СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ КРИЗИ

PDF

Ключові слова

ресторанний бізнес
стратегії розвитку
криза
виручка від реалізації
управлінські рішення
ризики
ринкові виклики
інновації
підприємства ресторанного господарства

Як цитувати

П’ятницька, Г. Т. (2021). СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ РЕСТОРАННОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ КРИЗИ. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, 1(2), 40-48. https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-2-5

Анотація

Проведено аналіз основних показників розвитку ресторанного бізнесу в період COVID-кризи як в Україні, так і на глобальному ринку послуг ресторанного господарства. Виділено основні характеристики COVID-кризи з урахуванням різних ознак класифікації криз. Визначено прийнятні для підприємств ресторанного господарства стратегії розвитку в умовах нових ринкових викликів. Ідентифіковано інновації у розвитку підприємств ресторанного господарства під час пандемії, ефективність та результативність впровадження яких свідчить про доцільність їх урахування у стратегіях розвитку ресторанного господарства в умовах кризи. Обґрунтовано висновок про перспективність застосування абсолютно різних стратегічних альтернатив розвитку навіть в кризових умовах ведення ресторанного бізнесу. Встановлено, що проактивна поведінка підприємців ресторанного бізнесу ще на початку кризи принесла кращі результати для розвитку.

https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-2-5
PDF

Посилання

Fedushko, S.; Peráˇcek, T.; Syerov, Y.; Trach, O. (2021). Development of Methods for the Strategic Management of Web Projects. Sustainability, Vol. 13, 742. URL: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/2/742. (дата звернення: 28.05.2021).

Жуковська, В.М. (2018). Соціальний розвиток організації: потенціал, управління, інновації: [монографія]. К.: Київ. нац. торг.-екон. ун-т. 360 с.

Василига, С.М. (2020). Поняття стратегії розвитку підприємства. Економіка та держава. № 1. С. 121–125.

Пішенін, І.К. (2018). Стратегічне управління розвитком і відтворенням трудового потенціалу у секторальних сферах економіки. Економічний аналіз: зб. наук. праць. Тернопіль: Видавничополіграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», Том 28, № 1. С. 87-91.

Малтиз, В.В., Батраченко, А.О. (2020). Сучасний підхід до стратегічного управління розвитком персоналу підприємств. Молодий вчений, № 3(79). С. 233-236.

Kim, J.; Kim, J.; Lee, S.K.; Tang, L. (2020). Effects of epidemic disease outbreaks on financial performance of restaurants: Event study method approach. Journal of Hospitality and Tourism Management, Vol. 43. P. 32-41.

Alonso-Almeida, M.d.M., Bremser, K., Llach, J. (2015). Proactive and reactive strategies deployed by restaurants in times of crisis: Effects on capabilities, organization and competitive advantage. International Journal of Contemporary Hospitality Management, Vol. 27. P. 1641-1661.

Барна, М., Бабенко, О. (2017). Соціально-економічні передумови лідерства на підприємствах ресторанного господарства. Економічний дискурс, № 4. С. 57-66.

П’ятницька, Г.Т., Григоренко, О.М., Найдюк, В.С. (2017). Інновації у розвитку підприємств ресторанного господарства: міжнародні тренди та українські реалії в умовах домінування ринкових загроз. Підприємництво і торгівля. Вип. 21. С. 119-128.

П’ятницька, Г., Григоренко, О., Долженко, Т. (2021). Дихотомія інноваційних трансформацій підприємств. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. № 2. С. 30-43. Серія. Економічні науки.

П’ятницька, Г. Найдюк, В. (2018). Мультиваріативність стратегій інноваційного розвитку. Зовнішня торгівля: економіка, фінанси, право. № 1. С. 22-36. Серія. Економічні науки.

Аналітичний центр «Ресторани України» (2021). Розвиток ресторанного господарства України за кількістю закладів. URL: https://www.facebook.com/102348505275876/photos/a.114870357357024/114870250690368/?type=3. (дата звернення: 28.05.2021)

Державна служба статистики України (2014). Мережа роздрібної торгівлі та ресторанного господарства підприємств на 1 січня 2014 року: стат. бюл. Київ, ДССУ. 125 с.

Poster (2020). Насколько просели по выручке заведения в Украине в июле 2020 года. URL: https://joinposter.com/post/prosadka-piviruchke-v-ukraine. (дата звернення: 28.05.2021)

OpenTable (2021). The restaurant industry in recovery. URL: https://www.opentable.com/state-of-industry. (дата звернення: 30.05.2021)

Вінокуров, Я. (2021). Рік – плюс, ФОП – мінус: як малий бізнес пережив перший рік карантину. Економічна правда. URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2021/03/24/672241/. (дата звернення: 28.05.2021)

Deloitte (2021). Споживацькі настрої українців у 2020 році. ТОВ «Делойт енд Туш ЮСК». 111 с.

BizRating (2020). Как работает бизнес доставки еды. URL: https://bizrating.com.ua/6/articles/1395/index.html. (дата звернення: 28.05.2021)

Keefer, K. (2021). Restaurants are Investing and Innovating. URL: https://squareup.com/us/en/townsquare/future-of-restaurants. (дата звернення: 28.05.2021)

Petre, H. (2020). 28 mergers and acquisitions in the restaurant industry in 2020. Nation’s Restaurant News. URL: https://www.nrn.com/mergers-acquisitions/28-mergers-and-acquisitions-restaurant-industry-2020. (дата звернення: 28.05.2021)

Бовшовська, С. (2021). Чому соцмережі для власників бізнесу та CEO – це «маст-хев» у 2021 році? Бізнес. URL: https://www.business.ua/uk/node/11462.

Otterburn, S. (2021). M&A market overview – Restaurant and Bars 2021. BDO (UK). URL: https://www.bdo.co.uk/en-gb/insights/industries/leisure-and-hospitality/restaurant-and-bars-2021-m-a-market-overview. (дата звернення: 28.05.2021)

Gonzalez, C. (2020). Restaurant Closings Top 110,000 With Industry in ‘Free Fall’. Bloomberg. URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-07/over-110-000-restaurants-have-closed-with-sector-in-free-fall. (дата звернення: 28.05.2021)

Kinkartz, S. (2020). Coronavirus: Berlin's restaurants are dreading the Christmas season. DW. URL: https://www.dw.com/en/coronavirus-berlins-restaurants-are-dreading-the-christmas-season/a-55618730. (дата звернення: 28.05.2021)

П’ятницька, Г.Т., Федулова, І.В. (2020). Фінансова безпека країни та підприємства: визначення, взаємозв’язок і ризики забезпечення. Ефективна економіка. № 7. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8059 (дата звернення: 28.05.2021).

Fedushko, S., Peráˇcek, T., Syerov, Y., Trach, O. (2021). Development of Methods for the Strategic Management of Web Projects. Sustainability, vol. 13, 742. URL: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/2/742. (accessed 28 May 2021).

Zhukovska, V.М. (2018). Sotsialnyi rozvytok orhanizatsii: potentsial, upravlinnya, innovatsii [Social development of the organization: potential, management, innovations]. Kyiv: KNUTE (in Ukraine).

Vasylyha, S. (2020), Concepts of enterprise development strategy, Ekonomika ta derzhava, vol. 1, pp. 121-125 (in Ukraine).

Pishenin, K.I. (2018). Strategic management of development and reproduction of labor potential in sectoral areas of the economy, Ekonomichnyi analiz, vol. 28, issue 1, pp. 87-91(in Ukraine).

Maltyz, V.V., Batrachenko, A.O. (2020). A modern approach to strategic management of enterprise personnel development, Young scientist, vol. 3, issue 79, pp. 233-236.

Kim, J.; Kim, J.; Lee, S.K.; Tang, L. (2020). Effects of epidemic disease outbreaks on financial performance of restaurants: Event study method approach. Journal of Hospitality and Tourism Management, vol. 43, pp. 32-41.

Alonso-Almeida, M.d.M., Bremser, K., Llach, J. (2015). Proactive and reactive strategies deployed by restaurants in times of crisis: Effects on capabilities, organization and competitive advantage. International Journal of Contemporary Hospitality Management, vol. 27, pp. 1641-1661.

Barna, M., Babenko, O. (2017). Socio-economic prerequisites for leadership in the restaurant industry. Economichnyi Diskurs, vol. 4, pp. 57-66. (in Ukraine).

Piatnytska, G.Т., Hryhorenko, O.М., Naidiuk, V.S. (2017). Innovations in the development of restaurant enterprises: international trends and Ukrainian realities in the conditions of dominance of market threats. Pidpryiemnytstvo I torhivlya, vol. 21, pp. 119-128. (in Ukraine).

Piatnytska, G., Hryhorenko, O., Dolzhenko, T. (2021). Dichotomy of enterprises’ innovative transformations. Foreign trade: economics, finance, law, vol. 2, pp. 30-43. (in Ukraine).

Piatnytska, G.Т., Naidiuk, V.S. (2018). Multivariability of innovation development strategies. Foreign trade: economics, finance, law, vol. 1, pp. 22-36. (in Ukraine).

Analytical Center «Restaurants of Ukraine» (2021). Rozvytok restorannoho hospodarstva Ukrainy za kilkistiu zakladiv [Development of the restaurant industry of Ukraine by the number of establishments] (in Ukraine). URL: https://www.facebook.com/102348505275876/photos/a.114870357357024/114870250690368/?type=3. (accessed 28 May 2021).

State Statistics Service of Ukraine (2014). Merezha rozdribnoi torhivli ta restorannoho hospodarstva pidpryyemstv na 1 sichnya 2014 roku [Network of retail trade and restaurant business enterprises on January 1, 2014] (in Ukraine). Kyiv, SSSU.

Poster (2020). Naskolko proseli po vyruchke zavedeniya v Ukraine v iyule 2020 hoda. [How much did the institution in Ukraine sag in terms of revenue in July 2020?] (in Russian). URL: https://joinposter.com/post/prosadka-piviruchke-v-ukraine. (accessed 28 May 2021).

OpenTable (2021). The restaurant industry in recovery. URL: https://www.opentable.com/state-of-industry. (accessed 30 May 2021).

Vinokurov, Ya. (2021). Year - plus, FOP - minus: how small business survived the first year of quarantine, Ekonomichna Pravda (in Ukraine). URL: https://www.epravda.com.ua/publications/2021/03/24/672241/. (accessed 28 May 2021).

Deloitte (2021). Spozhyvatski nastroi ukraintsiv u 2020 rotsi [Consumer sentiment of Ukrainians in 2020]. Deloitte & Touche USC LLC. (in Ukraine).

BizRating (2020). Kak rabotaietbiznes dostavky iedy [How the food delivery business works] (in Russian). URL: https://bizrating.com.ua/6/articles/1395/index.html. (accessed 28 May 2021).

Keefer, K. (2021). Restaurants are Investing and Innovating. URL: https://squareup.com/us/en/townsquare/future-of-restaurants. (accessed 28 May 2021).

Petre, H. (2020). 28 mergers and acquisitions in the restaurant industry in 2020. Nation’s Restaurant News. URL: https://www.nrn.com/mergers-acquisitions/28-mergers-and-acquisitions-restaurant-industry-2020. (accessed 28 May 2021).

Bovshovska, S. (2021). Why are social networks for business owners and CEOs a «must-have» in 2021? Business. URL: https://www.business.ua/uk/node/11462. (accessed 28 May 2021).

Otterburn, S. (2021). M&A market overview – Restaurant and Bars 2021. BDO (UK). URL: https://www.bdo.co.uk/en-gb/insights/industries/leisure-and-hospitality/restaurant-and-bars-2021-m-a-market-overview. (accessed 28 May 2021).

Gonzalez, C. (2020). Restaurant Closings Top 110,000 With Industry in ‘Free Fall’. Bloomberg. URL: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-12-07/over-110-000-restaurants-have-closed-with-sector-in-free-fall. (accessed 28 May 2021).

Kinkartz, S. (2020). Coronavirus: Berlin's restaurants are dreading the Christmas season. DW. URL: https://www.dw.com/en/coronavirus-berlins-restaurants-are-dreading-the-christmas-season/a-55618730. (accessed 28 May 2021).

Piatnytska, G., Fedulova, I. (2020). Financial safety of a country and an enterprise: definitions, interrelation and risks of providing, Efektyvna ekonomika, [Online], vol. 7. (in Ukraine). URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8059 (accessed 28 May 2021).