Анотація
Культура споживання багато в чому визначає пріоритетні напрямки економічного розвитку країни або регіону. Ця тенденція особливо актуальна для сектору обслуговування, а також дрібного та середнього бізнесу. Барний бізнес є доволі молодою нішею української економіки, яка активно розвивається, долаючи історичні упередження щодо маргінальності цих закладів громадського харчування. У даній роботі було розглянуто соціально-психологічні ризики, які виникають у працівників спеціалізованих барів та ресторанів. Метою представленого дослідження став аналіз потенційних загроз виникнення соціально-психологічних небезпек у роботі працівників спеціалізованих барів, а також пошук можливих шляхів подолання та попередження стресових ситуацій з метою підтримання ресурсності персоналу спеціалізованих барів. Працівники барів та ресторанів працюють в системі взаємовідносин «людина-людина», яка потребує значних психо-емоційних затрат – так звана емоційна праця, яку працівники барів називають однією з найскладніших в їх роботі. Також значною небезпекою працівники барів називають сексуалізацію їх роботи, що значно підвищує стресовість та прискорює професійне вигорання працівників. Задоволеність роботою багато в чому визначається співвідношенням професійного та корпоративного стресу до надбань, які забезпечує робота. Система координат «людина-людина» є непередбачуваною, а тому має підвищену стресовість, що негативно корелює з ресурсністю персоналу та задоволеністю працівників роботою. Стрес є невід’ємною складовою соціономічних професій, але він може контролюватись у бік зниження впровадженням ефективного продуманого менеджменту (розробкою активних протоколів подолання конфліктних або непередбачуваних ситуацій) та проведенням освітньо-навчальних тренінгів для персоналу для формування психологічної стресостійкості працівника, в першу чергу, на робочому місці. Здорова корпоративна атмосфера, вдалий маркетинг та адміністративне керування на всіх рівнях, уважність до потреб та знань працівників дозволяє створити ефективний механізм успішного спеціалізованого барного закладу, що може перетворитись з економічної ніші на національний бренд.
Посилання
Довженко Д.Є., Соломаха І.В. Дослідження конкурентноспроможності барних послуг в м. Чернігові. Новітні технології у науковій діяльності і навчальному процесі: матеріали Всеукраїнської наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих учених, 10 -11 квітня 2019 р. Чернігів: Черніг. нац. технол. ун-т, 2019. С. 294-296.
Скубіліна А.В. Культура споживання як фактор формування людського капіталу України. Вісник Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського. Серія : Економічні науки. 2018. № 1. С. 113-119. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vdnuete_2018_1_14 (дата звернення: 13.02.2025).
Дроботова М.В. Сучасні тенденції розвиткузакладів ресторанного господарства в Україні. Моніторинг, моделювання та менеджмент емерджентної економіки: Сьома Міжнар. наук.-практ. конф. 23-25 травня 2018 р. Одеса-Черкаси, 2018. С. 117-119. URL: https://m3e2.kneu.ua/archive/m3e2-2018.pdf#page=117 (дата звернення: 14.02.2025).
Кокун О.М., Дубчак Г.М. Особливості прояву стресостійкості майбутніх фахівців соціономічних професій. Social and Human Sciences. Polish-Ukrainian scientific journal. 2016. 3(11), 1-13. URL: https://lib.iitta.gov.ua/id/eprint/706218/1/STATTIA-KOKUN-DUBCHAK.pdf (дата звернення: 13.02.2025).
Марковець О., Перегончук Н., Паньковець В., Плужник Я., Раковчена О. Психологічні чинники професійного стресу у держслужбовців. Теорія і практика управління соціальними системами. 2013. Т. 1. С. 112-125.
Мирзак А.С., Іщенко Д.В., Коц В.П. До вивчення питання про стресостійкість. Харківський природничій форрум: Перша міжнар. конф. молодих учених. 19-20 квітня 2018 р. Харків, 2018. С. 13-15. URL: https://dspace.hnpu.edu.ua/server/api/core/bitstreams/5c4b3164-6d35-4411-9a7a-74860a9c48cc/content (дата звернення: 14.02.2025).
Кравцова О. Стресостійкість особистості як психологічний феномен: основні теоретичні підходи. Вісник післядипломної освіти: зб. наук. пр. Сер. Соціальні та поведінкові науки. Сер. Управління та адміністрування. 2019. Т. 7. № 36. С. 98-117. DOI: https://doi.org/10.32405/2522‐9931‐7(36)‐98‐117
Дубчак Г.М. Порівняльний аналіз стресостійкості майбутніх фахівців соціономічних професій. Актуальні проблеми психології. Психофізіологія. Психологія праці. Експериментальна психологія, 2015. Т. V. № 15. С. 43-50.
Schönpflug W. Goal directed behavior as a source of stress: Psychological origins and consequences of inefficiency. Goal directed behavior. Routledge, 2021. Р. 172-188.
Yasir M., Javed A. Ethical leadership, employees’ job satisfaction and job stress in the restaurant industry. Foresight. 2024. V. 26, № 5. P.886-901. DOI: https://doi.org/10.1108/FS-03-2023-0038
Зелюкіна Т.М. Формування стресостійкості педагогічних працівників. Заняття з елементами тренінгу. Всеосвіта. Бібліотека методичних матеріалів. URL: https://vseosvita.ua/library/zanatta-z-elementami-treningu-formuvanna-stresostijkosti-pedagogicnih-pracivnikiv-129955.html
Teoh M.W., Wang Y., Kwek A. Coping with emotional labor in high stress hospitality work environments. Journal of Hospitality Marketing & Management. 2019. V. 28. № 8. P. 883-904. DOI: https://doi.org/10.1080/19368623.2019.1571979
Klein O., Arnal C., Eagan S., Bernard P., Gervais S.J. Does tipping facilitate sexual objectification? The effect of tips on sexual harassment of bar and restaurant servers. Equality, Diversity and Inclusion: An International Journal. 2021. V. 40. № 4. P. 448-460. DOI: https://doi.org/10.1108/EDI-04-2019-0127
Litzke S.M., Schuh H. Stres, mobbing i wypalenie zawodowe. Gdańsk: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, 2007.
Корольчук В.М. Психологічні засади дослідження стресостійкості особистості. Наукові студії із соціальної та політичної психології. 2011. № 26. C. 183-192.
Di Giuseppe M., Perry J.C., Prout T.A., Conversano C. Recent empirical research and methodologies in defense mechanisms: Defenses as fundamental contributors to adaptation. Frontiers in psychology. 2021. V. 12. DOI: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.802602
Arshad M., Mufti S., Shahzadi N., Bibi N. Understanding Stress Management Techniques in Restaurant Sector: A Case Study of Loaf n Leaf Gujrat. Competitive Research Journal Archive. 2024. V. 2. № 04. C. 285-297. URL: https://thecrja.com/index.php/Journal/article/view/59 (дата звернення: 16.02.2025).
Lindh A., Torgersson K. Offering a managerial perspective on stress management in the restaurant industry-How do managers perceive and handle stress in their daily work? University of Gothenburg. School of business, economics and law, 2023. 36 p.
Nwachukwu D., Maudlinepac B.E. Auditory marketing strategy and customers experience in bar & restaurant businesses in Port Harcourt. International Journal of Business, Economics and Entrepreneurship Development in Africa. 2022. V. 10, № 5. P. 113-130. URL: https://www.arcnjournals.org/images/172642333210459.pdf (дата звернення: 16.02.2025).
Dovzhenko, D. E., and Solomaha, І. V. (2019), “Doslidzhennya konkurentospromozhnosti barnykh posluh v m Chernihovi” [Research on the competitiveness of bar services in Chernihiv]. Vseukrayinsʹka naukovopraktychna konferentsiya studentiv, aspirantiv ta molodykh uchenykh [All-Ukrainian scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists] Novitni tekhnolohiyi u naukoviy diyalʹnosti i navchalʹnomu protsesi [Latest technologies in scientific activity and educational process]. Chernihiv National Technological University, Chernihiv, Ukraine, pp. 294-296.
Scubilina, А. V. (2018), “Kulʹtura spozhyvannya yak faktor formuvannya lyudsʹkoho kapitalu Ukrayiny” [Consumption culture as a factor in the formation of human capital in Ukraine]. Visnyk Donetsʹkoho natsionalʹnoho universytetu ekonomiky i torhivli im. Mykhayla Tuhan-Baranovsʹkoho Seriya : Ekonomichni nauky - Bulletin of the Donetsk National University of Economics and Trade named after Mykhailo Tugan-Baranovsky. Series: Economic Sciences, no.1, pp. 113-119. Available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/vdnuete_2018_1_14 (Accessed February 13, 2025).
Drobotova, М. V. (2018), “Suchasni tendentsiyi rozvytkuzakladiv restorannoho hospodarstva v Ukrayini”, [Modern trends in the development of restaurant establishments in Ukraine.]. Monitorynh, modelyuvannya ta menedzhment emerdzhentnoyi ekonomiky. Sʹoma Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya, Odesa-Cherkasy, pp. 117-119. Available at: https://m3e2.kneu.ua/archive/m3e2-2018.pdf#page=117 (Accessed February 14, 2025).
Kokun, О. М., and Dubchak, G. М. (2016), “Peculiarities of stress resistance of future specialists in socio-economic professions”, Social and Human Sciences. Polish-Ukrainian scientific journal, vol. 3, no. 11, pp. 1-13. Available at: https://lib.iitta.gov.ua/id/eprint/706218/1/STATTIA-KOKUN-DUBCHAK.pdf (Accessed February 13, 2025).
Marcovets, О., Peregonchuk, N., Pankovets, V., Pluzhnyk, Ya., and Rakovchena, О. (2013), “Psychological factors of professional stress in civil servants”, Theory and practice of social systems management, vol. 1, pp. 112-125.
Myrzak, А. S., Ischenko, D. V., and Kots, V. P. (2018), “Do vyvchennya pytannya pro stresostiykistʹ” [To study the issue of stress resistance]. Kharkivsʹkyy pryrodnychiy forrum [Kharkiv Natural Science Forum] Persha mizhnarodna konferentsiya molodykh uchenykh [The first international conference of young scientists], Kharkiv, pp. 13-15. Available at: https://dspace.hnpu.edu.ua/server/api/core/bitstreams/5c4b3164-6d35-4411-9a7a-74860a9c48cc/content (Accessed February 14, 2025).
Kravtsova, О. (2019), “Personality stress resistance as a psychological phenomenon: basic theoretical approaches”, Bulletin of postgraduate education: collection of scientific works. Series. Social and behavioral sciences. Series. Management and administration, vol. 7, no. 36, pp. 98-117. DOI: https://doi.org/10.32405/2522‐9931‐7(36)‐98‐117
Dubchak, G. М. (2015), "Comparative analysis of stress resistance of future specialists in socionomic professions”, Current problems of psychology. Psychophysiology. Psychology of work. Experimental psychology, vol. V, no. 15, pp. 43-50.
Schönpflug, W. (2021), “Goal directed behavior as a source of stress: Psychological origins and consequences of inefficiency”, Goal directed behavior, Routledge, pp. 172-188.
Yasir, M., and Javed, A. (2024), “Ethical leadership, employees’ job satisfaction and job stress in the restaurant industry”, Foresight, vol. 26, no. 5, pp. 886-901. DOI: https://doi.org/10.1108/FS-03-2023-0038
Zeliukina Т.М. “Formuvannya stresostiykosti pedahohichnykh pratsivnykiv. Zanyattya z elementamy treninhu” [Formation of stress resistance of pedagogical workers. Classes with elements of training]. Vseosvita. Biblioteka metodychnykh materialiv [Library of methodological materials]. Available at: https://vseosvita.ua/library/zanatta-z-elementami-treningu-formuvanna-stresostijkosti-pedagogicnih-pracivnikiv-129955.html
Teoh, M. W., Wang, Y., and Kwek, A. (2019), “Coping with emotional labor in high stress hospitality work environments”, Journal of Hospitality Marketing & Management, vol. 28, no. 8, 883-904. DOI: https://doi.org/10.1080/19368623.2019.1571979
Klein, O., Arnal, C., Eagan, S., Bernard, P., and Gervais, S. J. (2021), “Does tipping facilitate sexual objectification? The effect of tips on sexual harassment of bar and restaurant servers”, Equality, Diversity and Inclusion: An International Journal, vol. 40, no. 4, pp. 448-460. DOI: https://doi.org/10.1108/EDI-04-2019-0127
Litzke, S. M., and Schuh, H. (2007), “Stres, mobbing i wypalenie zawodowe” [Stress, mobbing and burnout]. Gdańsk, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne.
Korolchuk, V. М. (2011), “Psychological foundations of research into the stress resistance of the individual”, Naukovi studiyi iz sotsialʹnoyi ta politychnoyi psykholohiyi [Scientific studies in social and political psychology], no. 26, pp. 183-192.
Di Giuseppe, M., Perry, J. C., Prout, T. A., and Conversano, C. (2021), “Recent empirical research and methodologies in defense mechanisms: Defenses as fundamental contributors to adaptation”, Frontiers in psychology, vol. 12. DOI: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.802602
Arshad, M., Mufti, S., Shahzadi, N., and Bibi, N. (2024), “Understanding Stress Management Techniques in Restaurant Sector: A Case Study of Loaf n Leaf Gujrat”, Competitive Research Journal Archive, vol. 2, no. 04, pp. 285-297. Available at: https://thecrja.com/index.php/Journal/article/view/59 (Accessed February 16, 2025).
Lindh, A., and Torgersson, K. (2023), “Offering a managerial perspective on stress management in the restaurant industry-How do managers perceive and handle stress in their daily work?”. University of Gothenburg. School of business, economics and law. 36 p.
Nwachukwu, D., and Maudlinepac, B. E. (2022), “Auditory marketing strategy and customers experience in bar & restaurant businesses in Port Harcourt”, International Journal of Business, Economics and Entrepreneurship Development in Africa, vol. 10, no. 5, pp. 113-130. Available at: https://www.arcnjournals.org/images/172642333210459.pdf (Accessed February 16, 2025).