Анотація
Проведено аналіз основних показників розвитку ресторанного бізнесу в період COVID-кризи як в Україні, так і на глобальному ринку послуг ресторанного господарства. Виділено основні характеристики COVID-кризи з урахуванням різних ознак класифікації криз. Визначено прийнятні для підприємств ресторанного господарства стратегії розвитку в умовах нових ринкових викликів. Ідентифіковано інновації у розвитку підприємств ресторанного господарства під час пандемії, ефективність та результативність впровадження яких свідчить про доцільність їх урахування у стратегіях розвитку ресторанного господарства в умовах кризи. Обґрунтовано висновок про перспективність застосування абсолютно різних стратегічних альтернатив розвитку навіть в кризових умовах ведення ресторанного бізнесу. Встановлено, що проактивна поведінка підприємців ресторанного бізнесу ще на початку кризи принесла кращі результати для розвитку.
Посилання
Fedushko, S.; Peráˇcek, T.; Syerov, Y.; Trach, O. (2021). Development of Methods for the Strategic Management of Web Projects. Sustainability, Vol. 13, 742. URL: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/2/742. (дата звернення: 28.05.2021).
Жуковська, В.М. (2018). Соціальний розвиток організації: потенціал, управління, інновації: [монографія]. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 360 с.
Василига, С.М. (2020). Поняття стратегії розвитку підприємства. Економіка та держава. № 1. С. 121–125.
Пішенін, І.К. (2018). Стратегічне управління розвитком і відтворенням трудового потенціалу у секторальних сферах економіки. Економічний аналіз: зб. наук. праць. Тернопіль: Видавничополіграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», Том 28, № 1. С. 87-91.
Малтиз, В.В., Батраченко, А.О. (2020). Сучасний підхід до стратегічного управління розвитком персоналу підприємств. Молодий вчений, № 3(79). С. 233-236.
Kim, J.; Kim, J.; Lee, S.K.; Tang, L. (2020). Effects of epidemic disease outbreaks on financial performance of restaurants: Event study method approach. Journal of Hospitality and Tourism Management, Vol. 43. P. 32-41.
Alonso-Almeida, M.d.M., Bremser, K., Llach, J. (2015). Proactive and reactive strategies deployed by restaurants in times of crisis: Effects on capabilities, organization and competitive advantage. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 27. P. 1641-1661.
Барна, М., Бабенко, О. (2017). Соціально-економічні передумови лідерства на підприємствах ресторанного господарства. Економічний дискурс, № 4. С. 57-66.
П’ятницька, Г.Т., Григоренко, О.М., Найдюк, В.С. (2017). Інновації у розвитку підприємств ресторанного господарства: міжнародні тренди та українські реалії в умовах домінування ринкових загроз. Підприємництво і торгівля. Вип. 21. С. 119-128.
П’ятницька, Г., Григоренко, О., Долженко, Т. (2021). Дихотомія інноваційних трансформацій підприємств. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. № 2. С. 30-43. Серія. Економічні науки.
П’ятницька, Г. Найдюк, В. (2018). Мультиваріативність стратегій інноваційного розвитку. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. № 1. С. 22-36. Серія. Економічні науки.
Аналітичний центр «Ресторани України» (2021). Розвиток ресторанного господарства України за кількістю закладів. URL: https://www.facebook.com/102348505275876/photos/a.114870357357024/114870250690368/?type=3. (дата звернення: 28.05.2021)
Державна служба статистики України (2014). Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства підприємств на 1 січня 2014 року: стат. бюл. Київ, ДССУ. 125 с.
Poster (2020). Насколько просели по выручке заведения в Украине в июле 2020 года. URL: https://joinposter.com/post/prosadka-piviruchke-v-ukraine. (дата звернення: 28.05.2021)
OpenTable (2021). The restaurant industry in recovery. URL: https://www.opentable.com/state-of-industry. (дата звернення: 30.05.2021)
Вінокуров, Я. (2021). Рік – плюс, ФОП – мінус: як малий бізнес пережив перший рік карантину. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2021/03/24/672241/. (дата звернення: 28.05.2021)
Deloitte (2021). Споживацькі настрої українців у 2020 році. ТОВ «Делойт енд Туш ЮСК». 111 с.
BizRating (2020). Как работает бизнес доставки еды. URL: https://bizrating.com.ua/6/articles/1395/index.html. (дата звернення: 28.05.2021)
Keefer, K. (2021). Restaurants are Investing and Innovating. URL: https://squareup.com/us/en/townsquare/future-of-restaurants. (дата звернення: 28.05.2021)
Petre, H. (2020). 28 mergers and acquisitions in the restaurant industry in 2020. Nation’s Restaurant News. URL: https://www.nrn.com/mergers-acquisitions/28-mergers-and-acquisitions-restaurant-industry-2020. (дата звернення: 28.05.2021)
Бовшовська, С. (2021). Чому соцмережі для власників бізнесу та CEO – це «маст-хев» у 2021 році? Бізнес. URL: https://www.business.ua/uk/node/11462.
Otterburn, S. (2021). M&A market overview – Restaurant and Bars 2021. BDO (UK). URL: https://www.bdo.co.uk/en-gb/insights/industries/leisure-and-hospitality/restaurant-and-bars-2021-m-a-market-overview. (дата звернення: 28.05.2021)
Gonzalez, C. (2020). Restaurant Closings Top 110,000 With Industry in ‘Free Fall’. Bloomberg. URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-07/over-110-000-restaurants-have-closed-with-sector-in-free-fall. (дата звернення: 28.05.2021)
Kinkartz, S. (2020). Coronavirus: Berlin's restaurants are dreading the Christmas season. DW. URL: https://www.dw.com/en/coronavirus-berlins-restaurants-are-dreading-the-christmas-season/a-55618730. (дата звернення: 28.05.2021)
П’ятницька, Г.Т., Федулова, І.В. (2020). Фінансова безпека країни та підприємства: визначення, взаємозв’язок і ризики забезпечення. Ефективна економіка. № 7. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8059 (дата звернення: 28.05.2021).
Fedushko, S., Peráˇcek, T., Syerov, Y., Trach, O. (2021). Development of Methods for the Strategic Management of Web Projects. Sustainability, vol. 13, 742. URL: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/2/742. (accessed 28 May 2021).
Zhukovska, V.М. (2018). Sotsialnyi rozvytok orhanizatsii: potentsial, upravlinnya, innovatsii [Social development of the organization: potential, management, innovations]. Kyiv: KNUTE (in Ukraine).
Vasylyha, S. (2020), Concepts of enterprise development strategy, Ekonomika ta derzhava, vol. 1, pp. 121-125 (in Ukraine).
Pishenin, K.I. (2018). Strategic management of development and reproduction of labor potential in sectoral areas of the economy, Ekonomichnyi analiz, vol. 28, issue 1, pp. 87-91(in Ukraine).
Maltyz, V.V., Batrachenko, A.O. (2020). A modern approach to strategic management of enterprise personnel development, Young scientist, vol. 3, issue 79, pp. 233-236.
Kim, J.; Kim, J.; Lee, S.K.; Tang, L. (2020). Effects of epidemic disease outbreaks on financial performance of restaurants: Event study method approach. Journal of Hospitality and Tourism Management, vol. 43, pp. 32-41.
Alonso-Almeida, M.d.M., Bremser, K., Llach, J. (2015). Proactive and reactive strategies deployed by restaurants in times of crisis: Effects on capabilities, organization and competitive advantage. International Journal of Contemporary Hospitality Management, vol. 27, pp. 1641-1661.
Barna, M., Babenko, O. (2017). Socio-economic prerequisites for leadership in the restaurant industry. Economichnyi Diskurs, vol. 4, pp. 57-66. (in Ukraine).
Piatnytska, G.Т., Hryhorenko, O.М., Naidiuk, V.S. (2017). Innovations in the development of restaurant enterprises: international trends and Ukrainian realities in the conditions of dominance of market threats. Pidpryiemnytstvo I torhivlya, vol. 21, pp. 119-128. (in Ukraine).
Piatnytska, G., Hryhorenko, O., Dolzhenko, T. (2021). Dichotomy of enterprises’ innovative transformations. Foreign trade: economics, finance, law, vol. 2, pp. 30-43. (in Ukraine).
Piatnytska, G.Т., Naidiuk, V.S. (2018). Multivariability of innovation development strategies. Foreign trade: economics, finance, law, vol. 1, pp. 22-36. (in Ukraine).
Analytical Center «Restaurants of Ukraine» (2021). Rozvytok restorannoho hospodarstva Ukrainy za kilkistiu zakladiv [Development of the restaurant industry of Ukraine by the number of establishments] (in Ukraine). URL: https://www.facebook.com/102348505275876/photos/a.114870357357024/114870250690368/?type=3. (accessed 28 May 2021).
State Statistics Service of Ukraine (2014). Merezha rozdribnoi torhivli ta restorannoho hospodarstva pidpryyemstv na 1 sichnya 2014 roku [Network of retail trade and restaurant business enterprises on January 1, 2014] (in Ukraine). Kyiv, SSSU.
Poster (2020). Naskolko proseli po vyruchke zavedeniya v Ukraine v iyule 2020 hoda. [How much did the institution in Ukraine sag in terms of revenue in July 2020?] (in Russian). URL: https://joinposter.com/post/prosadka-piviruchke-v-ukraine. (accessed 28 May 2021).
OpenTable (2021). The restaurant industry in recovery. URL: https://www.opentable.com/state-of-industry. (accessed 30 May 2021).
Vinokurov, Ya. (2021). Year - plus, FOP - minus: how small business survived the first year of quarantine, Ekonomichna Pravda (in Ukraine). URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2021/03/24/672241/. (accessed 28 May 2021).
Deloitte (2021). Spozhyvatski nastroi ukraintsiv u 2020 rotsi [Consumer sentiment of Ukrainians in 2020]. Deloitte & Touche USC LLC. (in Ukraine).
BizRating (2020). Kak rabotaietbiznes dostavky iedy [How the food delivery business works] (in Russian). URL: https://bizrating.com.ua/6/articles/1395/index.html. (accessed 28 May 2021).
Keefer, K. (2021). Restaurants are Investing and Innovating. URL: https://squareup.com/us/en/townsquare/future-of-restaurants. (accessed 28 May 2021).
Petre, H. (2020). 28 mergers and acquisitions in the restaurant industry in 2020. Nation’s Restaurant News. URL: https://www.nrn.com/mergers-acquisitions/28-mergers-and-acquisitions-restaurant-industry-2020. (accessed 28 May 2021).
Bovshovska, S. (2021). Why are social networks for business owners and CEOs a «must-have» in 2021? Business. URL: https://www.business.ua/uk/node/11462. (accessed 28 May 2021).
Otterburn, S. (2021). M&A market overview – Restaurant and Bars 2021. BDO (UK). URL: https://www.bdo.co.uk/en-gb/insights/industries/leisure-and-hospitality/restaurant-and-bars-2021-m-a-market-overview. (accessed 28 May 2021).
Gonzalez, C. (2020). Restaurant Closings Top 110,000 With Industry in ‘Free Fall’. Bloomberg. URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-07/over-110-000-restaurants-have-closed-with-sector-in-free-fall. (accessed 28 May 2021).
Kinkartz, S. (2020). Coronavirus: Berlin's restaurants are dreading the Christmas season. DW. URL: https://www.dw.com/en/coronavirus-berlins-restaurants-are-dreading-the-christmas-season/a-55618730. (accessed 28 May 2021).
Piatnytska, G., Fedulova, I. (2020). Financial safety of a country and an enterprise: definitions, interrelation and risks of providing, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 7. (in Ukraine). URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8059 (accessed 28 May 2021).