ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМ ДЛЯ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В УКРАЇНІ

PDF

Ключові слова

гастрономія
гастрономічний туризм
розвиток туризму
гастрономічні тренди
гастрономічні фестивалі
гастрономічні особливості регіонів
індустрія гостинності

Як цитувати

Давидюк, Ю. В., & Горшкова, Л. О. (2022). ГАСТРОНОМІЧНИЙ ТУРИЗМ ЯК ПЕРСПЕКТИВНИЙ НАПРЯМ ДЛЯ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ В УКРАЇНІ. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі, (4), 5-13. https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-4-1

Анотація

Охарактеризовано гастрономічний туризм як напрям для розвитку індустрії гостинності. Місце гастрономії в туризмі набуває все більшого значення. Якщо раніше, відвідуючи ту чи іншу країну туристи не приділяли значну увагу місцевій кухні та її особливостям, то наразі при обранні маршруту подорожі люди шукають місцеві делікатеси, які варто скоштувати у місці яке вони планують відвідати. Зростання популярності гастрономічного туризму підвищує конкурентоспроможність місць, які відвідують туристи, оскільки саме місцева культура та національна кухня стає одним з визначальних чинників під час обрання напрямку подорожі. Проведено опитування, яке показало, що саме кулінарні мандрівники найбільш зацікавлені брати участь у різноманітних туристичних заходах, окрім споживання їжі та напоїв, ніж інші туристи. На основі проведеного дослідження виокремлено характерні риси туриста, який подорожує з гастрономічною метою. На сьогодні в світі проводиться значна кількість гастрономічних фестивалів, які приваблюють туристів з різних куточків світу. Виділено перелік країн світу, які за гастрономічним критерім є популярними для відвідування туристами. Деякі країни наразі є лідерами з розвитку гастрономічного туризму, проте Україна є невідомою в світі з цього ракурсу. Проведення заходів з популяризації України як країни гастрономічного туризму, міжнародна співпраця в просуванні та ознайомленні з українською кухнею, проведення фестивалів їжі міжнародного рівня в Україні дасть змогу залучити гастрономічних туристів до країни. В дослідженні виділено стимулюючі заходи, а саме: реклама українських страв з використанням інтерактивної карти закладів гостинності, де їх готують; проведення міжнародних презентацій та дегустацій; співпраця з закладами індустрії гостинності інших країн; організація та проведення гастрономічних фестивалів міжнародного рівня; створення сайту та акаунтів у соціальних мережах, де будуть ілюструватися заклади індустрії гостинності та українські страви, а також процес їх приготування з використанням інтерактивної карти для залучення туристів, застосування таргетингу цих соціальних мереж; створення законодавчої бази для регулювання екологічної чистоти продуктів, використовуваних для приготування страв у закладах громадського харчування; підписання договорів з міжнародними туристичними агенціями для ефективного рекламування провідних закладів індустрії гостинності тощо.

https://doi.org/10.36477/tourismhospcee-4-1
PDF

Посилання

Від Енеїди до СРСР і назад. URL: https://nv.ua/ukr/project/vid-enejidi-do-srsr-i-nazad-gastronomichna-karta-ukrajini-iz-yevgenom-klopotenkom-ta-rocket-50144071.html

Гастрономічна карта України. Інфографіка. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/2142308-gastronomicna-karta-ukraini-infografika.html

Десять найсмачніших напрямків гастрономічного туризму. URL: https://leisure-blog.com/desyatka-samy-h-vkusny-h-napravlenij-gastroturizma

Корнілова В., Корнілова Н. Сучасні тенденції розвитку гастрономічного туризму. Ефективна економіка. 2018. Вип. 2. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/37.pdf

Не только музеи. TripAdvisor назвал 10 лучших гастротуров мира. URL: https://life.nv.ua/food-drink/-50028647.html

Самые аппетитные фестивали еды в мире. URL: https://ru.theplanetsworld.com/7604-world-s-most-appetizing-food-festivals

Global Trends In Culinary Tourism. URL: https://www.linkedin.com/pulse/global-trends-culinary-tourism-abhishek-mukherjee

Our Top 5 Food Travel Trends 2020. URL: https://www.culinaryartsswitzerland.com/en/news/industry/our-top-5-food-travel-trends-2020-4644

Vid Eneidu do SRSR i nazad [From the Aeneid to the USSR and back], available at: https://nv.ua/ukr/project/vid-enejidi-do-srsr-i-nazad-gastronomichna-karta-ukrajini-iz-yevgenom-klopotenkom-ta-rocket-50144071.html

Gastronomichna karta Ukrainu. Infografika. [Gastronomic map of Ukraine. Infographics], available at: https://www.ukrinform.ua/rubric-other_news/2142308-gastronomicna-karta-ukraini-infografika.html

Desiyat` naismachnishih napriamkiv gastronomichnogo turizmu. [Ten most delicious areas of gastronomic tourism], available at: https://leisure-blog.com/desyatka-samy-h-vkusny-h-napravlenij-gastroturizma

Kornilova V., Kornilova N. (2018). Suchasni tendentsii rozvytku hastronomichnoho turyzmu. Efektyvna ekonomika [Current trends in gastronomic tourism. Efficient economy], available at: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/2_2018/37.pdf

Ne tol`ko muzei. TripAdvisor nazval 10 luchshih gastoturiv mira [Not only museums. TripAdvisor named the 10 best gastro tours in the world], available at: https://life.nv.ua/food-drink/-50028647.html

Samue appetitnue festivali edu v mire [The most appetizing food festivals in the world], available at: https://ru.theplanetsworld.com/7604-world-s-most-appetizing-food-festivals

Global Trends In Culinary Tourism, available at: https://www.linkedin.com/pulse/global-trends-culinary-tourism-abhishek-mukherjee

Our Top 5 Food Travel Trends 2020, available at: https://www.culinaryartsswitzerland.com/en/news/industry/our-top-5-food-travel-trends-2020-4644.