Анотація
В статті розкриті питання сучасного стану діяльності підприємств ресторанного господарства. Визначені основні критичні зміни в зовнішньому та внутрішньому середовищі підприємств гостинності. Визначені наслідки впливу війни на ресторанний бізнес. Досліджено роботи наукової спільноти, щодо питань діяльності підприємств ресторанного господарства. Саме це стало підставами визначення мети та завдання наукового дослідження. В статті надається оцінювання наукового бачення «виживання» підприємств ресторанного господарства. Визначені передумови застосування кожної гіпотези та встановлено, що в сучасних кризисних умовах підприємства ресторанного господарства знаходяться на першому місці. Уже до травня, за попередніми оцінками, у країні відкрилося більше половини від довоєнної кількості ресторанів та кафе. Процес відновлення нерівномірний: він меншою мірою помітний у занадто постраждалих Чернігові та Харкові, а також у Київській області, тоді як столиця активно намагається надолужити втрачене. У найбільш виграшному становищі опинилися кав'ярні, невеликі пекарні і, як не дивно, відносно стійкі ресторани люкс-сегменту, оскільки їм для самоокупності від самого початку потрібен менший потік відвідувачів. Проаналізована статистика кількості працюючих підприємств індустрії гостинності на початку війни. Наведено приклади ресторанів, що відкрилися на початку війни на Заході нашої країни, зокрема у Львові. Можна сказати, що Львів став ресторанною столицею індустрії гостинності, адже тільки на весні відкрилося біля 500 закладів харчування. Деякі заклади переїхали зі Сходу країни разом зі своїм персоналом, інші - відкривалися, щоб якось вижити під час війни і не збанкротувати. Також наведено приклади закладів харчування, що перетворили свої заклади на центр волонтерської допомоги. Проаналізовано чинники, що впливають негативно на ресторани, зокрема це брак кадрів, зменшення виручки через скорочення кількості гостей, скорочення часу роботи ресторанів через комендантську годину, подорожчання або недоступність деяких продуктів та відповідно – скорочення позицій у меню.
Посилання
Воєнний номер журналу Форбс. URL: https://forbes.ua/company/bogifandreyzingu-khto-zaluchiv-naybilshe-groshey-dlya-ukraintsiv-ta-armii-pid-chas-viynirenking-vid-forbes-07042022-5327
Друзюк Я. Це українські ресторани, які годують ЗСУ і тероборону. Розповідаємо, як їх підтримати. The Village Україна. URL : https://www.thevillage.com.ua/village/food/food-guide/324773-volonerski-kuhni-viyna-2022.
Насонова О. Ресторанний бізнес в кризу. Економічна правда. 17.02.2021. URL : https://www.epravda.com.ua/columns/2021/02/17/671122/.
Полотай Б.Я. ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності» м. Львів, 6 жовтня 2022 р. Ресторанний бізнес під час війни
Україна втрачає заклади загального харчування: веб-сайт. URL: https://www.gazeta.ru/business/2014/09/03/6202345.shtml.
Voiennyi nomer zhurnalu Forbs [Military issue of Forbes magazine] , available at: https://forbes.ua/company/bogifandreyzingu-khto-zaluchiv-naybilshe-groshey-dlya-ukraintsiv-ta-armii-pid-chas-viynirenking-vid-forbes-07042022-5327
Druzyuk Ya. Tse ukrainski restorany, yaki hoduiut ZSU i teroboronu. Rozpovidaiemo, yak yikh pidtrymaty [These are Ukrainian restaurants that feed the Armed Forces and Teroboron. We tell you how to support them]. The Village Ukraina, available at: https://www.thevillage.com.ua/village/food/food-guide/324773-volonerski-kuhni-viyna-2022.
Nasonova O. (2021) Restorannyi biznes v kryzu [Restaurant business in crisis]. Ekonomichna pravda, available at: https://www.epravda.com.ua/columns/2021/02/17/671122/.
Polotai B.Ya. (2022) Restorannyi biznes pid chas viiny [Restaurant business during the war] Proceedings of the Modern trends in the development of the hospitality industry" (October 6, 2022). Lviv
Ukraina vtrachaie zaklady zahalnoho kharchuvannia [Ukraine is losing public catering establishments: website], available at: https://www.gazeta.ru/business/2014/09/03/6202345.shtml.