскі в Україні / К. В. Мостика // Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресто-ранного господарства і торгівлі. – 2015. – Вип. 2. – С. 343-355.

Ли Э. Спиртные напитки: Особенности бро-жения и производства / Э. Ли, Дж. Пигготт. – СПб. : Профессия, 2006. – 552 с.

Council Regulation (EEC) №1576/89 of 29 May 1989 laying down general rules on the definition, description and presentation of spirit drinks [Елект-ронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.-wipo-.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=126927.

Scotch Whisky Aсt 1988 [Електронний ре-сурс]. – Режим доступу : http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/22/section/1.

Explanatory memorandum of the Scotch Whisky regulation, 2009 - №2890 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.legislation.-gov.uk/uksi/2009/2890/introduction/made.

Alcohol Specifications. Buro of Alcohol, Tobacco and Fircarms: Title 27 of Code of Federal Regulation, Chapter 1, Part 5, Section 5.22.2003.01.04. [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://-www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title27-vol1/pdf/CFR-2011-title27-vol1-chapI.pdf.

Rozetka.ua [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki-/Rozetka.ua.

Міцні напої [Електронний ресурс] // Розетка. – Режим доступу : https://rozetka.com.ua-/ua/krepkie-napitki/c4594292/filter/.

Viski, Vikipediia, available at : https://uk.wiki-pedia.org/wiki/Viski.

Antonenko, O. M. Mischuk, I. P. and Khamula, O. O. (2012), Formuvannia system elektronnoi torhivli i lohistyka: teoriia ta praktyka orhanizatsii, Visnyk Natsional'noho universytetu “L'vivs'ka politekhnika”, № 749 : Lohistyka, c. 349-356.

Mal'tsev Y. (2010), Vysky: Ystoryia vkusa, Al'pyna non-fykshn, M., 420 s.

Vse o vysky, available at : http://prowhisky.com

Napytky pokrekche (2017), FOOD UA, № 6-7 (83), c. 6-7.

Mostyka, K. V. (2015), Otsinka konkurento-spromozhnosti viski v Ukraini, Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli, vyp. 2, s. 343-355.

Ly E. and Pyhhott Dzh. (2006), Spyrtnye napytky: Osobennosty brozhenyia y proyzvodstva, Pro-fessyia, SPb., 552 s.

Council Regulation (EEC) №1576/89 of 29 May 1989 laying down general rules on the definition, description and presentation of spirit drinks, available at : http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=126-927.

Scotch Whisky Ast 1988, available at : http://www.legislation.gov.uk/ukpga/1988/22/section/1.

Explanatory memorandum of the Scotch Whisky regulation, 2009 - №2890, available at : http://-www.legislation.gov.uk/uksi/2009/2890/introduction-/made.

Alcohol Specifications. Buro of Alcohol, Tobacco and Fircarms: Title 27 of Code of Federal Regulation, Chapter 1, Part 5, Section 5.22.2003.01.04., available at : http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title27-vol1/pdf/CFR-2011-title27-vol1-chapI.pdf.

Rozetka.ua, Vikipediia, available at : https://-uk.wikipedia.org/wiki/Rozetka.ua.

Mitsni napoi, Rozetka, available at : https://rozetka.com.ua/ua/krepkie-napitki-/c4594292-/-filter/.