ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ

PDF

Ключові слова

економіка
бізнес-середовище
готель
гостинність
управління
якість послуг
воєнний стан
підприємництво

Як цитувати

Куракін, О. Б. (2024). ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (10), 31-39. https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-10-5

Анотація

Мета – огляд концептуальних засад формування сутності економіки готельних послуг в системі індустрії гостинності, а також визначення та узагальнення пріоритетних напрямків для управління їх якістю в сучасних умовах розвитку економіки України. Методика. Застосовані методи аналізу, порівняння, статистичні, абстрагування. В основі методології дослідження – систематизація аналізу досвіду функціонування готельних підприємств у бізнес-середовищі індустрії гостинності України, структуризація окремих сегментів у сфері впливу економіки країни на стан галузі в умовах дії воєнного стану та з точки зору стратегії розвитку в повоєнний період. Результати. Розглянуто відповідний спектр питань, які стосуються економічних засад управління якістю готельних послуг в індустрії гостинності України та представлені рекомендації для підвищення їх якості в конкурентному середовищі. Практична значимість. Підкреслено важливість розуміння сутнісних ознак економічних засад управління якістю готельних послуг в індустрії гостинності України, що залишаються актуальними й для подальшого вивчення досвіду, аналізу помилок і визначення пріоритетів у практичному застосуванні в економіці управлінських функцій готельних підприємств як під час дії воєнного стану в країні, так і для стратегії розбудови успішного конкурентоздатного сектору економіки туристичної галузі.

https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-10-5
PDF

Посилання

Вівсюк І. О. Стресостійкість економічного потенціалу підприємства готельного господарства. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. Вип. 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-10-12-01

Графська О. І. Проблеми сертифікації та управління якістю у HORECA. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. № 9. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-9-12-04

Грищенко М. Ю. Виклики сучасності та їх вплив на діяльність готельних підприємств України. Трансформаційна економіка. 2023. № 1(01). С. 10–14. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2023-1-2

Нікітенко К. С. Вдосконалення управлінських практик для підвищення конкурентоспроможності готельно-ресторанних підприємств у сучасному туристичному середовищі. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2023. Вип. 17. С. 140–146. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.19

Олійник О. Питання економіки, аналізу діяльності та управління якістю в підприємництві гостинності та туризму. Економіка та суспільство. 2023. № 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-127

Паска М., Графська О., Запісоцький А. Соціально-культурні проблеми управління якістю на підприємствах індустрії гостинності. Економіка та суспільство. 2023. № 56. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023

Приймак Н. С., Ніколайчук О. А. Управління готельно-ресторанним бізнесом: сутність та підходи до організації. Торгівля і ринок України: тематичний збірник наукових праць. 2022. Вип. № 1(51). С. 44–50. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2022-51-1-44-5056-31

Рябенька М. О., Постова В. В. Сучасні аспекти управління в закладах готельного та ресторанного бізнесу. Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління. 2023. № 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-13-12-01

Сидорук С., Матвійчук Л., Лепкий М. Особливості стратегічної діагностики сфери HORECA у військовий період. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2023. № 2(8). С. 5–11. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.1

Філіппова О. Ю. Тенденції міжнародної готельної індустрії послуг. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. Серія «Економічні науки». 2023. № 2(79). DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4819-2023-79-2-63-68

Штулер І. Ю. Державне та регіональне інвестування у розвиток конкурентоспроможності індустрії гостинності (інфраструктурний аспект). Актуальні проблеми економіки. 2023. № 2 (260). С. 28–35. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-260-28-35

Юдіна О., Стеблюк Н., Небаба Н., Шевченко В., Литвиненко Д. Розвиток фінансового потенціалу закладу індустрії гостинності. Актуальні проблеми економіки. 2023. № 5(263). С. 79–89. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-263-79-89

Vivsiuk I. (2023). Stresostiikist ekonomichnoho potentsialu pidpryiemstva hotelnoho hospodarstva [Stress resistance of the economic potential of the hotel industry enterprise]. Problems of modern transformations. Series: Economics and Management. No. 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-10-12-01 (in Ukrainian).

Hrafska O. (2023). Problemy sertyfikatsii ta upravlinnia yakistiu u HORECA [Problems of certification and quality management in HORECA]. Problemi sodobnih preoblikovanj. Serija: Ekonomija in upravljanje. No. 9. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2023-9-12-04 (in Ukrainian).

Hryshchenko M. (2023). Vyklyky suchasnosti ta yikh vplyv na diialnist hotelnykh pidpryiemstv Ukrainy [Challenges of modernity and their influence on the activity of hotel enterprises of Ukraine]. Transformational economy. No. 1 (01). Pp. 10–14. DOI: https://doi.org/10.32782/2786-8141/2023-1-2 (in Ukrainian).

Nikitenko K. (2023). Vdoskonalennya upravlinsʹkykh praktyk dlya pidvyshchennya konkurentospromozhnosti hotelʹno-restorannykh pidpryyemstv u suchasnomu turystychnomu seredovyshchi [Improving management practices to enhance the competitiveness of hotel and restaurant enterprises in the contemporary tourism environment]. Tavriiskyi naukovyi visnyk. Seriia: Ekonomika. No. 17. Pp. 140–146. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-0366/2023.17.19 (in Ukrainian).

Oliinyk O. (2023). Pytannia ekonomiky, analizu diialnosti ta upravlinnia yakistiu v pidpryiemnytstvi hostynnosti ta turyzmu [Issues of economics, activity analysis and quality management in hospitality and tourism entrepreneurship]. Economy and society. No. 57. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-57-127 (in Ukrainian).

Paska M., Hrafska O., Zapisotskyi A. (2023). Sotsialno-kulturni problemy upravlinnia yakistiu na pidpryiemstvakh industrii hostynnosti [Socio-cultural issues of quality management in hospitality industry enterprises]. No. 56. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-56-31 (in Ukrainian).

Pryimak N. S., Nikolaychuk O. A. (2022). Upravlinnia hotelno-restorannym biznesom: sutnist ta pidkhody do orhanizatsii [Hotel and restaurant business management: essence and approaches to the organization]. Trade and the Ukrainian market. No. 1(51). Pp. 44–50. DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4762-2022-51-1-44-50 (in Ukrainian).

Riabenka M., Postova V. (2023). Suchasni aspekty upravlinnia v zakladakh hotelnoho ta restorannoho biznesu [Modern aspects of management in hotel and restaurant business establishments]. Problems of modern transformations. Series: Economics and Management. No. 10. DOI: https://doi.org/10.54929/2786-5738-2024-13-12-01 (in Ukrainian).

Sydoruk S., Matviichuk L., Lepkyi M. (2023). Osoblyvosti stratehichnoi diahnostyky sfery HORECA u viiskovyi period [Features of strategic diagnostics of the HORECA sphere during the military period]. Innovations and technologies in the service and food sector. No. 2(8). Pp. 5–11. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(8).2023.1 (in Ukrainian).

Filippova O. Yu. (2023). Tendentsii mizhnarodnoi hotelnoi industrii posluh [International hotel service industry trends]. Bulletin of Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky. Series “Economic Sciences”. No. 2(79). DOI: https://doi.org/10.33274/2079-4819-2023-79-2-63-68 (in Ukrainian).

Shtuler I. Yu. (2023). Derzhavne ta rehionalne investuvannia u rozvytok konkurentospromozhnosti industrii hostynnosti (infrastrukturnyi aspekt) [State and regional investment in the development of the competitiveness of the hospitality industry (infrastructure aspect)]. Actual problems of economics. No. 2 (260). Pp. 28–35. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-260-28-35 (in Ukrainian).

Yudina O., Stebliuk N., Nebaba N., Shevchenko V., Lytvynenko D. (2023). Rozvytok finansovoho potentsialu zakladu industrii hostynnosti [Development of the financial potential of the hospitality industry institution]. Actual problems of economics. No. 5(263). Pp. 79–89. DОІ: https://doi.org/10.32752/1993-6788-2023-1-263-79-89 (in Ukrainian).