FORMATION OF CULINARY BRAND OF SUMY AS A COMPONENT OF THE REGION HOSPITALITY

PDF (Українська)

Keywords

Sumy region
authentic recipe
culinary traditions
regional dishes
culinary brand
hospitality

How to Cite

StepanovaТ., & HelikhА. (2021). FORMATION OF CULINARY BRAND OF SUMY AS A COMPONENT OF THE REGION HOSPITALITY. Tourism and Hospitality Industry in Central and Eastern Europe, (3), 44-48. https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-7

Abstract

The article is devoted to increasing the tourist attractiveness of the Sumy region thanks to culinary brands. This is relevant for increasing the competitiveness of hospitality enterprises. The tourist potential of Sumy region is investigated in the article. The article focuses on favorable climatic conditions, ecological pollution, historical and cultural heritage form the tourist attraction of Sumy region. The article identifies favorable factors for the development of sports, some types of special tourism. The positive impact of these factors on the economic growth of the region is also predicted. Current issues of ensuring timely and quality nutrition of consumers of tourist services are identified in this article. The gastronomic potential of the towns in Sumy region was analyzed. The prospect of creating culinary brands and implementing them in hospitality facilities was mentioned. This is promising in attracting a wider range of consumers. The influence on the growth of leading positions in the field of hospitality of dishes according to authentic recipes and their introduction in restaurants was noted. The use of regional dishes in the menu is favorable for increasing the competitiveness of accommodation facilities. The role of gastronomic festivals in expanding the range of consumers of restaurant services focused on the consumption of culinary heritage of Sumy region is outlined. The analysis of existing regional dishes in restaurants of Ukraine is carried out. The article analyzes the historical and cultural potential of Sumy region. It also describes the features of food products in certain areas and possible ways to increase their culinary appeal. The authors of the article identify further prospects for the development of culinary branding through the development of new areas. This is actively implemented in some towns of Sumy region. Thereby, the positive trends in the dynamic development of the hospitality industry through the introduction of culinary innovations in the regional direction will have a positive impact on economic growth in the region.

https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-3-7
PDF (Українська)

References

Гаврилова В. В. Туристичний потенціал Сумщини. Економічні проблеми сталого розвитку : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої пам'яті проф. О. Ф. Балацького, м. Суми, 6–8 травня 2014 р. Суми : СумДУ, 2014. С. 141–143.

Глухів: стародавнє місто та гетьманська столиця. 2013. URL: https://risu.org.ua/ua/relig_tourism/r_maps/regions/sumska/hlukhiv/52196/ (дата звернення: 10.11.2021).

Путивль. Місто Ярославни у сльозах. 2008. URL: http://ukrainaincognita.com/khramy-ta-monastyri/putyvl-misto-yaroslavnyu-slozakh (дата звернення: 10.11.2021).

Сухобоков О. В. До питання про виникнення давньоруських міст: Літописний Ромен. Історичні науки. 2002. № 20. С. 35–39.

Міста, в яких творилась історія та оживають старовинні легенди. 2017. URL: https://tsn.ua/tourism/10-legendarnih-mist-ukrayini-yaki-potribnovidvidati-kozhnomu-950688.html (дата звернення: 09.11.2021).

Музей Кролевецького ткацтва. 2019. URL: https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/99961_muzeykroleveckogo-tkachestva.htm (дата звернення: 10.11.2021).

Яблуня-колонія. 2018. URL: https://7chudes.in.ua/nominaciyi/yablunya-koloniya/ (дата звернення: 10.11.2021).

Бажан О. Г. Охтирка. Енциклопедія історії України : у 10 т. / ред. рада: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Ін-т історії України НАН України. Київ : Наукова думка, 2010. Т. 7. С. 709–728.

Традиційна кухня України: чим пригощають у різних регіонах. 2016. URL: https://firtka.if.ua/blog/view/tradicijna-kuhna-ukraini-cim-prigosaut-u-riznih-regionah101198 (дата звернення: 10.11.2021).

Мазаракі А. А., Кравченко М. Ф., Демічковська М. П. Містер боб. Смачні страви з бобових / за ред. А. А. Мазаракі. Київ : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2019. 292 c.

Кролевецький борщ із пелюстками диво-яблуні. 2021. URL: https://kntp.com.ua/2021-05-26/krolevetskyy-borsch-z-pelyustkamy-dyvo-yabluni-prezentuvaly-na-stb/ (дата звернення: 14.11.2021).

Коляда І. Казимир Малевич. Київ : Фоліо, 2018, 121 с.

Сумщина гастрономічна: традиційна кухня регіону. Джерела творчості. 2021. № 1(59). 62 с.

«Родовід» знову тепло зустрів гостей. 2017. URL: http://oht.sm.gov.ua/index.php/en/arkhiv-novin/6523-rodovid-znovu-teplo-zustriv-gostej (дата звернення: 14.11.2021).

Сумський Hemp Fest – перспективний заділ на майбутнє. 2019. URL: http://tku.org.ua/ru/news/sumskoy-hemp-fest-perspektivnyy-zadel-na-budushchee (дата звернення: 14.11.2021).

Гастрономічний туризм в індустрії гостинності Сумщини. 2019. URL: http://sm.gov.ua/ru/component/content/article/116-viddil-turyzmu/20292-hastronomichnyy-turyzm-v-industriyi-hostynnosti-sumshchyny.html (дата звернення: 14.11.2021).

Кравченко Д. В., Мельник О. Ю. Використання продуктів переробки конопель у виробництві кулінарної продукції. Актуальні наукові дослідження в сучасному світі. 2019. № 11(55). Ч. 1. С. 122–126.

Юфрякова К. М., Бессараб Т. В., Мельник О. Ю. Використання продуктів переробки коноплі у виробництві хлібобулочних виробів. Актуальні наукові дослідження в сучасному світі. 2020. № 10(66). С. 135–140.

Телевізійний проєкт «Сковорода. Гастробайки». 2021. URL: https://novoslobidska-gromada.gov.ua/news/1622036312/ (дата звернення: 14.11.2021).

Хто такі горюни? 2020. URL: https://ukrainer.net/horiuny/ (дата звернення: 14.11.2021).

Равликова ферма. 2018. URL: https://farm-eco.com.ua/ua/ (дата звернення: 14.11.2021).

Havrylova V. V. (2014). “Tourist potential of Sumy region”, Ekonomichni problemy stalogo rozvytku [Economic problems of sustainable development], Mizhnarodna naukovo-praktychna konferensiya, prysvjachenoi pamjati prof. Balackogo O. F. [International scientific-practical conference dedicated to the memory of Professor Balatsky O. F.], Sumy State University, Sumy, pp. 141–143.

The official site of the religious information service of Ukraine (2013), “Hlukhiv: the ancient city and the hetman’s capital”, available at: https://risu.org.ua/ua/relig_tourism/r_maps/regions/sumska/hlukhiv/52196/ (accessed 10 November 2021).

The official site of non-profit project of local history enthusiasts (2008), “Putivl’ is the town of cried Yaroslavna”, available at: http://ukrainaincognita.com/khramy-ta-monastyri/putyvl-misto-yaroslavnyu-slozakh (accessed 10 November 2021).

Suhobokov, О. V. (2002), “On the question of the origin of ancient cities: Chronicle Romen”, Istorychni nauky, vol. 20, pp. 35–39.

The official site of television news service (2017), “Cities where history was made and ancient legends come to life”, available at: https://tsn.ua/tourism/10-legendarnih-mist-ukrayini-yaki-potribnovidvidati-kozhnomu-950688.html (accessed 09 November 2021).

The official site of tourist guide of Ukraine (2019), “Museum of Krolevets wearing”, available at: https://ua.igotoworld.com/ua/poi_object/99961_muzeykroleveckogo-tkachestva.htm (accessed 10 November 2021).

The official site of 7 wonders of Ukraine (2018), “Apple-colony”, available at: https://7chudes.in.ua/nominaciyi/yablunya-koloniya/ (accessed 12 November 2021).

Bazhan, О. H. (2010), Ohtyrka. Encyklopedija istorii Ukrainy [Okhtyrka. Encyclopedia of the History of Ukraine], Naukova dumka, Kyiv, Ukraine

The official site of news agency (2016), “Traditional cuisine of Ukraine: what is served in different regions”, available at: https://firtka.if.ua/blog/view/tradicijna-kuhna-ukraini-cim-prigosaut-u-riznih-regionah101198 (accessed 12 November 2021).

Mazaraki, A. A., Kravchenko, M. F. and Demichkovska M. P. (2019), Mister bob. Smachni stravy z bobovykh [Mister bean. Delicious bean dishes], KNTEU, Kyiv, Ukraine.

The official site of Konotop news portal (2021), “Krolevets borshch with miracle apple petals”, available at: https://kntp.com.ua/2021-05-26/krolevetskyy-borsch-z-pelyustkamy-dyvo-yabluni-prezentuvaly-na-stb/ (accessed 14 November 2021).

Kolyada, I. I. (2018), Kazymyr Malevych [Kazymyr Malevych], Folio, Kyiv, Ukraine.

Sumy region is gastronomic: traitional cuisine of the region (2021), Dzherela tvorchosti [Sources of creativity], vol. 1, pp. 60–62.

The official site of Okhtyrka District State Administration (2017), “Rodovid warmly welcomed the guests again”, available at: http://oht.sm.gov.ua/index.php/en/arkhiv-novin/6523-rodovid-znovu-teplo-zustriv-gostej (accessed 14 November 2021).

The official site of technical hemp of Ukraine (2019), “Sumy “Hemp Fest” is a promising venture for the future”, available at: http://tku.org.ua/ru/news/sumskoy-hemp-fest-perspektivnyy-zadel-na-budushchee (accessed 12 November 2021).

The official site of Sumy Regional State Administration (2019), “Gastronomic tourism in the hospitality industry of Sumy region”, available at: http://sm.gov.ua/ru/component/content/article/116-viddil-turyzmu/20292-hastronomichnyy-turyzm-v-industriyi-hostynnosti-sumshchyny.html (accessed 14 November 2021).

Kravchenko, D. V. and Melnyk O. Yu. (2019), “The use of hemp products in the culinary production”, Current scientific research in the modern world, vol. 11, pp. 122–126.

Iufriakova, K. M., Bessarab, T. V. and Melnyk, O. Yu. (2020), Vykorystannia produktiv pererobky konopli u vyrobnytstvi khlibobulochnykh vyrobiv. Current scientific research in the modern world, vol. 10, pp. 135–140.

The official site of the novoslobidska community (2021), “TV prodject “Frying pan. Gastro fables”, available at: https://novoslobidska-gromada.gov.ua/news/1622036312/ (accessed 17 November 2021).

The official site of Ukraine dispatch service (2020), “Who are the horyuny”, available at: https://ukrainer.net/horiuny/ (accessed 14 November 2021).

The official site of the Lebedyn snail farm (2018), “Snail farm”, available at: https://farm-eco.com.ua/ua/ (accessed 16 November 2021).