MANAGEMENT ANALYSIS OF THE FEATURES OF THE CONTROL SYSTEM IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS

PDF (Українська)

Keywords

management analysis
controlling system
hotel and restaurant business
internal control
management accounting
accounting

How to Cite

Honchar, L., Poplavska, A., & Aukhimik, O. (2021). MANAGEMENT ANALYSIS OF THE FEATURES OF THE CONTROL SYSTEM IN THE HOTEL AND RESTAURANT BUSINESS. Tourism and Hospitality Industry in Central and Eastern Europe, (3), 12-17. https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-2

Abstract

The article is devoted to the issue of management analysis of the features of the controlling system in the hotel and restaurant business. The analysis of scientific research of the problem of management analysis is carried out and it is determined that the issue of management analysis is insufficiently researched. Based on the analysis, the author's approach to the interpretation of the essence of the concept of "management analysis of the features of the controlling system in the hotel and restaurant business" is proposed. The implementation of management analysis of the features of the controlling system on the example of the regional enterprise in the hotel and restaurant business, which allowed to identify key aspects of management analysis at the enterprise in the service sector. The information base on the basis of which the internal control in the hotel and restaurant business is carried out is allocated, which is the basis for the implementation of internal control at the enterprise in the field of hospitality. It is determined that internal control is divided into documentary and factual and each of them is analyzed separately. The degree of automation of business processes separately in a restaurant and a hotel in the activity of a regional enterprise in the field of hospitality is analyzed. Management accounting as an element of management analysis is considered and its organization within the enterprise is analyzed. The organizational form of management of the regional enterprise of hotel and restaurant business is defined. The accounting of the enterprise is considered and the tax liabilities of the management of the enterprise are determined. The necessity of application of compliance at the enterprises of the service sphere is noted. The application of compliance control is analyzed on the example of a regional enterprise, on the basis of which it is determined that REAM (Real Estate Asset Management), reputational and health types of compliance management take place in the operation of the enterprise. It is established that to achieve increased efficiency of the enterprise, it is necessary to apply all elements of management analysis in the complex.

https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-2
PDF (Українська)

References

Арьєв С. А. Бізнес-процеси підприємства: сутність та класифікація. Формування ринкових відносин в Україні. 2017. № 12 (199). С. 89–93.

Герасимович І. А. Концепція обліково-аналітичного забезпечення фінансового інжинірингу в управлінні сучасним підприємством. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Економіка». 2017. № 7. С. 84–90. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nznuoa_2017_7_18.

Герасимович І. А. Теоретичні засади обліково-аналітичної системи в управлінні підприємством в умовах динамічного ринкового середовища. Науковий вісник Національної академії статистики, обліку та аудиту. 2014. № 3. С. 21–27. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvhastat_2014_3_5.

Дем’янюк І. В. Управлінський аналіз в системі управління: ідентифікація та види аналізу. Бухгалтерський облік, аналіз та аудит: проблеми теорії, методології, організації. 2016. Вип. 1. С. 38–45. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boaa_2016_1_8.

Дем’янюк І. В. Управлінський аналіз як функція управління підприємницької діяльності. Регіональна бізнес-економіка та управління. 2014. № 2. С. 66–71. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Rbetu_2014_2_11.

Камінська Т. Г. Управлінський облік, аналіз і контроль у системі менеджменту на підприємстві. Облік і фінанси АПК. 2009. № 3. С. 78–84. URL: magazine.faaf.org.ua/upravlinskiy-oblik-analiz-i-kontrol-v-sistemi-menedzhmentu-na-pidpriemstvi.html.

Рилєєв С. В. Управлінський аналіз в обліково-аналітичному комплексі сільськогосподарських підприємств. Вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту. Серія «Економічні науки». 2017. Вип. 1–2. С. 372–383. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2017_1-2_39.

Сіменко І. Управлінський аналіз: лексико-семантична оцінка сутності поняття. Бухгалтерський облік і аудит. 2011. № 9. С. 45–49. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2011_9_9.

Гончар Л. О., Аухімік О. В. Система контролінгу в готельно-ресторанному бізнесі: теоретико-прикладний аспект. The 4th International scientific and practical conference «Fundamental and appliedresearc in the modern world» (November, 18–20) BoScience Publisher, Boston, USA. 2020. Р. 433–439.

Филиппова С. В. Управленческий анализ: теория и практика. Киев : АВРИО, 2004. 336 с.

Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні : Закон України. Відомості Верховної Ради України (ВВР). 1999. № 40. Ст. 365. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text.

Ariev, S. A. and Potseluiko, V. A. (2017), “Business processes of the enterprise: essence and classification”, Formuvannia rynkovykh vidnosyn v Ukraini, Vol. 12 (199), pp. 89–93.

Herasymovych, I. A. (2017), “The concept of accounting and analytical support of financial engineering in the management of a modern enterprise”, Naukovi zapysky Natsionalnoho universytetu “Ostrozka akademiia”, Seriia Ekonomika, Vol. 7, pp. 84–90, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nznuoa_2017_7_18

Herasymovych, I. A. (2014), “Theoretical principles of accounting and analytical system in enterprise management in a dynamic market environment” Naukovyi visnyk Natsionalnoi akademii statystyky, obliku ta audytu, Vol. 3, pp. 21–27, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvhastat_2014_3_5

Demianiuk, I. V. (2016), “Management analysis in the management system: identification and types of analysis”, Bukhhalterskyi oblik, analiz ta audyt: problemy teorii, metodolohii, orhanizatsii, Vol. 1, pp. 38–45, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boaa_2016_1_8

Demianiuk, I. V. (2014), “Management analysis as a function of business management”, Rehionalna biznes-ekonomika ta upravlinnia, Vol. 2, pp. 66–71, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Rbetu_2014_2_11

Kaminska, T. H. (2009), “Management accounting, analysis and control in the management system at the enterprise”, Oblik i finansy APK, Vol. 3, pp. 78–84, available at: magazine.faaf.org.ua/upravlinskiy-oblik-analiz-i-kontrol-v-sistemimenedzhmentu-na-pidpriemstvi.html

Rylieiev, S. V. (2017), “Management analysis in the accounting and analytical complex of agricultural enterprises”, Visnyk Chernivetskoho torhovelno-ekonomichnoho instytutu, Serija Ekonomichni nauky, Vol. 1–2, pp. 372–383, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchtei_2017_1-2_39.

Simenko, I. (2011), “Management analysis: lexical and semantic assessment of the essence of the concept”, Bukhhalterskyi oblik i audyt, Vol. 9, pp. 45–49, available at: http://nbuv.gov.ua/UJRN/boau_2011_9_9

Gonchar, L. O. and Auximik, O. V. (2020) Controlling system in the hotel and restaurant business: theoretical and applied aspect. The 4th International scientific and practical conference “Fundamental and applied research in the modern world” BoScience Publisher, Boston, USA. (November, 18-20) 1036 p. RR. 433–439.

Filipova, S. V. (2004), Upravlencheskijanaliz: teorija i praktika [Management analysis: theory and practice], Kyiv: AVRIO, Ukraine.

The Verkhovna Rada of Ukraine (1999) The Law of Ukraine “On accounting and financial reporting in Ukraine”, available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/996-14#Text (accessed 8 November 2021)